Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Hesarin kriisi

Sananvapaus vai kansallinen turvallisuus, hankala valinta. Nyt tähän valintaan on törmännyt yksi valtakuntamme suurimmista tiedotusvälineistä Helsingin Sanomat. Tiivistetysti, mielestäni, nyt kyse on siitä, miten suhtaudutaan salaisiksi leimattujen papereiden julkaisemiseen ja rajaavatko viranomaisten salausmääräykset lehdistönvapautta? Helsingin Sanomat saattoi nyt arvioida lukijoidensa arvojärjestystä väärin.

 

Helsingin Sanomat eivät toimi tyhjiössä, vaan yhteiskunnassa, jossa kansallisesta turvallisuus huolehtiminen on kunnioitettu arvoa. Helsingin Sanomat maksaa nyt hinnan salaisuuksien painamisesta.  Uskon tilaajamäärän laskevan toimituksen tekemästä valinnasta johtuen, ainakin väliaikaisesti.

 

Asia on kovin periaatteellinen. Julkaisua ei oikeuta se, että venäläiset tietäisivät tiedustelustamme yhtä ja toista ehkä paljonkin. Julkaisua ei puolusta sekään, että lehti ajaisi jotain poliittista agendaa, oli se sitten Naton puolesta tai vastaan. Tiedustelua koskevia paljastuksia ei oikeuta sekään, että tiedustelulainsäädäntöä ollaan uudistamassa, Se, että tekniikka pelaa ja lain puitteissa kaikkia voitaisiin kuunnella, voidaan kertoa toisinkin. Se ei edellytä turvallisuuselintemme toimintojen ja pohdiskelujen julkistamista valtakunnan päälehdessä.  Myönnän, että esim. Nord Streamin osalta julkaistut pohdiskelut olivat mielenkiintoisia, myös päättäjien toimintaa arvioitaessa.

 

Julkaisua ei oikeuta sekään, että paperit ovat vanhoja. Salaisuus aika ei ole päättynyt ja esim. tuon Nord Streamin osalta tieto on jopa relevantti niille, jotka ovat kiinnostuneita päättäjiemme ajattelusta.

 

En usko, että HS selviää tästä pelkällä avoimella kirjeellä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Hesarin kriisi näyttää saavan yhä värikkäämpiä piirteitä. Toimittaja vasaroi tietokoneensa savuamaan ja palokunnan ja saa todisteita hävittäessään poliisin paikalle, poliisi vie koneet ja puhelimet. Tämmöistä värikkyyttä pitäisi ainakin viranomaisten pyrkiä välttämään.

Olen varma, että vuotaja saadaan kiinni, jos halutaan vasaroimatta koneita tai jopa rikkomatta lähdesuojaa. Hitaammin ehkä, mutta kumminkin. Tämä vasarointiepisodi ei saa muodostua keskeisimmäksi asiaksi.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kyllähän tämä on HS:n toimitukselta suuren luokan moka.

Kysyä sopii, onko HS:llä oma tulkinta näistä ohjeista
http://www.jsn.fi/journalistin_ohjeet/

Kohta 12 ja 20

---
Professori Jarno Limnéll hahmotti asiaa aamulla MTV:ssä
https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/profe...

– "Siinä ei ole toimittu oikein, että tietovuotoja hyväksikäyttämällä ja punaleimaisia papereita korostamalla asia nostetaan mediassa esille käymättä esimerkiksi dialogia etukäteen kohteen kanssa, jonka tehtävä on huolehtia Suomen ja suomalaisten turvallisuudesta".

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Mokasta olen samaa mieltä.

Saa nähdä millaisia jakolinjoja presidenttiehdokkaiden, puolueiden, lehdistön ja poliittisten keskustelijoiden välille tästä syntyy.

Voi olla, että Hesarista jokunen joutuu uusille urille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset