Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Eri vaalit

Puoluekannatus ja presidenttiehdokkaiden kannatus näyttävät irtautuneen toisistaan, ehkä pysyvästi.  Kukaan tuskin väittää, että Sauli Niinistön mahtava kansansuosio johtuu hänen entisestä puolueestaan, tai Sdp:n kannatuksen nousun johtuvan Tuula Haataisen ehdokkuudesta.

 

Niinistön kannatus taitaa ääripäissään perustua nimenomaan Niinistön henkilön ja hänen perheensä kiihkeään fanitukseen ja toisessa ääripäässään kylmään laskelmointiin siitä kuka olisi isänmaan kannalta riskittömin valinta. Kokoomuksen kannattajat ovat kuitenkin merkittävä, muttei valinnan kannalta riittävä ryhmä Niinistön riveissä.

 

HS:n tänään julkaisemassa mielipidetutkimuksessa puolueiden kannatuksesta muutokset olivat pieniä ja mahtuivat virhemarginaaliin. Tämä tekee vaikeaksi analysoida kannatusmuutosten syitä. Löysä arvioni on, että Sdp on hyötynyt käynnissä olevien työmarkkinaneuvottelujen antamasta nosteesta, mutta se on usein väli aikaista vain. Muutaman entisen ja nykyisen työmarkkinajohtajan äskettäin saama julkisuus voi tämän nosteen tukahduttaa jo seuraavassa Ylen mittauksessa. Sdp:n kannatus oli nyt 19,0. Matkaa demareilla kokoomukseen on. Kokoomuksen kannatus nytkähti hieman, mutta oli vielä suurin eli 21,4.

 

Vihreiden kannatus on vielä reippaasti korkeampi kuin viime eduskuntavaaleissa, mutta käyrä on kulkenut viime mittaukset alaspäin.  Pekka Haaviston ehdokkuus ei näytä vihreitä auttaneen.  On jännittävää nähdä. pystyykö Haavisto auttamaan vihreitä pysymään kolmanneksi suurimpana ennen keskustaa.  Vihreiden kannatus oli nyt 15,7.

 

Matti Vanhanen ei hänkään ole onnistunut sytyttämään kansaa keskustan taakse. Keskustan luku on nyt 15,1. Tuolla luvulla heiluvat jo puolueen valtaapitävien pallit, mutta pallien heiluttajat tuntuvat uupuvan. Keskustan osalta houkuttaa tulkita, että reuna-alueet ovat ymmärtäneet, miten maakuntauudistuksessa niiden palveluille on käymässä ja paikalliset päättäjät käyttävät nyt valinnanvapauttaan turvautumalla yksityiseen. En usko keskustan oleva nyt valmis vaaleihin ennen kuin tilanne sen kotitantereilla rauhoittuu.

 

Vasemmistoliitto on pikkaisen nousussa. Presidenttiehdokas on sympaattinen Merja Kyllönen ja hän on omana itsenään tuoda vasemmistolle nostetta. Nyt puolueen kannatus oli 8,8.

 

Olisin kovin yllättynyt, jos Laura Huhtasaaren ehdokkuus nostaisi perussuomalaisten kannatusta. Voi olla, että eräät hänen mielipiteensä vain karkottavat jotakin niistä, jotka voisivat ehkä perussuomalaisia kannattaakin. Ps:n kannatus on nyt 8,8. Puolueensa ytimelle Huhtasaari lienee kuitenkin sopiva ehdokas.

 

Eipä Rkp näytä Thorvaldsista hyötyneen. Kannatus on nyt 4.4. Kd:n kannatus ei paljoa heilahtele. Nyt se oli 3,3.

 

Seuraava puoluemittausten jännityskysymys puoluemittauksissa on ylittääkö Sininen tulevaisuus, nyt puolueena, kannatuksessa ryhmän muut. Sinisten kannatus oli nyt 1,6 ja muiden 2,0.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kyllä tässä maakuntauudistuksen toteutuminen esitetyllä tavalla käy viikko viikolta epävarmaksi.

Meri-Lapin kuntien kepun kunnanvaltuutetuista tai n. 90 n% äänestää
tehdyn ulkoitusratkaisun puolesta.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Monille paikallisille päättäjille on palvelujen läheisyys tärkeämpää kuin niiden laatu ja monipuolisuus ottamatta nyt kantaa juuri tähän Länsi-Lapin tapaukseen. Lappi näyttäisi kuitenkin olevan esimerkki keskustan ongelmasta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset