Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Vaalit?

Hallitus jatkaa ja yhä kokoomuslaisemmin.  Presidentinvaalit ovat tammikuussa. Vaikka Niinistö on valitsijamiesyhdistyksen ehdokas, niin kokoomuksen laariin sataa siitäkin vaalista. Soten uusintaottelun odotetaan alkavan samoihin aikoihin kuin presidentivaalitkin. Ei hallitus tässä tilanteessa hajoa, vaikka nyrkkiä taskussa puristeltaisiinkin.

 

Keskusta tuskaileekin valinnanvapauden suhteen, siellä ymmärretään kuitenkin hyvin, että valinnanvapaus ja maakuntauudistus kulkevat käsikädessä.  Maakuntauudistus on keskustalle tärkeämpää kuin turha pelko siitä, että asiakaat ja työntekijät rynnistäisivät yksityisektorille ja maakuntien liikelaitoksista tulisi lähinnä tilojen vuokraajia. Eivät kaikki keskustalaisetkaan usko, että pieni kilpailu sotesektorilla olisi pahasta.

 

Kokoomus on nyt hyvässä nousukiidossa. Sen menestystä uhkaa lähinnä sen omat kansanedustajat , jotka saattavat nuolaista ennen kuin tipahtaa. Kokoomuksen kannatus oli HS:n viimeisessä mielipidetutkimuksessa 21,9. Se on suurempi luku kuin keskustan Sipilän siivittämänä viime vaaleissa saavuttama 21,1. Nyt keskustan kannatuksesta lienee kadonnut Sipilä hype ja se on palannut uudelle normaalille alatasolleen ollen 15.4.

 

Huolestuttavinta keskustan kannalta on, että vihreät ovat jälleen keskustaa suurempi puolue mielipidetutkimuksen mukaan. Vihreiden kannatus oli 16.1. Tosin on vaikea sanoa, kuinka hyvin vihreiden kannatus lopulta vaaleissa toteutuu. Ovatko vihreät uhkana jo keskustalle sen omimmilla alueilla, vai lähinnä kokoomuksen ja demareiden kiusa kaupungeissa?

 

Sosialidemokraatit ovat selvä kakkonen 18,1 prosentillaan. Puolueen nousulle selvän uhan muodostaa samantyyppinen asia kuin kokoomukselle. Saatetaan innostua liikaa työmarkkinakierroksesta ja leimautua yhä selvemmin yhdenasian liikkeeksi eli ay-liittojen poliittiseksi jatkeeksi.

 

Perussuomalaisten 9,3 ei yllätä. Puolueen tilapäinen nousu on mahdollista värikkään presidenttiehdokkaan, joka erottuu Niinistön kilpailijoiden harmaasta massasta, avulla. Merkittäväksi vaikuttajaksi puolueesta lähinnä tuon erottuvuutensa takia ei ole. Se on politiikan hiekkalaatikolla, lapsi jolla ei ole kavereita.

 

Vasemmistoliitton luku oli 8,2. Kannatus olisi nyt parempi kuin viimevaaleissa, mutta takiaispuolueen luokkaa.

 

Muista takiaisista Rkp:n kannatus oli 4,4. Puolue on nyt nostanut rohkeasti, presidentivaalien yhteydessä, natojäsenyyden keskusteluun. Tähän liittyy myös suomenkielisen järjestötoiminnan tehostaminen. Kannatus piikki, muutei kovin suuri, saattaa presidentivaaleissa syntyä, mutta kantaako se eduskuntavaaleihin on eri juttu.

 

Kristillisdemokraattien kannatus  oli 3,3. Kristillisdemokraatit ovat pyrkineet luomaan kuvaa itsestään jonkinlaisena yleispuolueena. Nyt uskonto ja politiikka yhdessä tuntuvat olevan nousussa varsinkin populistisissa liikkeissä. Tuskinpa Kd kuitenkaan lähtee hakemaan nousua tätä kautta.

 

Sinisten kannatus on 1,3. Se on vähemmän kuin ryhmän muyt. Hallituksen toimintakyvylle siniset ovat tärkeitä, mutta puolueen nousu on saavutettavuudeltaan kangastuksen luokkaa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Sinänsä on kohtuullisen huvittavaa, että Sipilän johdolla hallitus on pyrkinyt ja jossain määrin onnistunutkin tekeään maan kannalta hyödyllistä politiikkaa. Kuitenkin kannatus murenee muutoksen tekijältä, ei apupuolue kokoomukselta.

Onneksi Sipilän ajatus lienee edelleen, että jos on valittava keskustan ja Suomen menestyksen välillä, hän valitsee Suomen.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

No, no, miten lie valinta esim. sote- ja maakuntauudistuksessa. Kukaan asiantuntija ei ole kannattanut kepun ajamaa 18 maakuntaa.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Taitaa olla uskottavuus kysymys kukin puolueen ja puoluejohtajan osalta. Keskustan ongelmana lienee se, että se vaikuttaa kovin hajanaiselta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Siinä mielessä kokoomus on tosiaan onnistunut paremmin. Vapaavuori - Stubb - Orpo hajanaisuus ei missään vaiheessa tullut kovin voimakkaasti ulospäin esille. Ja nyt puolue (jopa erimielisetkin) on kuitenkin hyvin Orvon takana.

Keskustassa on Sipilä-ilmiön jälkeen tullut ikävästi esiin taas halu laittaa pettymys yksittäisistä päätöksistä Sipilän piikkiin. Voi olla tietenkin, että keskustan sisällä on sovittamaton ristiriita uudistusmielisten ja vanhoillisten välillä. Alkoholilakisooloilu toi tämän hyvin esille, vaikka on asiana täysin mitätön. Muutos on täysin riittämätön mutta sitäkään ei voitu viedä temppuilematta maaliin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Sote- ja maakuntauudistuksen osalta ei ole vieleä mitään eduskunta hyväksynyt.

Kukaan asiantuntija ei ole kannattanut kepun ajamaa 18 maakuntaa.

Käyttäjän JuhaniKolehmainen kuva
Juhani Kolehmainen

Seuraavaa hallitus muodustuu kokoomuksen ympärille kepun ja vihreiden kanssa. Demarit ei lähde kokoomuksen kanssa samaan hallitukseen. Nykyinen hallituspolitiikka jatkuu pienillä viilauksilla. Mitä tulee sote- ja maakuntauudistukseen, mitä todennäköisesti ne tulee tapahtumaan, Sipilä eikä Orpo eivät uskalla vetää enää jarruja päälle kasvojen menetyksen pelossa. Ja kansa maksaa tämän hulluttelun.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Miksiköhän kokoomuslainen presidentti halusi piiloutua "kansanliikkeen" taakse uudelleen valinta turvaamiseksi? Eikö hän enää luota kokoomukseen, vai pitääkö luoda itsestään jotain kuvaa "koko kansan" presidenttinä? Niinistö varmaan jatkaa presidenttinä, mutta tulee tavallaan rinnastetuksi Kekkosen valintaan poikkeuslailla. Pälyilevä katse oikealla ja vasemmalle paljastaa paljon.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Oletan, että kyse on tuosta "koko kansan presidenttiydestä". Se on mielestäni aika luonteva pyrkimys kun kyse on toisesta kaudesta.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Sen verran kipuilua on tuosta hallitusyhteistyöstä kantautunut mediaankin saakka, etten varsinaisesti yllättyisi jos seuraava karikko upottaisi hallituslaivan. Ja se seuraava karikko lienee SOTEn sisällä, sillä asiantuntijalausuntojen mukaan myös uusin "sopu" pitää sisällään isoja perustuslaillisia ongelmia.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Soten kaatuminen olisi kansallinen onnettomuus, mutta kokoomus saattaisi kerätä asiasta hyödyn kannatuksen kasvun muodossa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Aika onnetonta, jos päätöksentekoa ohjaa puolueen oma kasvu...

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman Vastaus kommenttiin #10

Sirkka-Liisa Anttila näyttää tällaisesta puhuneen.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #12

Onko tuo siis ymmärrettävä, että Anttila on oikeassa ja kokoomus antaa soten kaatua ja kaataa hallituksen, koska nyt kokoomus on mielipidetiedustelujen selvä ykkönen.

Kokoomuksessakin kannattaa ottaa huomioon, että nyt aloitettujen asioiden kannalta paras hallituskumppani on edelleen keskusta. Vihreät ja SDP suhtautuvat paljon nuivemmin valinnanvapauteen. Jos taas keskusta vaihtaa puheenjohtajaa, sekin on merkki, että todennäköisesti myös keskusta siirtyy valinnanvapauden suhteen piirun taaksepäin.

Oletus (tai mielikuva): Kokoomus on myrkkypilleri nimenomaan hallituskumppaneilleen.
Seuraavat kumppanit:
SDP + vihreät - kumpikin varmasti tekee kaikkensa, että ei tulisi jälleen kerran myrkkypilleriä
keskusta - pilleri ei ollut täysin kuolettava, joten varsinkin Sipilän johdolla rakentava yhteistyö voisi kuitenkin olla mahdollista
muut - ei oleellista merkitystä

Siinä ovat kokoomuksen vaihtoehdot. Halutaanko ne toteutuvaksi 2018 vai 2019?

Toivoisin edelleen, että muidenkin keskustalaisten kuin vain Sipilän hermot kestävät. Gallupit nousevat ja laskevat.

JK. Niin, onhan mahdollista, että vaalivoittaja kokoomus jätetään oppositioon. Mutta ei olisi helppo senkään hallituksen tie.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #16

Sipilän johtamiskulttuuri on kuitenkin kaikkea muuta kuin rakentavaa. Uhkailu, kiukuttelu ja painostus kun eivät ole erityisen hyviä ominaisuuksia johdolle - hallitus olisi luultavasti saanut paljon enemmän aikaan jos johtamiskulttuuri olisi kunnossa. Toki homma voisi toimia paremmin jos Sipilä olisi jossain muussa pestissä kuin pääministerinä.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Vaalit vaan tulee liian nopeasti. Soten lausuntokierros vie sopivasti yli Suomen satavuotisjuhlien. Kun 100- vuotta on juhlittu, voi hallitus kaatua ja pääministeri pyytää presidenttiä hajottamaan eduskunnan.

Hallitus olisi hajonnut ilman itsenäisyyspäivän juhlia jo tällä viikolla. Nyt pelattiin vain aikaa.

Jos ajatellaan, että vaalit ehtivät toukokuulle, nuo luvut eivät pääpuolueiden osalta paljon ehdi muuttua. Tosin lukuihin saattaa vaikuttaa se, että Sipilä ainakin näennäisesti hajottaa hallituksen kokoomuksen takia.

Sirkka-Liisa aloitti jo kepun vaalikampanjan.

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Vieläkö joku uskoo, että vaaleissa äänestämällä asiat muuttuvat, paremmiksi siis? Monet vaalit on käyty ja lopputulemana tilanne on se mikä on.

http://asfalttikukka.blogspot.fi/2017/10/natottaak...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Vieläkö joku uskoo, että vaaleissa äänestämällä asiat muuttuvat, paremmiksi siis?"

Ei vaalit mitään merkitse niin pitkään kuin Brysselistä määrätään talouspolitiikan lisäksi Suomen sisä- ja ulkopolitiikasta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset