Vaalit?

Hallitus jatkaa ja yhä kokoomuslaisemmin.  Presidentinvaalit ovat tammikuussa. Vaikka Niinistö on valitsijamiesyhdistyksen ehdokas, niin kokoomuksen laariin sataa siitäkin vaalista. Soten uusintaottelun odotetaan alkavan samoihin aikoihin kuin presidentivaalitkin. Ei hallitus tässä tilanteessa hajoa, vaikka nyrkkiä taskussa puristeltaisiinkin.

 

Keskusta tuskaileekin valinnanvapauden suhteen, siellä ymmärretään kuitenkin hyvin, että valinnanvapaus ja maakuntauudistus kulkevat käsikädessä.  Maakuntauudistus on keskustalle tärkeämpää kuin turha pelko siitä, että asiakaat ja työntekijät rynnistäisivät yksityisektorille ja maakuntien liikelaitoksista tulisi lähinnä tilojen vuokraajia. Eivät kaikki keskustalaisetkaan usko, että pieni kilpailu sotesektorilla olisi pahasta.

 

Kokoomus on nyt hyvässä nousukiidossa. Sen menestystä uhkaa lähinnä sen omat kansanedustajat , jotka saattavat nuolaista ennen kuin tipahtaa. Kokoomuksen kannatus oli HS:n viimeisessä mielipidetutkimuksessa 21,9. Se on suurempi luku kuin keskustan Sipilän siivittämänä viime vaaleissa saavuttama 21,1. Nyt keskustan kannatuksesta lienee kadonnut Sipilä hype ja se on palannut uudelle normaalille alatasolleen ollen 15.4.

 

Huolestuttavinta keskustan kannalta on, että vihreät ovat jälleen keskustaa suurempi puolue mielipidetutkimuksen mukaan. Vihreiden kannatus oli 16.1. Tosin on vaikea sanoa, kuinka hyvin vihreiden kannatus lopulta vaaleissa toteutuu. Ovatko vihreät uhkana jo keskustalle sen omimmilla alueilla, vai lähinnä kokoomuksen ja demareiden kiusa kaupungeissa?

 

Sosialidemokraatit ovat selvä kakkonen 18,1 prosentillaan. Puolueen nousulle selvän uhan muodostaa samantyyppinen asia kuin kokoomukselle. Saatetaan innostua liikaa työmarkkinakierroksesta ja leimautua yhä selvemmin yhdenasian liikkeeksi eli ay-liittojen poliittiseksi jatkeeksi.

 

Perussuomalaisten 9,3 ei yllätä. Puolueen tilapäinen nousu on mahdollista värikkään presidenttiehdokkaan, joka erottuu Niinistön kilpailijoiden harmaasta massasta, avulla. Merkittäväksi vaikuttajaksi puolueesta lähinnä tuon erottuvuutensa takia ei ole. Se on politiikan hiekkalaatikolla, lapsi jolla ei ole kavereita.

 

Vasemmistoliitton luku oli 8,2. Kannatus olisi nyt parempi kuin viimevaaleissa, mutta takiaispuolueen luokkaa.

 

Muista takiaisista Rkp:n kannatus oli 4,4. Puolue on nyt nostanut rohkeasti, presidentivaalien yhteydessä, natojäsenyyden keskusteluun. Tähän liittyy myös suomenkielisen järjestötoiminnan tehostaminen. Kannatus piikki, muutei kovin suuri, saattaa presidentivaaleissa syntyä, mutta kantaako se eduskuntavaaleihin on eri juttu.

 

Kristillisdemokraattien kannatus  oli 3,3. Kristillisdemokraatit ovat pyrkineet luomaan kuvaa itsestään jonkinlaisena yleispuolueena. Nyt uskonto ja politiikka yhdessä tuntuvat olevan nousussa varsinkin populistisissa liikkeissä. Tuskinpa Kd kuitenkaan lähtee hakemaan nousua tätä kautta.

 

Sinisten kannatus on 1,3. Se on vähemmän kuin ryhmän muyt. Hallituksen toimintakyvylle siniset ovat tärkeitä, mutta puolueen nousu on saavutettavuudeltaan kangastuksen luokkaa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu