Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Sinisistä

Suomeen on saatu puolue nimeltään siniset, sellainen tuli nyt Saksaankin. Kummankin puolueen synty johtuu oikeistopopulistien hajoamisesta. Suomessa hajoaminen tapahtui, kun poliittisesti hallituskelvottomaksi koettu aatesuunta valtasi perusuomalaiset. Saksan AfD puolueessa muutos alkoi myös puoluekokouksessa, kun puolueen ”sisukkaat” hylkäsivät puheenjohtaja Petryn tarjoaman ohjelman. Varsinainen hajoaminen tapahtui vasta liittopäivävaalien jälkeen.

 

Jos jätetään huomiotta ne poliittiset syyt miksi perussuomalaisia ja AfD kartellaan, taustalla on ristiriita siitä mikä on puolueiden tarkoitus. Päästä vaikuttamaan päätöksiin, vai toimia protestin väylänä. Saksassa sinisten johtaja Frauke Petry yrittää nyt luoda seuraajistaan hallituskelpoista puoluetta, mutta kaukaiselta tavoite näyttää.

 

Poliittisesti siniset ja heidän emopuolueensa sijoittuvat poliittisella sektorilla sen oikeaan laitaan.  Eron tekeminen niiden välillä on yhtä vaikeaa kuin yleisessä keskustelussa on eron tekeminen natsien ja fasistien välillä. Itse kai nämä puolueet pitävät itseään jonkun sortin keskustalaisina.

 

Sinisten hallituksessa mukana olo Suomessa johtuu edellisten vaalien tuloksena syntyneestä hallituspohjasta ja eduskunnan voimasuhteista enemmän kuin sinisistä itsestään.

 

Emopuolueisiin jäi sekä Saksassa, että Suomessa kansanedustajan paikoille paljon väkeä. Kansanedustajan paikan uusiminen on vaikeaa, jos oma äänestäjäkunta kokee tulleensa petetyksi. Kun jakarandatuolille on päässyt, sillä halutaan pysyä. Toisaalta hallituksessa istuminen, vaikka se poliittisen uran loppumiseen johtaisikin, saattaa palkita myöhemmin muilla sektoreilla.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Sininen unelma ei saa kuin edustajan Eduskuntaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Saksan AfD:lle tämä puolueen jakaantuminen on jo toinen kerta puolueen lyhyen historian aikana. Essenin puoluekokouksessa kesällä 2015 syrjäytetty puolueen perustaja Bernd Lucke jätti puolueen ja vei mukanaan suuren joukon kannattajiaan. Mm. puolueen europarlamentaarikoista valtaosan.

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Suomessa puolueensa jättäneet ajoivat itse puolueensa umpikujaan syynä ministeripaikoista kiinni pitäminen - kukapa vallasta luopuisi jättää ennen vaikka kannattajansakin?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Voihan sitä maailman tappiin asti kyseenalaistaa puolueen jättäjiä. Mutta jos ei mieti oman puolen syitä on aina uusia lohkeamisia luvassa.

Arto Jääskeläinen

"" Suomessa hajoaminen tapahtui, kun poliittisesti hallituskelvottomaksi koettu aatesuunta valtasi perusuomalaiset.""

Demokraattisen äänestyksen tulos on "valtaamista" ?

Sitäpaitsi, hajoaminenhan tapahtui Kokoomuksen ja hieman myöhemmin Keskustankin tahdosta. Hallituskumppanit tuohon repimiseen lähtivät.

""Eron tekeminen niiden välillä on yhtä vaikeaa kuin yleisessä keskustelussa on eron tekeminen natsien ja fasistien välillä. ""

Solvaat Persuja/Sinisiä natseiksi ja fasisteiksi?

Tarkastelukulmasi on aika kieroutunut. Minä näen heidät vahvoina Suomen ja suomalaisuuden puolustajina.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Missä, kuka solvasi? Sinähän trollailet.
Kuka vaan uskaltaa puhua persuista/sinisistä niin hyökätään päälle ja väitetään että natsikortti viuhuu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset