Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Millainen haaste Katalonia on EU:lle?

Eurooppa on täynnä erilaisia alueellisia autonomia ja itsenäisyyspyrkimyksiä. Katalonia on vain yksi niistä. Se miten Kataloniaan tullaan suhtautumaan valtiotasolla, on eri asia kuin yleinen sympatia Espanjan poliisin hakkaamia katalaaneja kohtaan.

Valtiot eivät pidä alueittensa irtautumisista. Hyvä esimerkki on Neuvostoliiton seuraaja valtion Venäjän toiminta ja siellä esiintyvä haikailu miehityksestä vapautuneiden maiden osalta.

Espanja on ollut maiden hajoamiseen nähden torjuva, se on joutunut kokemaan irtautumispyrkimyksiä Katalonian lisäksi Baskimaalla ja ehkä vähemmin tunnettuna jopa Kanarian saarilla.  Siksi Espanja ei esimerkiksi tunnusta Kosovoa.

Unionimaista irtautumispyrkimykset ovat viime aikana olleet esillä Skotlannin osalta, Italiassa on Padania, Belgian hajoamisesta puhutaan, jos pysytään enemmän julkisuudessa olleissa.

Mikä on kansojen todellinen irtautumishalu valtiosta, jossa he nykyisin asuvat on aivan toinen asia ja sen objektiiviseen mittaamiseen tarvittaisiin välineitä, joista on vaikea sopia, edes unionimme puitteissa puhumattakaan Itä-Ukrainasta, Krimistä, Transnistriasta, Abhasiasta tai Etelä-Ossetiasta.

Euroopan unionille Katalonian tilanne on hankala. Unionin jäseneksi otetaan vain yksimielisellä päätöksellä. Esimerkiksi painostukseen Espanjaa kohtaan ei unioni tai sen jäsenmaat lähde, ehkä huulten puheita ja niitäkin hiljaa lausuttuna lukuun ottamatta.

Unionilla on kuitenkin toimielin, alueiden komitea, jossa nyt syntyneen tilanteen kaltaisista kriisejä voitaisiin yrittää alustavasti sovitella. Epäilen kuitenkin, ettei suvereeneilta valtioilta riitä tämän komitean roolin vahvistamiseen riittävästi haluja. Yrittää kyllä voisi. https://europa.eu/european-union/about-eu/institutions-bodies/european-c...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Minusta on erikoista, miten moni poliittinen vaikuttaja on nyt yllättynyt Espanjan poliisin kovista otteista. Espanjan poliisi on tunnettu erittäin kovista otteista. Tulee sellainen olo, että täällä Suomessa ei ole kovin vahvaa tietopohjaa vaikuttajilla.

Sekin ihmetyttää, että osittain samat vaikuttajat vaativat Suomessa täyttä alistumista virkavallalle. Ei ole kovin uskottavaa, kun mielipiteet heiluvat kuin tuuliviiri laidasta laitaan.

Käyttäjän amgs kuva

Juuri näin, Ville. Vaikka en ole Mikko Kärnän kanssa täysin samaa mieltä tavasta millä hän asia yritti hoittaa, näyttää kuitenkin siltä, että hän oli ainut suomalainen kansanedustaja, joka vaatii jo päiviä sitten reilua kansanäänestystä katalonialaisille. Muut olivat hiljaa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Suomessa asiat tulevat pääasiassa aina yllätyksinä päättäjille. Se tuntuu vähän hölmöltä, ikään kuin täydellinen näköalattomuus oikeuttaisi sen, ettei mihinkään tarvitse ennakolta valmistautua. Sitä voisi kutsua vaikka teeskennellyksi tietämättömyydeksi. Sama ilmiöhän oli juuri vähän aikaa sitten kun keskusteltiin alkoholin haittavaikutuksista. Moni kansanedustaja kertoi juuri huomanneensa tutkimusten pohjalta, että alkoholilla on haittavaikutuksia, ihan kuin eivät olisi siitä ennen kuulleet.

Minusta Katalonian kansanäänestys on ensisijaisesti Espanjan sisäinen asia. Espanjan poliisin väkivaltaisuus ei sen sijaan ole pelkästään sisäinen asia. EU on ollut surkea puuttumaan erilaisiin ihmisoikeusloukkauksiin, mutta kyllähän tällainen toiminta asettaa viimeistään Espanjan aseman EU:ssa, EU:n yhteisen arvopohjan jakajana, kyseenalaiseksi, eikä sitä voi sivuuttaa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Katalonia on haaste EU:lle. Monessakin mielessä.

Yksi, kenties kauaskantoisin on tämä:

Kurdistan järjesti viikko sitten kansanäänestyksen itsenäistymisestä. Irak vastusti sitä, kuten kaikki lähipiirin asianosaiset muutkin maat.

Mutta äänestys toteutettiin ja toteutettiin säännönmukaisessa järjestyksessä, ilman "isäntävaltion" harjoittamaa suoraa väkivaltaa.

https://www.hs.fi/aihe/kurdistanin-itsenaisyysvaat...
HS 26.9.2017: https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005384282.html
*
Mutta miten kävi Euroopan Unionissa, sen jäsenmaassa Espanjassa?
Väkivaltaa keskushallinnon taholta, tietoista ja ohjelmallista.

Todella "kunniaksi" Espanjalle, EU:lle ja "LÄntiselle Arvoyhteisölle".

Itsenäistymistä havittelevan separatistisen kansanryhmän/alueen kansanäänestyksien tulos:

Irak 6 - Espanja 0

PS:
Kurdistanin kansanäänestyksen vahva tuki itsenäisyydelle ei johda itsenäistymiseen, ei ainakaan aikoihin, mutta se on "vipu, jolla kurdit houkuttelevat Irakia neuvotteluun asemastaan".

Muuttuja muuttaen, sama teknis-taktinen tavoite oli myös Kataloniassa.

PM Rahoi ja Espanjan keskushallinto sössi homman.

Iltalehti/Janne Palomäki, Näkökulma 2.10.2017; http://m.iltalehti.fi/ulkomaat/201710012200430243_...

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Oletan, Espanjan hajottavan vaikka väkisin Katalonian parlamentin, jos se antaa itsenäisyysjulistuksen. Se vain vaikeuttaisi tilannetta.

Minusta presidentin ja ulkoministerin lausunnot ovat olleet ok. Kärniä meillä riittää, mutta sehän on luonnollista, näkyvyys on poliitikolle tärkeää ja tästäkin asiasta sitä voi ammentaa.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Itse seuraan pienellä mielenkiinnolla miten kotimaassa Arvo Johtaja suhtautuu siihen, että EU-maassa annetaan äänestäjälle pamppua ja kumiluoteja. Samaan aikaan marssii vapaasti niin natsit kuin vasemmistohörhöt, tasan ei käy onnen lahjat. Myös toinen arvovaltainen vaikuttaja, Arvo Pohja, lienee tuohtunut asiasta.

Komissiokin on ollut varsin hanakka puuttumaan entisen itäblokin maiden menoon, Puola ja Unkari viimeisimpinä, mutta nähtäväksi jää millainen paheksunta osoitetaan Espanjalle. Pienenä, mutta ikävänä, kuriositeettina Irak antoi kurdien äänestää ilman pamppua laittomana pitämässään kansanäänestyksessä.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Oikeastaan se, että EU sallii jäsenmaaltaan Espanjalta tällaista käytöstä on osoitus siitä, ettei EU ole liittovaltio eikä ripeästi siihen suuntaan menossakaan.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Niin eihän unionia kiinnosta mitä jäsenmaat tekevät kunhan vaan pysyvät jäsenmaana eivätkä kyseenalaista Brysseliä.

Vanhaa kunnon neukkumeininkiä ei ole syytä ylenkatsoa.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman Vastaus kommenttiin #7

Jäsenmaita kiinnostaa vain se, ettei niiden asioihin anneta Brysselille mandaattia puuttua. On turha syyttää EU:ta jos sille ei anneta valtaa puuttua asioihin. Toki väkivaltaa paheksutaan, mutta siihen se jää.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #10

Tottahan on että unionilla on kyllä keinovalikoimissa vaikka mitä.
Halu käyttää niitä on vain tässä tapauksessa heikohko.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Eikö talouspakotteet ole perinteinen keino sellaisia maita vastaan joissa estetään demokratian toteutuminen?

Yksilötasolla voi tietysti suomalainenkin osoittaa mieltään siten, että ei matkusta lomallaan Espanjaan. Paistaa se aurinko muuallakin.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Olisikohan Irakin poliisit päässeet pamputtelemaan kurdialueelle ja hengissä pois?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Onhan EU:ssa valtio, jonka puolikasta Turkki miehittää..

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

Katalonia: kotitekoiset kansanäänetykset eivät voi tulla kyseeseen, koska ei ole riittävän järjestynyttä (valuutta, ulkosuhteet) ja polkee sekä espanjalaisiksi että katalonialaisiksi itsensä tuntevien enemmistön oikeuksia ja Katalonia on hyväksynyt voimassa olevan perustuslain. Lisäksi muilla espanjalaisilla on asiassa intressi. Asia tulee käsitellä dialogina myös EU:n puitteissa.
Skotlanti: Skotlannilla täysi oikeus kansanäänestykseen, koska Brexit vastoin skottien kantaa.
Kosovo: oikeus itsenäisyyteen koska etninen puhdistus.
Kurdistan: oikeus itsenäisyyteen, koska Irak, Turkki, Syyria, Iran jne kaikki sortavat ja odottavat tilaisuutta nitistämiseen. Kurdeilla demokraattiset systeemit. Kaikki naapurit totalitäärejä.
Ahvenanmaa: kansainvälinen sopimus, mutta jos haluaa: för all del. Ruotsiin eivät halua, koska nykyiselle hillumiselle tulisi loppu. Ovat ymmärtäneet, että nykyinen kuvio paras, vaikka suomalaisten kannalta vähän kummallinen-mutta menköön!
Palestina: ehdottomasti ja riittävä alue. Otetaan vaikka EU-jäseneksi ja Israel myös, jos haluavat.
Pohjois-Kypros: Kypros yhdistettävä ja molemmille ryhmille samat oikeudet.

Oiva Luosujarvi

Katalaaneja on noin 7.5 miljoonaa ihmisinä laskettuna.

Suurempi kansanosa kuin koko Suomen väkimäärä on siis kyseessä.

EU ei kieltänyt Skotlannin kansanäänestystä, vaikka asiana oli samankaltainen tilanne, jossa Skotlantilaisilta kysyttiin haluavatko he erota Britanniasta vai ei.
Skotlanti päätti pysyä osana Britanniaa.

Ukrainalle kuuluneessa Krimin aluella järjestettiin myös kansanäänestys, jossa kysymyksenä oli eroaminen Ukrainasta ja liittyminen Venäjään. Kansalaiset valitsivat liittymisen Venäjään ja nykyinen sotatila on sen jatkumoa.

Kurdit äänesti oman itsenäisyyden puolesta ja koko maailma on heitä vastaan.

Miksi siis eu-mieliset kansanäänestykset on sallittuja, mutta eu-kielteiset kansanäänestykset on kiellettyjä?

Kansat, joilla on oma kieli ja kulttuuri myös monissa paikoissa oma aluehallinto, parlamentti, poliisivoimat, jopa oma armeija. On alistettuna toiselle kansanosalle jonkun ison valtion / valtioiden rajojen sisälle ja heille ei saisi antaa oikeutta päättää omista asioistaan omalla alueellaan.
Se sotii ihmisoikeuksia vastaan, kun yksittäisille ihmisille annetaan oikeuksia ja kansoilta oikeuksia otetaan pois.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Katalonian kansanäänestys ei ollut mitenkään EU:ta vastaan. Kataloniahan on toivotut itsenäistyttyään EU:n jäsenyyttä.

Krim oli mainitsemasi kansanäänestyksen aikoihin jo Venäjän miehityksen alla.
Kurdistanin tapaus kertoo sekin, että kansainvälinen yhteisö ei hevin hyväksy suvereenien valtioiden pilkkomisia.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Minä pidän Espanjan poliisin kovaotteista puuttumista Katalonian kansanäänestykseen tarpeettomana ylireagointina. Äänestyksellä katalonialaiset hakivat tietoa itsenäistymisen kannatuksesta. Ero Espanjasta on vasta sen jälkeinen pitkä prosessi, jota ehkei olisi tarvittukaan jos äänestystulos olisi ollut eroa vastaan.

Tuota mahdollisuutta ei ollut Espanjan poliisin kovien toimien vuoksi. Äänestämässä kävivät pääosin itsenäistymisen kannattajat ja äänestysprosentti jäi hyvin alhaiseksi 42 %. Syynä siihen oli Espanjan poliisien toiminta. Monet halukkaat eivät päässeet äänestämään. Uurnia tuhottiin, eikä kaikkia ääniä voitu laskea.

Ero Espanjasta on edelleen kaukainen haave, mutta sen Espanjan hallinto sai aikaan, että tilanne Kataloniassa on kärjistynyt. Keskushallinto on menettänyt luotettavuutensa. Ei sitä ennestäänkään paljoa ollut. Jos kova linja jatkuu, tilanne kärjistyy edelleen. Siinä häviävät molemmat osapuolet ja EU vielä kaupan päälle. Nyt ihan ensimmäiseksi Espanjassa pitäisi vaihtaa maan hallitus.

Käyttäjän PetriHmlinen1 kuva
Petri Hämäläinen

Alueiden Komitea on tuntemattomin EU:n hallintohimmeleistä. Todellisiin ongelmiin se onnistuu vastaamaan ihan yhtä huonosti (tai ei ollenkaan) kuin isommat veljensä.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Se on kuitenkin paikka joka on varattu alueille, jotta saisivat asiansa esille. Aina voi pohtia millainen valta tällaiselle "himmelille" tulisi antaa, mutta se on lopulta jäsenvaltioiden päätettävissä.

Käyttäjän PetriHmlinen1 kuva
Petri Hämäläinen

Ei ole "jäsenvaltioita" joilla on asioita "päätettävissä". On vain poliitikkoja ja heidän apulaisina virkamiehiä, jotka luovat järjestelmiä, joita eivät toimi.

Arvaa kuuluuko vastuu tästä mielettömyydestä poliitikoille vai ei?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset