Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Keskusta menettää, mutta minne?

Mihin keskustan kannatus katoaa? Puolueen kannatus on nyt 16,2 viimeiseen Ylen tutkimukseen vastanneista. Onko kyseessä luonnollinen poistuma, joka iskee aluepuolueeseen. kun väki etsiytyy kaupunkeihin? Onko syyllinen Sipilä vai Berner? Ehkä se, että puolue yrittäessään toimia modernissa jatkuvassa muutostilassa olevassa maailmassa ärsyttää konservatiivista peruskannattajakuntaansa?

 

Minne entisen keskustan kannattajat menevät. Kokoomus ei näyt heistä juuri kostuneen. Sen kannatus on pysynyt luvussa 20,8. Itse veikkaan kahta mahdollista suuntaa sohva tai perussuomalaiset. Perusuomalaisten julkikuvaan liitetään vahva muutosvastarinta suhteessa yhteiskunnan muutoksiin. Puolue pääsi nyt lukuun 10,3.  Siniset eivät näytä juuri keskustan kannatusta imevän. Heidän lukunsa oli mittauksessa 1,4.

 

Nuoremman keskustan entisen kannattajakunnan varsinkin sen mahtialueilla voi olettaa siirtyneen myös vihreisiin. Siirtymän kynnys saattaa olla heille helpompi kuin siirtyminen kokoomukseen. Vihreä saivat tässä viimeisessä mittauksessa luvun 17,8.

 

Olisikohan keskustankannatusta siirtynyt vasemmistoliittoon. Pitäisi olla maakuntakohtaiset luvut, mutta kai Kyllösen ehdokkuudella joku vaikutus ainakin Kainuussa voisi olla sen suuntainen. Vasemmistoliitto sai luvun 8,2.

 

Sosiaalidemokraattien en epäile juuri keskustan entistä kannattajakuntaa vievän. Sdp:n kannatus oli nyt 15,6.

 

Kristillisdemokraateilla ja Rkp:llä on toki varsinkin Pohjanmaalla kosketuspintaa keskustan kannattajiin, mutta ei se ole johtanut kannatuksen kasvuun. Rkp:n luku 4,5 ja KD:n 3,3.

 

Jos näiden lukujen perusteella pitäisi jotakin ennustaa, niin ehkä varmin veikkaus on, että konsensus ei ainakaan puolueiden kesken vietä riemujuhlaa. Uudistaminen menee vaikeaksi ja kokoomuksen osaksi tulee kompromisseihin taipuminen, jotta rakenteiden uudistamista voitaisiin jatkaa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Histori toistaa itseään. Oulun eteläisessä useat keskustalaiset äänestivät perussuomalaisia 2011 eduskuntavaaleissa.

Suunta näyttää olevan sama tulevissakin eduskuntavaaleissa 2019. Perussuomalaiset tulevat saamaan keskustalaisilta ääniä, varsinkin nuorilta äänestäjiltä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

"Vihreä saivat tässä viimeisessä mittauksessa luvun 16,2."
Olisiko pitänyt olla 17,8?
(Tämä on vain oikolukuviesti, saa poistaa ilman huonoja fiboja.)

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Kiitos, korjasin luvun. Minun on näköjään vaikea erottaa kahta vihreää toisistaan.

Niko Sillanpää

Lähinnä vihreisiin ja niukemmin persuihin, näemmä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Keskustan olisi omalta kannaltaan tärkeämpää selvittää, miksi sen kannattajat vähenevät. Siinä samalla selviäisi kyllä sekin, minne he ovat menneet.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Berneröinti sun muu kivakiva ei taida suurta osaa Keskustan entisiä äänestäjiä houkuttaa. Osa tietenkin on saanut Sipilästä muutenkin tarpeekseen on sitten kyse median kanssa sähläämisestä tai maahanmuuttokuvioista, joista moni syyttää osin Sipilää (no se talon lupailu sun muu olikin idioottimaista). Kepun kepuloinnit taitavat taas muistua ja käsittääkseni kepulla on "vähän" vaikeuksia uskotella äänestäjilleen että tehdyt päätökset auttavat äänestäjiään... enkä yhtään ihmettele.

€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€

Nythän ei tapahdu muuta kuin palailu siihen mihin Kiviniemen aikaan Keskusta meni eli eduskuntavaalit 2011 ... 15,76 %. Gallupeissa menivät sitten jopa 12 % eli siellä Keskusta oli ja Uudessa Suomessakin ennustettiin ettei se siitä nouse. Mutta toki nousi ja Sipilän huumassa menivät yli 25% suosioihin. Ja siinä oli Keskustalla vielä paikka, mutta sen sähläsivät ja Kokoomus kuten aina kerää suosion hallituksessa ja muut ottavat vahingot. Seuraavaksi tuskin auttaa enää edes Sipilän vaihto johonkin toiseen.....

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
Sama kohtalo demareillakin. Rinne vielä pelasti suosion Sipilän tavoin ja taisi olla gallupeissa vähän aikaa ykkösenäkin. Mutta sekä Keskustan että SDP:n kohdalla alkuinnostus on vaihtunut rankkaan pettymykseen. Rinteen "äijäfeminismi" ei oikein saa innostusta aikaan ja vielä pahempaa ettei heillä ole edes toimivia suunnitelmia miten asioita parannettaisiin Suomessa.

Sama suosion romahdus kävi tietenkin persuillakin hallituksessa, mutta nyt taitavat taas alkaa nousta eli hajoaminen oli ehkä parasta mitä olisi voinut heille tapahtua enkä ihmettelisi mikäli ohittavat sekä Keskustan että demarit ihan vuodessa tai parissa.

££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££

Kokoomuksen äänestäjien corea ei taas hätkäytä mikään. Mieluummin luopuisivat perheestään kuin jättäisivät äänestämästä Kokoomusta ;). Siinä mielessä Kokoomukselle voi luvata ainakin sen ettei romahdusta ole näköpiirissä.... jos nyt ei kamalan paljon uusia äänestäjiäkään... se max. mahdollinenkin kannatus taitaa mennä siellä 25% alapuolella.

............................................
Vihreät on... noh, vihreät. Heille on tiedossa se sama romahdus kuin on tapahtunut kuherrusajan jälkeen kepulle, demareille, persuille.... olettaen että menevät hallitukseen.

Muilla puolueilla taas joita en maininnut... ei ole kamalasti merkitystäkään. RKP/kristilliset/ aina siinä samassa. Vasurit eivät Li:n uber-maailmanparannuksella tai siis lähinnä huononnuksella tavoittele tässä maailmantilanteessa kymmentä prossaa, vaan lähinnä viittä prossaa (tosin voin aliarvioida ihmisten typeryyttä tässä kohtaa). Sinisiä taas ei puolueena ole nytkään eikä sitä tule olemaan parin vuoden päästäkään, vaikka tilapäisesti puolueeksi pääsisivätkin. "Muut" <2% puolueet näillä näkymin myös sinne jäävät, vaikka olisihan siellä piraatteja, liberaaleja, joilla eri tilanteessa olisi ollut mahdollisuuksiakin; tuskin juuri nyt.

Suht selvää tähän saakka....

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kyllä tässä ensi vuonna tulee kepulle "tupen rapinat", kun sote- ja maakuntauudistus ei tule etenemään aikataulussa eduskunnassa. Unto Hämäläinen sanoi eilen aamutv:ssä, ettei hän usko sote- ja maakuntauudistuksen toteutuvan Sipilän hallituksen toimesta.

Jan Vapaavuori vastustaa koko uudistusta ja niin minäkin, jos sitä esitetyssä muodossa aiotaan viedä eteenpäin.
http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/jan_vapaavuori...

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Maakuntauudistuksesta en niinkään piittaa, mutta se lienee tälle hallitukselle soten ehto. Pelkään pahoin, että tässä käy niin, että toteutumaton sote johtaa käytännössä eriarvoisuuden kasvuun.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Sitä olen ihmetellyt, että miksi nk. kepukunnat ovat melko hiljaa aiotusta vallan keskityksestä maakunnan hallinnolle pois kunnilta.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #8

Tuo on vähintäänkin hyvä kysymys. Liekö ajatusta johdatellut kartasta katsottu tilanne, että jokainen maakunta on kepumaakunta? Tarkoitan, että keskuskaupunkia lukuunottamatta pitäjät ovt maalaisliiton hallussa edelleen isolta osaltaan. Virhe tässä on sitten siinä, että asukasmäärillä eli äänimäärillä laskettuna niillä pitäjillä ei olekaan paljoa painoa.

Vasemmistoliiton blogisti Hiilinen esitteli perushoitajien liiton tekemää ennustejärjestelmää. Siinä ei edes Järvenpäähän ollut luvassa yhtään maakuntavaltuutettua, kun Helsinki keräisi enemmistön.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset