Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Toukotyöt onnistuivat vihreiltä

Ylen uusin mielipidemittaus on merkittävän tuntuinen, jos se kuvaa oikein äänestäjien mielipiteitä. Virhemarginaali kannattaa ottaa huomioon https://yle.fi/uutiset/3-9779594 .

 

Vihreät näyttäisivät ottavan johtavan keskustavasemmistopuolueen paikan sosiaalidemokraateilta, tosin ero vihreiden 17,6 ja demareiden 15,9 välillä on vielä demareilla kirittävissä. Demareiden laskevaa kannatusta pohdittaessa voisi syyn osittain löytää puolueen presidentinvaalipelistä, joka syö uskottavuutta.

 

Kokoomuksen kannatus 20,8 on hitaasti nousevalla käyrällä.  Puolue on varonut hurjia irtiottoja ja voi hyvinkin edelleen kasvaa, jos maltaa säilyttää tyyneytensä hallituskumppaneiden hermostuessa.

 

Aluepuolueena profiloitunut keskusta sai tällä kertaa tuloksekseen 17,3. Se on enemmän, kuin viime mittauksessa, mutta vihreiden nousu ohi keskustan, voi olla keskustan sisällä järkytys, jolla on seurauksia. Sipilän asemaa tämä ei ainakaan paranna, vaikka ero vihreisiin on mitätön.

 

Politiikan ääripäät perussuomalaiset 8,8 ja vasemmistoliitto 7,7 eivät tuloksellaan yllätä.  Andersson on ollut kesäterässä ja perussuomalaisten sisällissodan voittajat eivät puoleen entiseen kukoistukseen näytä yltävän.

 

Rkp:n 4,8 ja KD:n 3,7 menestys on pitkälti entisen lainen.

 

Puolueeksi pyrkivän Sininen tulevaisuus yhdistyksen tuloksessa merkillepantavinta on, että sen 1,6 on vähemmän kuin ryhmän muut 1,8. Saa nähdä saavatko siniset korttinsa kasaan vai siirtyvätkö kansanedustajat muihin puolueisiin hyvissä ajoissa ennen eduskuntavaaleja ja jos siirtyvät on jännä nähdä heidän valintansa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Vihreiden kannatus on mielenkiintoinen. Tietysti se on toistaiseksi "ilmaa", koska sitä ei ole mitattu vaaleissa, mutta aivan epäilemättä odotettavissa on viherjytky. Vaan kuten edellisestä jytkypuolueesta opimme, kannatuksen saaminen on yksi asia, kannatuksen säilyttäminen taas aivan omansa. Hallitus(vastuu) odottaa, mutta kuinka kummassa kantaa vastuuta JA pitää kiinni kannatuksesta?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Toukotyöt onnistuivat, tosin sadonkorjuu on aina epävarmaa nykyään.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Näin on, Aimo. Jenkki sanoisi: "You gotta reap what you sow"!

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Nykytekniikalla sadonkorjuu on vihreilekin epävarmaa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Lainaan itseäni tähänkin keskusteluun :)

"
Niin kauan kuin uusivaihtoehto/sininen tulevaisuus on pienempi kuin virhemarginaali, niin se on käytännössä olematon. Tuossa gallupissa heitä kertoi äänestävänsä 18 ihmistä.

Kiinnittäisin huomiota taas matalaan vastausprosenttiin (59%) kun eduskuntavaaleissa äänensä antaa 70% suomalaisista. Kokoomuksen äänestäjät ovat RKP:n ohella kaikkein uskollisimpia joten matalan äänestys/vastausprosentin aikana heidän "kannatuksensa" nousee koska aina se 100% jaetaan.

Nukkuvia edellisiin EK-vaaleihin on vielä 10 prosenttiyksikköä, eli keskikokoisen puolueen verran, noin 300 000 ääntä."

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Toukotyö vihreiltä on aina onnistunut kepu ja kok hallituksissa. Niin ilmastohömpällä tukia sijoittajille ja yrityksille jotka valmistaa tuulivoimaloita,Bioenergia ym..
Palkansaajien ja köyhien kyykytys samoin.
Vihreät on piilo "työväenpuolue" kuten Soinin PS.

Myös EU isot pankit on hyötyneet vihreistä.Saksan ja Rankan pankit peitenimi "Kreikan" tukipaketeille. Sopimushan tehtiin Vanhasen II-hallituksessa -09. Hyväksyi Kiviniemen hallituspuolueet-10
Vippejä aina 2018 asti.

Mikä vain käy kun pääsee hallitukseen .Jätevesi kaivoista lähtien.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Aina jaksaa hämmentää nämä jotka uskovat vakaasti kokonaisen tieteenalan olevan väärässä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Sanopa muuta. Ilmastohömppää edustaa Trump.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Olen viime kannatusmittauksissa toistanut kuin papukaija, että kaikki tulevat vaalit käydään Kokoomuksen ja Vihreiden välillä. Joko viimein uskotte?

Ne persukannattajat, jotka hetkeksi palasivat demarileiriin näyttävät palanneen tukemaan persuja. Se on iso muutos, että persut + siniset ylittävät kymmenen prosentin rajan ja ohittivat kirkkaasti vasurit.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

En nyt menisi vannomaan, mutta kun aikoinaan kilpailu käytiin kokoomuksen ja demareiden välillä, niin nyt jo Helsingissä kokoomuksen ja vihreiden. Se mitä Helsinki edellä sitä muu maa perässä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

On merkillepantavaa, että perinteinen vasemmisto sai tässä gallupissa vain noin 23% kannatuksesta. Aikoinaan galluppeja ja vaalituloksia analysoitiin sen perusteella kuinka paljon kannatusta ovat saaneet sosialistit ja ei-sosialistit. Koko puoluekenttä siis määriteltiin sosialismin kautta. 60-luvun lopulla sosialistit olivat eduskunnassa enemmistönä. Ajat muuttuvat.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Taitaa se sosialismi kuulua jo enemmän akateemisen keskustelun piiriin. Käsitteet vasemmisto ja oikeisto tulisi nekin päivittää.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Tuolloin ei sosialistit oli vain Rkp ja Kok.

Muut oli vasemmistoa aina-87 ja -03 asti.
-87 porvarrit kok,kepu,rkp enemmistö
-03-19 vas,sdp 2-6 porvaripuoluetta.
Johon vihreätkin kuuluu. Vanhasen II-porvarihallitus.

Kepu,kok hallitukseen tarvitan kovaan porvariakseliin joko PS
tai vihreät ja Rkp.
IL ennen -15 vaaleja.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #18

Siihen aikaan määriteltiin kaikki muut puolueet ei-sosialistisiksi puolueiksi lukuunottamatta SKDL:ää, TPSL:ää ja SDP:tä. Kommunistit tietysti kuuluivat myös SKDL:ään.

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

Kun tuohon lisää vihreiden 17%, niin ollaan 40%:ssa. Tosin oikeisto-vasemmisto-jako häipyy pikku hiljaa politiikan kentältä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Voihan siihen lisätä minkä tahansa puolueen kannatuksen, mutta kirjoitin perinteisestä vasemmistosta - siis sosialisteista. Siten ei vihreitä voi luonnehtia, vaikka he arvoliberaaliudessaan osittain katsotaankin kuuluvan "uudenlaiseen vasemmistolaisuuteen".

Käsitteet vasemmisto ja oikeisto juontavat juurensa Ranskan Suuren Vallankumouksen ajoilta, jolloin girondistit ja jakobiinit muodostivat kansankokouksen enemmistön. Girondistit porvarillisena oikeistona ja jakobiinit yltiötasavaltalaisena vasemmistona. Sosialismin kanssa ei silloinkaan asialla ollut mitään tekemistä, koska Marx ei vielä ollut kirjaansa edes kirjoittanut.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Vihreiden nousu kakkoseksi oli oikeastaan odotettavissa. Vahva nousu opposition johtoon johtavaksi puolueeksi on kuitenkin samalla osoitus muun opposition heikkoudesta (ja toki hallituksen huonoudesta). Muutosta selvästi toivotaan, mutta etenkin demarit ovat juuttuneet vuosikymmenten takaiseen aatemaailmaansa ilman uudistumiskykyä. Se että perinteinen mahtipuolue menettää selvästi asemiaan oppositiossa ollessa lienee aika ainutkertaista suomalaisessa politiikassa ja tästä seurannee väistämättä se, että Rinteen asema muuttuu tukalammaksi. Jollei demarit saa kannatustaan kasvuun, rapisee heidän kannattajiensa usko puolueeseen edelleen ja siirtymä vihreiden suuntaan jatkuu.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Toukolla riittää peltoa kynnettäväksi sadonkorjuun jälkeen. Nykyinen kannatus lienee perua Niinistön hokemista koulutusleikkauksista, heikompien kyykyttämisestä jne. Laadi siitä sitten vaaliohjelma, jonka hyväksyy kaikki kuppikunnat vihreissä. Vasemmistoblokki ei yllä vaalivoittoon millään, kiitos Rinteen, joka ei löytänyt uskottavia "veljenpoikia" presidenttikisaan vaan maailmaa syleilevät "Veljentyttäret", WannabeetHaloset? Kysymysmerkki on kepu, valuvatko ammoniakille ja mahorkalle haisevaan menneisyyteen, hyi helvetti sentään....

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Näppituntumani mukaan vihreät ovat nuorten keskuudessa jonkinlainen innepuolue nyt ja sen kannatus riippuu paljon siitä missä määrin se saa aiemmin passiivisena pidetyn nuorison uurnille. Suomen poliittinen kartta olisi kerralla vallankumouksellisesti toisennäköinen, jos Jyväskylän Yliopiston opiskelijat äänestäisivät sen yksin.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kokoomus ja vihreät ovat varmaan suurimmat kun vaalit on käyty, siinä sitten on se taistelun paikka, että kumpi kelpaa kolmanneksi pyöräksi, keskusta vai demarit. Vihreille varmaan kelpaisi demarit, kun taas kokoomukselle ei.

Pikkupuolueiden varaan tuota tuskin jätetään, sillä siellä ei ole tarjolla kuin vasemmistoliitto ja persut, ja kummatkaan ei käy sekä kokoomukselle, tai vihreille.

Siinä sitä on neuvottelemista, mutta ainahan homma järjestyy, kun on vallasta kyse.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
mutta ainahan homma järjestyy, kun on vallasta kyse.
Kuten tähänkin asti..Miten EU ja EK sopii parhaiten . Oli kokoonpano rakennettu vaikka Six-päkistä.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Täytyy toivoa, että Soininvaara kertoo 2019 hallituksen vihreille numeroista ja raottaa ehkä matematiikankin alkeita, kun nyt vaikka budjetissa on moisia kummallisuuksia pakko käyttää eikä voi kirjoittaa sarakkeeseen x "jakamaton ihmisarvo". Suomi kulkee niin monessa asiassa muuta Eurooppaa jälkijunassa joten viherjytky sopii kuvioon oikein hyvin kun muualla Euroopassa ko. jytky on jo nähty ja se suuntautuu nykyään ihan eri suuntaan. Vihreiden hallitusvastuu taipele tulee olemaan mielenkiintoista seurattavaa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Maltti on valttia, eikä vielä minkään puolueen pidä liikaa innostua. Minua kiinnostaa seurata muiden maiden vaaleja Euroopassa. Norjan, Saksan ja Itävallan syys-lokakuun vaaleissa ei ainakaan noissa maissa vihreät näytä olevan erityisessä nosteessa. Ranskassa presidentti Macronin kannatus on jo matalampi kuin
Trumpin ! :D.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Japanin Abenomics ei kanssa mennyt ihan putkeen oli viimeksi muistaakseni 23% kannatuslukemissa. Politiikan trendi näyttää olevan, että luvataan mitä sattuu, vaalikarja uskoo, kun muutosta ei tapahdu somen aikajänteellä elävien ihmisten mielestä (päivässä, viikossa talous tms. kuntoon) kannatusprosentti hitusen tipahtaa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Toivottavasti vastaava toiveajattelu on Kokoomuksessa yleisempääkin. Onhan siinä vielä kolmen prosentin marginaali, joten ei mitään hätää. Mielenkiintoista on nähdä miltä pressanvaaleissa tilanne näyttää. Onko Kokoomuksen salarakas sittenkään niin ylivoimainen kuin toivotaan?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kysymys ei ole mistään toiveajattelusta. Seuraan täällä monien maiden vaaleja -kuten kai olet huomannut. Herra Uimonen ei kestä, että kerron muiden maiden tilanteita vihreitten osalta. Ranskan tilannetta olen vuosikausia täälläkin seurannut.
http://sjphki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/240899-rans...

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #26

Väärin tulkittu. Saat toki kertoa mistä huvittaa. Minua lähinnä huvittaa kuvittelemasi korrelaatio Suomen vihreiden ja muiden vihreiden kanssa. Täällä toimitaan paikallisesti. Hyvin toimitaankin.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #28

Samanlaisen korrelaation kun tekee keskustan kanssa ja katsotaan miten tilanne on vaikkapa Ruotsissa huomataan, ettei tuossa vertailussa ole päätä eikä häntää.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Verkkouutiset muunsi mielipidetutkimukset tulokset paikoiksi. Muutosta on, mutta ei tuolla paikkamäärällä vihreille pääministerin paikkaa heruisi http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/paikat%20mitta...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset