Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Hiukan erilainen ehdokas

Marine Le Pen vai Sarah Palin ovat olleet malleina? Nämä kaksi tulivat mieleeni, kun kuulin, että Laura Huhtasaaresta ollaan tekemässä perussuomalaisten presidenttiehdokasta.

 

Yleensä politiikassa kopioidaan menestyneitä reseptejä. Väittäisin, että perussuomalaisille vieraista maista poliittisten ideoiden poimiminen on aika normaalia, Pienillä vivahteilla korjattuna ne ovat usein samoja kuin politiikan oikean laidan ääriliikkeillä muuallakin.

 

Ehdokas joka on nainen ja jolla on ainoana ehdokkaista muista ehdokkaista selvästi poikkeavat mielipiteet, eroaa juuri sopivasti normimiehestä, jolla on valtavirran ajatukset ja sen mukainen julkisuuskuva. Veto on fiksu perussuomalaisilta. Vaalien kakkosija ja puolueen elvyttäminen voisi tällä skenaariolla onnistuakin.

 

Poliittisesti mielenkiintoisin asia on se, että Huhtasaari olisi selkeästi EU-vastainen ehdokas. EU-vastaisuus palvelee ennen kaikkea Putinin lännen hajottamiseen tähtäävää politiikkaa. Tämä antaa sen näkökulman, jolla Luhtasaaren ehdokkuutta ja hänen puoluettaan suuremassa kuvassa kannattaa tarkastella. Kova ulkopolitiikka näyttää nousevan presidentinvaaleissa pinnalle ainakin EU:n osalta. Tosin EU-jäsenyys ei ole presidentistä kiinni, vaikka hän voi voimakkaasti Suomen linjoihin unionissa yrittää ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan kautta vaikuttaa.

 

Uskon, että EU-vastaisuudella perusuomalaiset tavoittelevat kuitenkin lähinnä niiden ääniä, joille EU-jäsenyys on selitys oman tai elinympäristönsä suhteellisen aseman heikkenemiseen. Sellaisia varmaan on paljonkin. Huhtasaari voi olla tällä kertaa tämän tyytymättömyyden kasvot, viimeksi se oli Soini. Menestys presidentinvaaleissa vakauttaisi puolueen sisällissodan voittaneiden aseman politiikassa, joksikin aikaa eteenpäin.

 

Marine Le Penin ja Sarah Palinin nimet nostin esiin siksi, että Huhtasaaren julkikuvassa tuntuu olevan melkoisesti samaa kuin mainituissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (70 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Tosin EU-jäsenyys ei ole presidentistä kiinni, vaikka hän voi voimakkaasti Suomen linjoihin unionissa yrittää ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan kautta vaikuttaa."

Muiden puolueiden ollessa EU-myönteisiä sekä Väyrysen että Huhtasaaren vaikutusmahdollisuudet olisivat varsin heikot.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Olen samaa mieltä. EU-jäsenyys ei ole presidentinvaaleista kiinni.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Ei, Laura Huhtasaari on kyllä ihan oma itsensä ja nimet Marine Le Pen ja Sarah Palin nostit esiin sekä seksistisistä syistä että mielikuvituksen puutteen takia.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Ja kun ei muuta perustetta keksitä, niin kaikkia jotka pyrkivät itsenäisyyteen nimitellään putinisteiksi. Kaikki kansallismieliset ovat putinisteja.

Tai ei sittenkään. He ovat myös natseja samaan aikaan.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

"Ja kun ei muuta perustetta keksitä, niin kaikkia jotka pyrkivät itsenäisyyteen nimitellään putinisteiksi. Kaikki kansallismieliset ovat putinisteja."

Missä Wilskman väittää tuota? Ei hän puhu tuollaista, vaan tuo on sinun oma olkiukkosi, jota vastaan on helppo hyökätä.

Tosiasia on se, että Venäjä hyötyy sitä, että EU hajoisi, koska se kasvattaisi Venäjän valtaa Euroopassa, kun se pystyisi paremmin solmimaan sopimuksia yksittäisten eurooppalaisten maiden kanssa. Tuollaisessa ympäristössä kouhottamasi "itsenäisyys" saattaisi ajaa Suomen osaksi Venäjän vaikutuspiiriä.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka Vastaus kommenttiin #5

Ymmärsit varmaan itsekin että puhuin yleisestä ilmiöstä, jota Wilskmanin kirjoitus noudattelee. En suoraan Wilskmanin kirjoituksesta.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Politiikan sisältö kertoo sen mitä se palvelee. Huhtasaaren EU-vastaisuus palvelee Putinin tavoitteita.

Vaikka pidänkin perusuomalaista puoluetta äärioikeistolaisena niin natseihin en sentään olisi halukas vertaamaan.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Niitä jotka kuvittelevat eron EU:sta tuovan Suomelle itsenäisyyttä, pitäisi kutsua typeryksiksi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

No Huhtasaari ainakin on tehnyt melko selkeitä veroja. Kyllä poliitikkoa pitää voida profiloida esiintymisiensä ja valintojensa pohjalta.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Ei tarvitse olla putinisti, jos toiminnallaan edesauttaa Putinin tavoitteita lyödä kiiloja EU-maiden väliin ja hajoittaa EU:n yhtenäisyyttä. Putinille on aivan sama mitä muuta pienen suomalaisen PS:n-puolueen ja sen presidenttiehdokkaan linja on, kunhan se osaltaan palvelee hänen poliittisia tavoitteitaan.

Kyllähän Putinilla on mitä ilmeisimmin Suomellekin oma roolinsa, sitten kun hän on saamassa asiat Euroopassa haluamalleen mallille. Ei Putin varmastikaan pane pahakseen, kun PS-puolue ajaa Fixitiä. Voisiko Putin jopa tukea moista toimintaa Suomessa ?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Pitää nyt järvenpääläistä kirjoittajaa vähän puolustaakin. Ei Laura Huhtasaaren vertaaminen Marine Le Peniin tai Sarah Paliniin ole mitenkään erityisen ilkeämielistä. Voisi toki olla joku miespoliitikko, joka muistuttaisi Lauraa vielä enemmän, muttei minullakaan oiken tule mieleen. Vertaaminen ehkä auttaa lukijoita hahmottamaan tilannetta, vaikka tietenkin Laura Huhtasaari on ihan ainutlaatuinen tekijä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

L-EW: Marine Le Pen vai Sarah Palin ovat olleet malleina?

Le Pen ehkä, mutta Sarah Palin on ruskeatukkainen.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Le Pen ja Palin ovat tietysti lehtineekerien loistokasta antia. Voi sanoa, että joidenkin Le Penin ajamien asioiden kanssa Huhtasaari saattaa olla samoilla linjoilla, lähtökohdiltaan taas heillä ei ole mitään yhteistä. Palin vertaus taas on pelkkä solvaus.

Laura Huhtasaari on isänmaallinen, rohkea realisti, joka puntaroi mielipiteitään usein somen ihmemaassa. Isänmaallisuutta tuskin tarvitsee avata, se tarkoittaa mitä sen kuuluisi tarkoittaa eikä sitä miksi vaikka kokoomus on sanan pahoinpidellyt.

Rohkea realisti tarkoittaa, että Huhtasaari on mikä on eikä peittele sitä henh. koht. elämässään. Uskonnollisilla kannoilla, maailmankatsomuksella, ei ole työelämässä mitään merkitystä ellei sitten ole Timo Soini jonka toiminta on ja on ollut aika käsittämätöntä tuputtaessaan omaan uskoonsa perustuvia kantojaan puolueen linjaksi.Paljon helpommalla pääsisi jos tekisi kuten niin moni muu politiikko, vaikenisi kiusallisista aiheista, höpöttelisi epämääräistä poliittista jargonia, liirumlaarumia, laskelmoisi kantansa joka aiheeseen sen mukaan mikä nyt suurta enemmistöä kulloinkin eniten miellyttää.

Rohkea realisti tarkoittaa että Huhtasaari huomioi muutoinkin ympäristön ja sanoi ensitöikseen, että esim. katsotaan nyt miten Brexit menee, puhutaan aiheesta, mahdollisesta eu - erosta, ja jos siltä näyttää että sille kansan tuki löytyy niin hyvä muutoin puhutaan aiheesta sitten kaksin kerroin enemmän. Eli ette tule saamaan Huhtasaaresta pölhöpopulistia, joka lupaa ummet lammet, vaan tiukan realistin. Tullee antoisia vaaliväittelyitä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

En väittäisi Huhtasaarta pölhöpopulistiksi. Hän on vain pölhö. Populisti yrittäisi edes teeskennellä uskovansa ihmisten olevan elossa eli eliöitä, kuten äänestäjien enemmistö uskoo. Populisti yrittäisi edes teeskennellä kannattavansa EU:n kehittämistä eikä tuhoamista, kuten äänestäjien enemmistökin.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Joko Huntasaaren kohtelu uskonsa kanssa on eksklusivuuden Suomen ennätys taikka sitä käytetään lyömäaseena. On se kumma ettei pääministeri herätä samanlaisia intohimoja, Sipilän uskonkin voi väittää olevan kaikkea muuta kuin oma (ns. lestamafia) saati sitten ihmetellä miten on maailman muiden uskojen kanssa, tekevätkö ne kaikki 'pölhöksi' ulospäinkin, pölhöys ilmenee sosiaalisissa suhteissa, työelämässä ...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #12

Sipilä ei ole presidenttiehdokkaana.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #12

Huhtasaari on itse tuonut esille omaa kreationismiaan, kuvittelee maapallon olevan vain 6000 vuotta vanha ja ihmetellyt miten eläimestä muka voi tulla ihminen. On ihan päivänselvää, että nämä harhat nousevat esille kun ehdokkaaksi ryhtyi.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #16

Huhtasaaren mukaan on uskottavaa se, että miehen kylkiluusta on tehty nainen.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #22

Ja siksi Huhtasaari ajaa kylkiluiden, naisten äänioikeuden poistamista, naiset koteihin (paitsi eduskuntaan)? Vielä on vapaalla jalalla mutta onhan se varma, että harhat nousevat pintaan presidenttikampanjan myötä?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #23

Tuskinpa sentään, mutta kertoo se jotain ihmisen ajatusmaailmasta, että uskoo yhä aikuisena ihmisenä jumalan luoneen naisen miehen kylkiluusta, maailman olevan 6 000 tuhatta vuotta vanha jne. Kuinka tällainen ihminen suhtautuu ylipäätänsä faktoihin, kun ne törmäävät hänen omiin totuuksiinsa?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #16

... miten eläimestä muka voi tulla ihminen.

Sitä minäkin ihmettelen kers. Hietasen kanssa; oonko mä joku affena?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #47

Tamperelaisena realistina olen Lahtisen linjoilla.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #49
Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #16

Olisi mukavaa kuulla Huhtasaaren selityksiä mistä ja miksi Cro magnon, Australopithecus Africanus, Neanderthalin ihminen ovat ilmestyneet maapallolle. MM Kiinassa löydetty Pekingin Ihminen on noin 780.000 vuotta vanha. Toine asia mikä olisi mukava tietää on minne katosi kaikki vesi sen jälkeen kun Jumala päätti antaa veden laskeutua ja Noan arkki rantautui Ararat vuorelle.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Huhtasaaren poliittinen EU-vastainen agenda ei tule saavuttamaan kummoistakaan kannatusta elinkeinoelämän puolella. Talouden realiteetit ja suomalaisten yritysverkostojen vuosien saatossa kehittyneet rakenteet olisi jokaisen vastuullisen poliitikon huomioitava. EU:n osuus Suomen tavara- ja palveluviennistä vuonna 2016 oli 59%. Euro-maiden osuus 38%. Kärkimaina Saksa 13,2% ja Ruotsi 10,7%. Venäjän osuus 6%. Liike-elämässä on helpompi tehdä hyvästä parempi kuin huonosta hyvä. EU on edelleen Suomelle merkittävä potentiaali, jonka omaa osuutta ja hyödyntämistä (mm. viennissä Aasiaan ja Etelä-Amerikkaan) EU:n ulkopuolelle tapahtuvassa viennissä voidaan kasvattaa.

Turvallisuuspuoli on juuri noin kuten blogistikin kirjoittaa. Kaikki toimet, jolla EU:ta pyritään hajoittamaan sisältä tai ulkoa, palvelevat Putinin pyrkimyksiä. Eurooppa ei pysy riittävän yhtenäisenä ilman "liimaa". Nyt se on EU.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

"Talouden realiteetit ja suomalaisten yritysverkostojen vuosien saatossa kehittyneet rakenteet olisi jokaisen vastuullisen poliitikon huomioitava."

Tuskin edes Perussuomalaiset oikeasti haluavat Euroopan ja Suomen talouden saamista sekasortoiseen tilaan joka EU:n hajoamisesta ja euroerosta väistämättä seuraisi. Persut vain möykkäävät saadakseen tietämättömän rahvaan äänet, ja jos Putinin politiikka ja Venäjä saavat tukea siitä niin sekin on heidän mielestään vain oikein Suomen ja Euroopan federalisteille.

On tietysti mielipidekysymys kumman talutusnuorassa haluaa olla, EU:n vai Venäjän. Tai ehkä jopa USA:n ja Naton. Toisista kansakunnista riippumattomasta täysin itsenäisestä kansallisvaltiosta on nykymaailmassa turha edes haaveilla.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Ihan tosissanne väitätte, että esim. Puolalla on ikävä Venäjää, hinku sen tossun alle? Ja ainoa motiivi, syy olla eri mieltä eu:n kanssa, on ikävä Venäjää, hinku sen tossun alle?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #17

Jonkin asteisessa kiikkulautatilanteessa tässä ollaan, halusi tai ei.

Käyttäjän SeppoLavonen kuva
Seppo Lavonen Vastaus kommenttiin #17

Täysin riippumatta siitä, minkä "tossun alle" kukin halajaa tai on halajamatta, EU:n sisäiseen riitaantumiseen, heikentymiseen tai pahimmillaan hajoamiseen johtava politiikka on vahingollista ja hölmöä. Ihan sama, ovatko myyräntyötä tekemässä puolalaiset tai suomalaiset tai jotkut muut. Ihan sama sekin, pelaavatko nämä Kremlin pussiin tieten tahtoen vai typeryyttään. Putinille kelpaa mainiosti kumpikin.

Kremlillä näyttää nyt olevan jopa valinnanvaraa, kenelle ehdokkaista työntöapu pitäisi näissä vaaleissa keskittää. Veikkaisin kuitenkin, että Paavo Väyrynen saa jo täysin palvelleena juoksupoikana jäädä oman onnensa nojaan, kun tarjolla on mielenkiintoisempi ja tuoreempi kasvo ja potentiaalinen menestyjä: Suomen EU-eroa haluava, Putinin politiikkaa "ymmärtävä", Natoa vähättelevä ja Venäjä-pakotteiden poistamista ajava nuori nainen. Siis täydellinen nainen.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen Vastaus kommenttiin #64

Huhtasaaren valinnan mukana meni Halla-Ahon selkäranka pesuveden mukana.

Miten pres.ehdokas ja puolueen pj. voivat olla täysin vastakkaista mieltä evoluutiosta ja Natosta?

Ehkäpä Halla-Aho on paljon enemmän poliitikko kuin mitä aiemmin on luultu? Poliitikon keskeinen ominaisuus on kyky kompromisseihin silloin kun OMA etu sitä vaatii. Nyt Huhtasaari pelasti H-Ahon pakkoehdokkuulta.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Kyllähän Huhtasaaren myötä presidentinvaalien viihdearvo nousi uusiin sfääreihin. Äärikuivien Niinistön, Haaviston ja Vanhasen näivettäessä kukatkin studion pöydältä, äärinuiva Huhtasaari on kuin tulppaani autiomaassa.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka
Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson

Mielenkiintoinen tuo kertomasi BygMax miesten ja Lauran ajatusmaailmasta joka "eroaa juuri sopivasti normimiehestä, jolla on valtavirran ajatukset ja sen mukainen julkisuuskuva."

Itse ajattelin että Huhtasaaren kanssa samoin ajattelevat juuri nuo normimiehet.

Eliitin kuva valtavirran ajatuksista on osoittautunut viime aikoina kovin virheelliseksi.
Huhtasaarta tosin rasittaa puolueensa ryvettynyt maine mutta Soinin UV ryhmän tempaus voi nostaa persujen suosion taas nousuun. Niinistö tuskin menee kerralla läpi ja se on ihan hyvä. Politiikka näpäyttää jos valta nousee päähän.

Niko Sillanpää

Suurin Putinin pussiin pelaaja EU:ssa on Angela Merkel ääliömäisen maahanmuuttopolitiikan sekä itäisten jäsenten ja euroalueen jäsenten kurituspolitiikan kanssa. Hän ja Arvo Pohja ovat tuottaneet mittavat vahingot Euroopalle. Tähän ratkaisu on, että luovutaan Merkelin johtajuudesta ja Arvo Pohjan despotismista.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Henkilö, joka kuvittelee jonkin eurooppalaisen poliittisen liikkeen ajavan "tulosten tasa-arvoa", tuskin on lukenut Euroopan unionin perussopimustakaan. Arvo Pohja on tällainen:

"Unionin perustana olevat arvot ovat ihmisarvon kunnioittaminen, vapaus, kansanvalta, tasa-arvo, oikeusvaltio ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen, vähemmistöihin kuuluvien oikeudet mukaan luettuina. Nämä ovat jäsenvaltioille yhteisiä arvoja yhteiskunnassa, jolle on ominaista moniarvoisuus, syrjimättömyys, suvaitsevaisuus, oikeudenmukaisuus, yhteisvastuu sekä naisten ja miesten tasa-arvo.”

Tätä Niko Sillanpää ja Jarmo Makkonen vastustavat, hellittämättä, päivästä toiseen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Demokratia ja kansanvalta ovat EU:ssa täysin piilossa.

Niko Sillanpää

#29: No kiva, koko sananhelinärimpsu, jonka olisi voinut copy-pasteta nykyään melkeinpä myös minkä tahansa yhdistyksen tai firman vastaavista materiaalista. Konkretia on sitten seuraava:

1) Osa yo. arvoista ja oikeushyvistä ovat käytännön tasolla ristiriidassa keskenään.

2) Ko. arvoilla ja oikeushyvillä on arvojärjestys, esim. arvokkaita ovat vapaus ja kansanvalta sekä oikeusvaltio, näitä vähemmän arvokkaita kaikki muut tasa-arvo-oikeushyvät ja jotkut sitten (diversiteetti, inklusiivisuus ym.) vielä näitä vähemmän arvokkaita. Nyky-EU:llahan näiden järjestys on nurinkurinen, eli esim. kansanvalta (komission valitsemisessa jne.) tulee viimeisenä ja diversiteetti ja suvaitsevaisuus ensimmäisinä.

Jos perustelee mitä tahansa toimenpidettä jonkin asian jakauman tasavertaistamiseksi identiteettiryhmien välillä, argumentoi väistämättä tulosten tasa-arvolla, sanoi tätä sitten ääneen tai ei.

Kyllä, taistelen joka päivä em. vinksahtanutta arvojärjestystä vastaan, oikea havainto.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #50

Jos haluaa tasavertaistaa mahdollisuuksien jakauman identiteettiryhmien välillä, ajaa mahdollisuuksien tasa-arvoa. Kuten europarlamentissa kaikki ne ryhmät, joilla ylipäänsä poliittinen ohjelma on. Eivät kaikki tietenkään.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #52

Europarlamentti saa päättää siitä mihin komissio antaa luvan, komissiossa ne isot päätökset tehdään lähinnä Merkelin äänellä.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #52

#52: Mahdollisuuksien tasa-arvon ajamisessa mikään jakauma ei ole ylipäätään olennainen.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Sauli Niinistö vastaan muut ehdokkaat tuntuu olevan tähän mennessä puheiden anti.

Niinistön vastaehdokkaat hakevat julkisuutta ja näkyvyyttä
arvostelemalla heppoisin perustein istuvaa presidenttia. Eroja ei haeta -ainakaan tähän mennessä - muihin ehdokkaisiin . Kaikkien muiden ehdokkaiden mielipiteet näyttää ainakin vielä keskeneään olevan taka-alalla.

Luotan, että äänestäien oma arvostelukyky ja johtopäätökset pitävät
äänestyskoppiin saakka.

Niko Sillanpää

Ehkä Haavistoa lukuunottamatta muiden tavoite on jo lähtökohtaisesti pelkkä puoluepolitiikan tekeminen eduskuntavaaleja varten.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Erinomaista että Huhtasaari lähtee EU-kritiikki edellä vaalikampanjaan. EU:n aikana Suomi on mennyt alaspäin kaikilla mittareilla mitattuna suurin syyllinen luonnollisesti yhteisvaluutta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Erinomaista että Huhtasaari lähtee EU-kritiikki edellä vaalikampanjaan."

? Eihän niissä vaaleissa valita pääministeriä, jolle EU-politiikka kuuluu, presidentille sen sijaan ei kuulu.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Hys hys Seija; ei Makkonen sitä tiedä...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Pääasia että näissä kampanjoissa pystyy tuomaan näkemyksiään esille.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto Vastaus kommenttiin #35

Että ei keskitytä niihin asioihin jotka kuuluvat edelleen presidentin valtaoikeuksiin ? Siis sellaisiin kuin esimerkiksi ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikka ? Kyllähän näistä on paljonkin puhuttavaa, kunhan ehdokkailla on niihin jotakin konkreettista sanottavaa, ei siis mitään tyhjänpäiväisiä liturgioita.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

"EU:n aikana Suomi on mennyt alaspäin kaikilla mittareilla mitattuna suurin syyllinen luonnollisesti yhteisvaluutta."

Tuo on aika paksu väite. Tämä johtaa siihen, että on hyvä käydä läpi erilaisia mittareita, joilla eri maita verrataan ja katsoa miten Suomi pärjää:

https://en.wikipedia.org/wiki/Good_Country_Index

Vuonna 2015 Suomen sija Good Country Indeksissä oli seitsemäs.

https://en.wikipedia.org/wiki/Global_Competitivene...

Kansainvälistä kilpailukykyä mittaavan Global Competitiveness Reportin mukaan Suomen sija vuosina 2016-2017 on kymmenes.

https://en.wikipedia.org/wiki/International_Innova...

Kun International Innovation Indeksissä otettiin huomioon suuret ja pienet maat vuonna 2009, niin Suomen sijoitus oli seitsemäs.

En usko, että Suomi pärjäsi noiden mittarien mukaan ennen EU:ta ja euroa yhtä hyvin. Tämän takia väitän, että Makkosen väite "EU:n aikana Suomi on mennyt alaspäin kaikilla mittareilla mitattuna suurin syyllinen luonnollisesti yhteisvaluutta", on tuulesta temmattu. Noiden listojen suhteen kannattaa myös katsoa minkä länsimaiden edelle Suomi on mennyt niissä.

Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että hän ei myöskään perustelu väitettään millään, vaikka hän puhuu "kaikista mittareista". Jos joku löytää yhdenkin mittarin, joka ei toimi niin kuin hän väittää, niin se riittää siihen, että hänet on osoitettu pelkäksi suunpieksijäksi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Massatyöttömyys, velkaantuminen, palvelut ajetaan alas, veronkorotukset ja monta muuta syytä miksi Suomi on mennyt alaspäin EU:n aikana. Minkä länsimaan edelle Suomi on EU:n aikana mennyt, muiden pohjoismaiden kelkasta ollaan tiputtu aikaa sitten.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Olet älyllisesti epärehellinen kun pistät velkaantumisen EU:n piikkiin, sillä EU ei päätä Suomen valtion budjetista, vaan siitä päättää maamme hallitus. Sama koskee myös veronkorotuksia.

"Minkä länsimaan edelle Suomi on EU:n aikana mennyt, muiden pohjoismaiden kelkasta ollaan tiputtu aikaa sitten."

Alkuperäinen väitteesi oli se, että "EU:n aikana Suomi on mennyt alaspäin kaikilla mittareilla mitattuna suurin syyllinen luonnollisesti yhteisvaluutta". Edelleenkään et ole pystynyt todistamaan tuota väitettä, vaikka väitteen esittäjänä sinulla on todistustaakka. Ala esittämään niitä väittämiäsi mittareita tai lopeta louskutus.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #37

Ainoa mittari jossa Suomi on mennyt ylöspäin on velkaantuminen. Itsenäisyyden aikana vuoteen -95 asti Suomi nousi rikkaaksi ja velattomaksi hyvinvointivaltioksi, nyt ei ole varaa edes ylläpitää sitä infraa mitä itsenäisyyden aikana rakennettiin. Tosiasioita vastaan et pysty mielikuvilla pelaamaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #42

Tottakai olisi varaa. Kyse on maan hallitusten valinnoista. Jos kaiken lähtökohtana on verotuksen alentaminen ja "yritysten" tukeminen, infra ei ole ensimmäisenä arvojärjestyksessä. EU, muuten, ei ota kantaa verotukseen ja vastustaa yritystukia.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #43

"Tottakai olisi varaa."

Aivan, jos siis ottaa lisää velkaa. EKP ja komissio päättää taloudestamme ja se linja on nyt austerity eli leikkaa ja säästä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #44

Kukaan ei kiellä nostamasta veroja takaisin järkevälle tasolle. Ja EKP vastustaa komission leikkauslinjaa. Näillä asioillahan ei sinänsä ole presidentin kanssa mitään tekemistä, sen kummemmin veroilla kuin EU:llakaan.

Kaikki tunnemme Huhtasaaren ulko- ja puolustuspolitiikan.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen Vastaus kommenttiin #42

Jos tarkkoja ollaan ja tosiasioilla puhutaan, niin Makkosen mainostamana vuonna 1995 Suomen valtion velka (% BKTsta) OLI KAIKKIEN AIKOJEN HUIPUSSAAN.

https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Tilastot/Julkin...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #58

No niin, siinä se nyt nähtiin. Suomi liittyy EU:hun ja velka on vielä samana vuonna tapissaan. EU:lta ei mennyt vuottakaan tuhota Suomen talous ja aiheuttaa kaikkien aikojen velka.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #59

Kuten sanoin, euro on Suomen talouden tuho. 90-luvun pankkikriisi johtui ensimmäisestä yhteisvaluuttakokeilusta (ERM)jossa markkaa pidettiin keinotekoisen korkeassa arvossa sidottuna ecuun.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen Vastaus kommenttiin #60

Eikä kun sinä sanoit: " Itsenäisyyden aikana vuoteen -95 asti Suomi nousi rikkaaksi ja velattomaksi hyvinvointivaltioksi"

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #61

Pitää edelleen paikkansa eikä ole missään ristiriidassa sen kanssa että EU:n aikana Suomen talous on mennyt kuralle. Korostin että euro on EU:n surkein luomus vaikka monet pitävät hallitsematonta maahanmuuttoa tällaisena. Itse näen haittamaahanmuuton vasta toiseksi surkeimpana EU:n saavutuksista.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto Vastaus kommenttiin #42

Tuskinpa Nokian nousulla oli kovinkaan paljon merkitystä sillä että emme olleet vielä 90 -luvun alussa EU:n jäseniä. Toisaalta mikä tulee alas, niin lähtee myös ylöskin. 80- 90-lukujen vaihteen taloudellinen romahduksen jälkeen alkoi mm. Nokian siivittämä nousukausi, joka ei todellakaan ollut kiinni siitä, että emme olleet EU:n jäsen.

Toisaalta vuonna 2008 USA:sta alkanut globaali lama ei ollut kytköksissä siihen, että olimme EU:n jäsen. Kuitenkin nyt kun käppyrät alkavat kääntyä meiltäkin nousuun, sitä auttaa yhteinen valuutta ja EU:n sisämarkkinat.

Tähän päälle kannattaa huomioida Usarissa tänään uutisoitu Sipilän viesti:

"Pääministerit ( Tanskan Rasmussenin ja Suomen Sipilä ) muistuttavat, että Euroopan unionin osuus maailmankaupasta on 33 prosenttia. Maailmanlaajuisesti Euroopan unioni on neuvottelut 45 vapaakauppasopimusta 75 maan kanssa ja Euroopan unionin työpaikoista 31 miljoonaa nojaa heidän mukaansa EU:n ulkopuolisiin maihin tapahtuvaan vientiin."

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/226835-juha-sipil...

Mikähän olisi vapaalle EU-kaupalle Suomen "itsenäinen" vaihtoehto ? Bilateraalinen kauppa Venäjän kanssa YYA-kauden malliin ? Silloinhan NL oli jatkuvasti velkaa Suomelle, mutta siitä velasta ei korkoa maksettu. Poliittisella puolellahan kauppaneuvottelut NL:n kanssa tyssäsivät aina, jos Suomen sisäpolitiikassa ei toimittu halutulla tavalla esimerkiksi ministeripaikkoja jaettaessa. Yöpakkaset ja vuoden 1970 vaalien jälkeinen hallituksen muodostaminen ovat konkreettisia esimerkkejä siitä, mikä oli YYA-aikakaudella Suomen asema yksin itänaapurin kyljessä.

Viimemainitusta ja sen aikaisesta todellisuudesta voi lukea esimerkiksi oheisesta linkistä:

Helsingin Yliopisto, Historian laitos , Tomi Tuomisalo pro-gradu tutkielma, KOKOOMUS, KEKKONEN JA NKP:n LUOTTAMUS
Kansallisen Kokoomuksen toiminta hallitusaseman
saavuttamiseksi 1969–1981 s. 26 - s. 40.

https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/1... ,

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #67

"Pääministerit ( Tanskan Rasmussenin ja Suomen Sipilä ) muistuttavat, että Euroopan unionin osuus maailmankaupasta on 33 prosenttia"

EU:n merkitys vapaakaupassa on täysin kuviteltua ja käytännössä Euroopan valtiot olivat vapaakauppa-alueena jo EEC:n aikana. EU on vain älyttömän kallis ja korruptoitunut byrokraatiakasvain jossa ei ole mitään järkeä. Oleellinen kysymys, mihin EU:ta tarvitaan?

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

Massatyöttömyys muka EU:n syy?

George W. Bushin aikana Yhdysvalloissa annettiin rikkaille mittavia veroalennuksia. Samaan aikaan lähti työttömyyskin Yhdysvalloissa kasvuun. Näin on todettu.

Suomessa on myös annettu mittavia veronalennuksia rikkaille. Hitaammin kun Yhdysvalloissa, mutta kuitenkin. Vuodesta 1970. Tulokset näkyvät tänä päivänä massatyöttömyytenä.

Se meidän massatyöttömyys on ihan itse tehty.

Terveisin

Ingmar Forne

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Laura Huhtasaari on twiitannut "kukaan ei pysty auttamaan Suomea, jos Putin tulee tänne" ja on todennut Trumpista , että tämä "on mies eikä hiiri". Laittaa miettimään, antautautuisiko Huhtasaari tasavallan presidenttinä ja puolustusvoimain ylipäällikkönä heti Putinille, jos tämä päättäisi tulla tänne. Onhan Putinkin varmasti Huhtasaarelle Trumpin tavoin "mies eikä hiiri".

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Laura Huhtasaari saattaa olla viimeinen vaikuttava tekijä siihen, että tulevissa presidentinvaaleissa käydään kaksi kierrosta. Ei se ole huonoa demokratiaa, vaikka kokoomuslaisia natsituttaisikin.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Jos Väyrynen pääsee ehdokkaaksi, niin Huhtasaari ja hän kilpailevat ainakin osittain samoista äänistä. Mahdolliselle toiselle kierrokselle pääsevän Niinistön vastaehdokkaan äänimäärä voi olla yllättävän pieni.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Minulla ei ole suurtakaan epäilystä, kuka on Huhtasaaren esikuva ja missä roolissa. Kuten kaikissa hyvissä saduissa, pimeyden wannabe-kuningatar tavan takaa kaatuu omiin juonitteluihinsa. Kerätään kannattajien joukot vallan kaappaamiseen ja sitten menetetään valtaistuinpaikka voiton hetkellä, kun petetyt liittolaiset yllättäen eivät haluakaan alistua.

Kuten kaikki pimeyden kuningattareksi kaihoavat, Huhtasaari epäilemättä ratsastaa sillä, että kansan syvistä riveistä löytyy kytevää katkeruutta ja vihaa. Tarvitaan vain sopivan vallanhimoinen ja välinpitämätön persoonallisuus sen valjastamiseen.

Sinällään toki vastaavia persoonallisuuksia on politiikassa varmasti paljon ja useimmat ovat vähemmän provosoivia ja piiloutuvat paremmin. Tavallaan monet ovat ongelmattomia, jos he pääsevät valtaan edistämällä yhteistä hyvää, olivat henkilökohtaiset motiivit mitä tahansa. Harvinaisempaa on kääntyä suoraan pimeyden puolelle.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Joo, kaipa tuo on parempi roolimalli kuin Aileen Wuornos...

Käyttäjän MarkoRuohonen kuva
Marko Ruohonen

Vai että Pimeyden Kuningatar? Lienee tarvetta asustella hyvän aikaa melko syvällä kuplan uumenissa, jotta kokee oikeaksi julkaista näinkin suoraan henkilöön meneviä kommentteja. Melkoinen rimanalitus.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Vai että Pimeyden Kuningatar?»

Wannabe-sellainen, ainakin toistaiseksi ja toivon mukaan sellaiseksi jää.

Arvatenkin käy aamuisin pitkiä ja syvällisiä keskusteluja peilinsä kanssa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset