Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Onnittelemattomuus oli ymmärrettävää

Suomessa on ihmetelty miksi Putin ei onnitellut 100-vuotiasta itsenäistä Suomea.  Miksi olisi? Putinin kannatuksen perustana on Venäjän voiman ja merkityksen palauttaminen. Siitä Krim ja Itä-Ukraina ovat selvänä osoituksena. Putinin Venäjä on paitsi Neuvostoliiton myös Tsaari-Venäjän perillinen.   Imperiumin arvovallan ja jo nyt osan alueistakin palauttajalle ei sovi kovasti onnitella imperiumista irtautunutta.

 

Suomen ja Baltian, Valko-Venäjän ja Ukrainan sekä useiden Kaukasuksen maiden irrottautuminen Venäjästä liittyi keskusvaltojen sotilaallisen voiton vaikutuksiin. Ei se ollut tapahtuma, jota Venäjä halusi. Se oli tapahtuma, johon Venäjä joutui pakosta myöntymään. Heti kun tilanne muuttui, Neuvosto-Venäjä palautti yhteyteensä Valko-Venäjän, Ukrainan ja Kaukasuksen väkivalloin.

 

Rajojen siirtely sotilaallisin keinoin on riskialtista, mutta sitä Venäjä on harjoittanut siellä missä se on olettanut vastarinnan olevan heikkoa. Yritys Natoon liittyneiden alueiden takaisin liittäminen on liian vaarallista. Suomenkin ”koskivene” on ehkä liiaksi lännen virrassa EU jäsenyyden takia. Sekin jäsenyys on enemmän Neuvostoliiton hajoamisen mahdollistama, kuin mitään muuta.

 

Suomi ei ole Venäjän onnittelujen vajaa. Voimme myös hyvin ymmärtää, että vuolas onnittelu ei oikein olisi sopinut presidentti Putinin poliittiseen imagoon ainakaan hänen kotimaassaan. Onnittelematta jättäminen saattaa meidät suomalaiset ehkä paremmin muistamaan, mistä kahdenvälisissä suhteissamme oikein on kysymys. Valtioiden välisistä käytöstavoista voidaan aina keskustella, mutta se on Venäjän tapauksessa tässä yhteydessä hedelmätöntä.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Jouko Helenius

Asiaa puhut. Kommersantin reportteri ihmetteli esim. tapaamispaikkaa seuraavasti: Lautatalo, alkujaan metsänvartijan mökki, keskivenäläistä arkkitehtuuria ja Nikoil I:n rakennuttama. Niinistö otti vastaan Putinin karjapihalla. Loppukaneettina oli, miksi pitäisi juhlia Venäjästä eroamista?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Onhan tuo Venäjästä eroaminen ristiriitainen juttu. Venäjän alamaisuus merkitsi Suomelle 110 vuoden rauhan aikaa ja mahdollisuuden kehittyä itsenäiseksi valtioksi.

Jos Suomi siinä tilanteessa olisi jäänyt osaksi venäjää, tulevaisuus olisi ollut ankeampi: Sitä en tiedä olisiko se sellaiseksi koettu, enkä sitäkään, miten II maailmansota olisi Suomea Venäjän osana riepotellut.

Turha spekuloida. Itsenäistyminen ja sitä seurannut sotaan joutuminen ja kovat rauhanehdot tarjosivat kuitenkin sen perustan, josta Suomi nousi yhdeksi maailman kehittyneimmistä valtioista.

Olisikohan Putinin käyttäytymisen syynä ihan aito kateus: Venäjä suurvaltiona ei ole pystynyt kehittymään lähellekään Suomen tahtia. Putinia jurppii, kun Venäjä ei ole pystynyt tarpeeksi hyötymään Suomesta. Asia on päin vastoin. Suomi hyötyi merkittävästi Neuvostoajan kaupasta. Nykyäänkin puntit ovat Suomen hyväksi. Lisäksi Suomi on yhtenä EU -maana mukana Venäjän pakoterintamassa.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Hyvä kirjoitus Wilskmanilta.

Aiemmin muutamaan otteeseen kyselin venäläisiltä tutuiltani sitä, että "mitä hyvää" Venäjän vaikutusvallan kasvaminen toisi maailmaan. Siis miksi yksilönvapauksia polkevan, korruption ja mielivaltaisen oikeuslaitoksen vaivaaman Venäjän pitäisi päästä päättämään lähialueidensa ja koko maailman asioista? Miten Venäjän vaikutusvalta maailmanpolitiikassa muka parantaisi maailman tilaa?

Venäläiset tuttuni eivät ymmärtäneet kysymyksiäni.

Vasta myöhemmin tajusin sen, miksi kysymykseni olivat olleet aivan lapsellisia ja typeriä: Eihän kyse ole siitä, mitä Venäjä toisi muille vaan siitä, mitä ansiottomia etuisuuksia suurvalta-asemaan päässyt Venäjä voisi painostamalla saada muilta - itseään heikommilta - kansoilta.

Tämä on se keskeinen asia, joka kaikkien USAn dominanssin päättymistä toivovien pitäisi tajuta: Ei Venäjän vaikutusvallan kasvu toisi maailmaan mitään lisääntyvää tasapainoa ja oikeudenmukaisuutta. Se toisi ainoastaan lisää painostamista ja pakottamista, jotta Venäjän hyötyminen muista kansoista maksimoituisi.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen
Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Kiitokset kehuista. Olihan se itselle aika typerryttävä hetki kun asian silloin viimein tajusin.

Vaikka näen EU:ssa ja Eurossa paljon vikoja ja puutteita, koen ne Suomen ainoina vahvoina ankkureina Länteen. Siksi Suomen eroaminen jommastakummasta olisi typerintä, mitä Suomi voisi tehdä - silloin Suomi olisi Venäjälle vapaata riistaa.

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela

Harvoin olen lukenut näillä palstoilla näin syvästi oivaltavaa ja omiakin nuhruisia silmiäni avaavaa tekstiä.

Kiitos, Mika Riikonen!

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Suomen edustajien on kai sitten myös syytä jättää onnittelematta kun Venäjä juhlii jotakin kansallista juhlapäiväänsä. Ei kai Putin odota, että muut noudattavat hyviä tapoja?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Olisi kyllä hyvä tietää, mikä on Venäjän itsenäistymisen päivä, jotta sitä osaisi juhlia. Oliko se Bolshevikkien valtaan pääsyn päivä, jolloin Tsaarin venäjä kukistui, vai oliko se päivä, jolloin Jeltsin julisti Venäjän Neuvostoliitosta vapaaksi valtioksi? Voi olla että vuosisatojen takaa löytyy päivä, jolloin Venäjä sai suurvoiton Ruotsista? Pitää kait kysyä venäläisiltä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Odotetaan 06.12.2017, niin eiköhän sentään vielä jotain onnittelujen tapaista esitetä.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Putin itse sanoi menevänsä onnittelemaan Suomen 100-votiasta itsenäisyyttä. Ei onnitellut. Putinin sanaan ei voi missään olosuhteissa luottaa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Niinhän se on, että Putin ei mielellään muistele vuotta 1917, jolloin Suomikin lähti omille teilleen. Asiasta käytiin näillä palstoilla vastikään värikäs keskustelu:
http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/240595...

Vuosi 1917 on Putinille vaikea puheenaihe. Tällä kertaa presidentti Sauli Niinistö oli kutsunut tsaari Putinin juhlistamaan Suomen 100-vuotiasta itsenäisyyttä. Suomi oli Venäjän suuriruhtinaskuntana niin kauan kuin Venäjällä oli tsaareja.
Näyttää siltä, että tämä Putin haikailee noita aikoja. Niinpä emme saaneet häneltä aivan vilpittömän tuntuista onnittelua meidän Suomemme 100-vuotisjuhlan kunniaksi.
Putinin Venäjällä on vaikeuksia muistella vuoden 1917 tapahtumia. Enää ei puhuta Lokakuun Suuresta Wallankumouksesta. Leninin hahmo tuntuu tsaarin virkaa halajavasta yksinvaltiaasta hyvin epäilyttävältä. Se tuo liiaksi mieleen vaikkapa Ukrainan ”värivallankumoukset”.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Putin kävi täällä nostalgiasyistä eli muistelemassa tsaariedeltäjiensä matkoja. Toivottavasti Putler ei ihastunut liikaa Punkaharjun maisemiin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Perivenäläisen kommunikaatiotavan tuntien olisi ollut hyvin hälyyttävää, jos Putin olisi vuolaasti onnitellut Suomea sen itsenäisyyden saavuttamisesta vuonna 1917. Silloin olisi jo miehitys lähellä. Tällaisissa asioissa venjän kieli tulee tulkita päinvastoin kuin viestin ulkoasu kertoo. Esimerkiksi viikkoa ennen Tsekkoslovakian miehitysta kesällä 1968 Neuvostoliitto esitti onnittelut ja menestyksen toivotukset Dubcekin hallitukselle hänen uudistustyössään.

Veikko Anttila

Oikein oivallettua tekstiä. Täytyy muistaa, että Putin on Stalin-fani ja samanhenkiset on valittu hänen joukkoihinsa. Joku taustajoukoista otti taannoin kantaa Suomen itsenäistymiseen sanoen, että Leninillä ei ollut valtuuksia hyväksyä Suomen itsenäisyyttä, vaan asia olisi pitänyt käsitellä neuvostossa. Asia olisi silloin jumittunut. Stalinin tapaan Putin odottaa heikkouden hetkeä ja iskee silloin. Tämän tulee kaikkien Suomessa muistaa. Taistolaisten perillisillä sen muistaminen on ongelma.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset