Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Miksi vaikuttaisivat?

Ulkopuolisten tahojen halu ja kyky vaikuttaa eri maiden vaaleihin on presidentti Trumpin valinnan yhteydessä noussut mielenkiinnon kohteeksi. Asia alkaa olla ujosti esillä myös koskien Suomen presidentinvaaleja.

 

Aamutelevisiossa ohjelmajohtaja Mika Aaltola opasti asioista kiinnostuneita arviomaan vaikutushalukkuutta vaikuttajan todennäköisistä tavoitteista käsin. Aaltola tai ohjelman juontaja eivät toki maininneet tahoa jolla saattaisi olla halua vaikuttaa. Jos kyseessä olisi Venäjä niin millaista presidenttiä se ei meille halua ja millainen olisi mieleinen?

 

Venäjän tavoitteena varsin yleisesti pidetään halua hajottaa länttä. Pahin on Nato ja sitten EU. Suomea ajatellen Venäjän etuja palvelisi parhaiten ehdokas, joka haluaisi Suomen eroon EU:sta.

 

 Suomen liittymistä Natoon ajavaa ehdokasta ei ole, joten suosituin olisi varmaan ehdokas, joka vaatisi tiukkaa puolueettomuutta ja irrottautumista kaikenlaisista yhteistoimintasopimuksista ja harjoituksista.

 

 EU:n puolustusyhteistyön ajaminen ei Venäjää varmaankaan kovasti innosta paitsi, jos se kokee sen ensi sijassa Natoa hajottavana politiikkana. Huolestunut se tuskin on, sillä se tietää kestävän kauan, kunnes koko ajatuksesta tulee sotilaallisesti vakavasti otettavaa. Samaa voi sanoa yhteistoiminnasta pelkästään Ruotsin kanssa.

 

Vähäisempi kiinnostuksen kohteita voivat olla putki, varsinkin jos USA asettaa pakotteita sen kanssa puuhasteleville firmoille. Samoin Hanhikiven rakentamiseen liittyvät asiat varmasti kiinnostavat. Nämä eivät ole suoranaisia presidentinvaali asioita, mutta ehdokkaiden kannoilla voisi olla merkitystä.

 

Nykyistä muotoutumassa olevaa vaaliasetelmaa ajatellen Suomea parhaiten tuntevat varmaan Venäjälläkin neuvovat jättämään vaikuttamisyritykset silleen. Tuloksen voi odottaa olevan ihan ”harasoo” muutenkin. Kädenpuristukset Savonlinnassa riittävät tällä kertaa toisin kuin ennen. Paasikiveläinen politiikka Suomessa jatkuu.

 

Jos nyt vaikuttamiseen lähdettäisiin, niin somessa se pääsääntöisesti tapahtuisi. Suomessa on jo paljon äänestysikäisiä joille muu kuin kansalaisjournalismi on vierasta. Onhan meillä yksi valitsijayhdistyksen avulla ehdokkaaksi pyrkiväkin, joka on lähinnä somesta tunnetuksi tullut.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

Hyvä analyysi niukasta aiheesta. Suomen painoarvo on niin pieni maailmalla, että ainoaksi agendaksi venäläisille jää "harasoon" kannattaminen. Näyttää hyvältä, että heillä on edes yhden naapurinsa kanssa harmittomat välit.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg piti toissa viikolla lehdistötilaisuuden Nato-Venäjä -neuvoston kokouksen jälkeen
https://www.youtube.com/watch?v=x_YTm5J-LJw

-->Jens Stoltenberg kertoi keskustelleensa asiasta monta kertaa presidentti Sauli Niinistön kanssa Itämeren tilanteesta ja Niinistön transponder -ehdotuksesta.

Asiaan liittyen on perustettu asiantuntijaryhmä, jossa ovat mukana Nato, Venäjä, pienet maat kuten Ruotsi ja Suomi.

-->Eli Niinistön aloite noteerattiin Natonkin toimesta, vaikka täällä
ala-arvoiseen tyyliin muutama "kuuma-kalle" sanoi Niinistön olleen Venäjän asialla.
------

Jotain Niinistö nostaa Savonlinnan tapaamisessa varmaan esille Itämeren osalta. Ydinaseista ?
------
Kaupan pakotteista:

http://edition.cnn.com/2017/07/22/politics/congres...
-->Turvatekniikka, automaatio ja mittaristot suunniteltiin Suomessa ja hankittiin lännestä Loviisan ydinvoimalaitokseen. Miten Fennovoiman ydinvoimalaprojektin osalta ?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset