Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Puolalainen pulma

Pitäisikö Puolaa rankaista oikeusvaltion vaarantamisesta. Kyllä, pitäisi. Koko Puolan ja myös Unkarin aiheuttama soppa johtuu siitä, että nämä entiset suurvallat uskovat voivansa rikkoa läntisen arvoyhteisön periaatteita, joihin ovat sopimuksin sitoutuneet, miten haluavat. Jos oikeusistuimien riippumattomuus tai sananvapaus ei kelpaa, niin tällaisille maille ei äänioikeutta tulisi antaa ja EU:n tukia anniskella.

 

Äänioikeuden menettäminen ei tuntuisi tavallisen puolalaisen kukkarossa, mutta haastaisi heidän hallituksensa.

 

Sisäinen kärhämä EU:ssa palvelee Venäjän etuja. Puola ei kuitenkaan Natosta lähde, vaikka EU:sta loukatun ylpeytensä takia lähtisikin.

 

Tällainen päätös on taatusti vaikein mitä EU on tehnyt. Päätös merkitsisi sitä, että arvoyhteisön periaatteet myös käytännössä ohittavat kansallisvaltion suvereniteetin.   Päätös on vaikea, sillä se koskisi suurta jäsenmaata. Suurien rankaiseminen on aina helpompaa kuin pienien.

 

Jos Puolan oikeuslaitos menettää itsenäisyytensä ja unioni reagoi vain huolestunein julkilausumin ollaan väärällä tiellä.

 

Nyt Puolan presidentti, jonka hyväksyntää oikeusvaltion kohtalosta vielä odotetaan, on paljon vartijana.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Autoritarismin nousu johtunee myös siitä, että Euroopalta puuttuu tällähetkellä johtava ajatus EU-projektin ollessa tiukasti kivikossa.

Reunamaat alkavat nyt lähteä omille teilleen ja tilanne todennäköisesti vielä huononee lähivuosina ennenkuin se ehkä alkaa hyvenemään.

--

Suomenkin pitäisi nyt alkaa pikaisesti korjaamaan tilannetta omalta osaltaan mm. menemällä uusiin vaaleihin.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Miten meillä, kuka nimittää esim. korkeimman hallinto-oikeuden tuomarit. Vamasti nimittäjällä on poliittinen kanta. Muistan, Halosen aikana oli siitä julkisuudessa puhetta.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Aika imperialistiset setit jos luulee olevansa moraalisesti muita niin paljon korkeammalla, että voi itsenäiselle, demokraattiselle valtiolle mennä sanomaan mitä saa tehdä ja mitä ei. Tämmöinen toiminta ei eroa Neuvostoliitosta paljon mitenkään, joten on aika ironista pelotella Venäjällä jos on itse kahta kauheampi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Jos Puolan oikeuslaitos menettää itsenäisyytensä ja unioni reagoi vain huolestunein julkilausumin ollaan väärällä tiellä."

Suomen oikeuslaitos ei ole itsenäineen, tuomarit on vuosikymmeniä valittu poliittisesti, pitää varmaan erota EU:sta. meilä ei ole edes riippumtonta perustuslakituomioistuinta vaan poliitikot päättävät itse ovatko päättämänsä lait perustuslainmukaisia.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Puolan osalta on kyse sekä nimittämisestä, että erottamisesta. Nyt heillä on tarkoituksena heittää koko korkein oikeutensa jorpakkoon ja asettaa uudet sopivat henkilöt virkoihin.

Käyttäjän Yhteiskuntajutustelija kuva
Janne Koski

Jos jotain jäsenmaata halutaan rangaista esimerkiksi äänioikeuden poistolla, se edellyttää kaikkien muiden jäsenmaiden yksimielisyyttä. Tällöin Unkari voisi kaataa koko rikkomusmenettelyhankkeen.

Varmasti myös Tšekki ja Slovakia antaisivat taustatukea Puolalle ja Unkarille.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Unkari varmaan menettelisi näin, muista en ole ihan varma.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Puolan tilanne on ollut ongelmallinen vuoden 2015 lokakuun parlamenttivaaleista lähtien. Maan vaalijärjestelmä mahdollisti Laki ja oikeus -puolueen yksinkertaisen enemmistön parlamenttiin, vaikka puolue sai vain 39%:n kannatuksen vaaleissa. Puolue perusti sen jälkeen hallituksen yksin.

Hallitus alkoi heti yksinvaltaisin ottein puuttumisen maan demokraattiseen järjestelmään viemällä riippumattomuuden peruslakituomioistuimelta. Seuraavaksi vuorossa oli median vapaan toiminnan rajoittaminen.

http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/209340-puol...

Tällä tiellä hallitus on jatkanut muodostamisestaan alkaen. Nyt sitten on vuorossa koko oikeuslaitoksen riippumattomuuden romuttaminen.

Kansalaiset eivät äänestäessään minkä tien he valitsivat. Hallituksen toimet ovat kuitenkin ilmeisesti herättäneet kansan, koska he kokoontuvat jatkuvasti kymmentuhansina vastustamaan nykyistä hallitusta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Jokainen Suomessa tietää Koiviston konklaavin jossa presidentti ohjeisti oikeuslaitosta ketkä tuomioistuimissa voittavat pankkikriisin kanteet. Presidentti Halonen julisti Konkaavin asiakirjat sadan vuoden salaisuuksiksi. Suomi on vitsi vallan kolmijako-opin mukaan samoin perustuslain tulkitseminen joka tapahtuu samojen tahojen toimesta jotka näitä lakeja säätävät.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset