Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Vanhanen vai Väyrynen, kas siinä kepulainen pulma?

 

Paavo Väyrynen pyrkii presidentiksi, jos saa riittävästi kannattajakortteja kasaan. Moni sellaisen varmaan allekirjoittaa pelkästään piruuttaankin. Keskustan kunniapuheenjohtajalla on varmasti kepulaisten keskuudessa sen verran kannatusta, että ensimmäisen kierroksen jännitysmomentiksi muodostuu kumpi saa enemmän ääniä Paavo vai Matti?

 

Tarvitaanko toista kierrosta, on jännitysmomentti sekin. Väyrynen keräisi varmaan helpoimmin persujen ääniä jyrkällä EU-vastaisuudella. Lännenvastaisuutta voi markkinoida itsenäisyysmielisyydellä, vaikka kyse onkin silkasta itään kumartamisesta.

 

Väyrysellä on siis mahdollisuus päästä toiselle kierrokselle, Vanhasen lisäksi ainoa mainittava este on Haavisto. Demareiden, Rkp ja Vasemmistoliiton ehdokkaat tuskin Paavoa pahemmin hätyyttelisivät. Persujen ehdokas voisi Paavolta muutaman äänen viedä. Ehkä perussuomalaiset haluavat nuolaista keskustaa asettamalla oman ehdokkaansa.

 

Toisella kierroksella käytäisiin sitten todelliset inhokkivaalit, jossa voittaja olisi vähiten vastustettu. Sorry Paavo, se tuskin olisit sinä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Suurimmalla osalla keskustalaisista ja keskustan kannattajista ei ole pienintäkään ongelmaa. Väyrynen on polttanut siltansa keskustaan päin, joten Vanhanen vie voiton 99-1. Joskus vain oma ego voi kaataa vanhankin ketun.

Mutta siinä olet oikeassa, että mielenkiinto on lähinnä sen suhteen, meneekö Niinistö heittämällä ensimmäisellä kierroksella läpi vai ei. Suurin osa suomalaisista on kohtuullisen tyytyväistä Niinistön työhön ja hänhän on noudattanut pikemminkin hyviä keskustalaisia ulkopolitiikan perinteitä kuin kokoomuksen Nato-intoilua.

Toisaalta ihmiset ovat edelleen kohtuullisen puolueuskollisia, joten voi olla, että eri puolueiden ehdokkaat saavat kohtuullisen osan omista kannattajistaan itselleen. Se voisi estää Niinistöltä kuitenkin yli 50% äänisaaliin.

Kakkossijasta ensimmäisellä kierroksella ei Haavistoa haasta kuin Matti Vanhanen. Vanhasella ei ole edes samaa karismaa kuin Väyrysellä, joten ehkä hän ei edes innosta porukkaa äänestämään nimenomaan Haavistoa toisen sijan varmistamiseksi.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Vanhanen ei pysty haastamaan kuin itsensä. Ei asiaa toiselle kierrokselle. Hyvä, jos saa 10 % kannatuksen.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Molemmat miehiä paikallaan johdattamaan Suomen pysyvästi Venäjän kainaloon.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Ei Väyrynen enää kenellekään ongelma ole. Silti hän sitkeästi jatkaa yksinäisellä valtaa kiertavällä radallaan, jolle hän joutui kymmeniä vuosia sitten Koiviston hallituksen ulkoministerin paikalta.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Aikanaan radiosta kuului sitä taattua samaa sanaa: "Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen..." kun valitsijamiesten kautta haettiin presidenttiä. Ja kyllä, yli 20- vuotta sama mies. Nyt on sitten toisenlainen ääni kellossa: Väyrynen, Väyrynen, Väyrynen...ja ei ikinä. Hän on politiikan parissa aikuis ikänsä elänyt ja tulee se kapula kädessään myös kuolemaan. Uskottavuudesta puuttuu aina vain se tärkein. Kenen asialla olet.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Mainitsematta jäi tuo mahdollisesti muodostu Sininen tulevaisuus. Luulisi puolueeksi pyrkivien kansanedustajien hakeutuvan nyt Niinistön taakse. Ovat varmasti, niin uskon, ehdokkaallekin miellyttävämpi tukijaryhmä kuin varsinaiset perussuomalaiset.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Itsekin uskoisin, että ST asettuu presidentti Niinistön taakse. Heillä ei kauheasti omia uskottavia ehdokaita ole eikä taida edes olla rahaa kampanjan käymiseen.

Mielenkiintoisempi on Perussuomalaiset. Voi olla että he asettavat oman ehdokaansa.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Väyrynen vs. Vanhanen on aika selvä peli. Väyrynen ei luultavasti saa sellaista äänipottia kuin vuonna 2012 ja joutuu taas tyytymään kolmanteen sijaan, mutta Vanhasen toimet ja ajatukset lienevät vielä kansan muistissa. Tuskin saa edes kymmentä prosenttia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset