Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Vanhanen haluaa tulkita

Matti Vanhanen hyökkäsi sisäministeri Paula Risikkoa vastaan sanomalla, että Risikon toteamus maakuntavaalien mahdollisesta lykkäämisestä voidaan tulkita perustuslakivaliokunnan painostamiseksi.

Potentiaalisesti ihan oikea poliittinen kiista piristää kevyempien poliittisten näytelmien jälkeen.

Soten valinnanvapaus ja maakuntalaki kulkevat käsikädessä. Sote pykälien mahdollinen hiominen perustuslakivaliokunnan toimesta vie oman aikansa ja antaa puolueille aikaa valmistautua mahdollisiin maakuntavaaleihin, jos aikataulu muuttuu.

En tosin usko, että kyseessä on mikään hallitusta ravisteleva ongelma. Ennemmin Vanhasen yritys nostaa profiiliaan ajatellen presidentinvaaleja.

Vanhasen ulostulon uskottavuus on kyseenalainen, sillä luulisi maakuntavaalien irrottamisen presidentinvaaleista olevan keskustapuolueen etu.

Olisikohan niin, että kun kissa on Pekingissä niin hiiret hyppivät pöydällä.

Sen ymmärtää, että maakuntalakiehdotus on keskustalle rakas, mutta ei juuri kenellekään muulle. Lakiesityksen kohtalonyhteys soten kanssa selvä.

Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-9689843

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

No herra vanhanen voi kertoilla satujaaan tosin kuka niihin uskoo se on sitten eri juttu terv tepivaari

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

SOTE on otettava oikein kunnolla kaikinpuoliseen valmisteluun. Suuret kaupungit on vihdoinkin otettava neuvottelupöytiin.

On aika nostaa tämä iso asia aivan uudelleen ja vihdoin kunnolliseen valmisteluun. On käynyt viimeistään selväksi, että tämä yhteiskunnan ytimiä jäytävä SOTE-uudistus on pakko tuoda uuteen harkintaan.

Asiaa valmistelemaan on saatava koko eduskunta ja parhaat asiantuntijat sekä myös suuret kaupungit, joissa asuu iso osa maan väestöstä ja joissa on eniten kokemusta näistä asioista.

Ei ole oikein, että näin valtavaa asiaa hoidetaan vain kahden hallituspuolueen johtajan riitojen jälkeisenä "pitkien puukkojen yönä" tehdyn primitiivisen kompromissin pohjalta.

Marraskuussa 2015 ei ollut aikaa harkita. Nyt pitää olla.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Tuskinpa enää mitään suuria avauksia tehdään, ellei sitten päätetä lähteä ensin kokeilemaan joissakin maakunnissa. Asiantuntemuksesta tuskin on ollut pulaa. Nämä ovat poliittisia päätöksiä ja se on vain kestäminen.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Maakuntavaaleja ei edes tarvita, koska maakunnilla ei tulisi olla mitään tekemistä sote-uudistuksen kanssa. Suomeen tarvitaan vain yksi sote-alue.

Käyttäjän jrusanen kuva
Jari Rusanen

Risikko (ja siis kokoomus) kytkee sote-valinnanvapauden ja maakuntauudistuksen toisiinsa: jos ei sote-vapautta, ei sitten maakuntiakaan. Näinhän sullemulle-tyyliin ne lehmänkaupat on tehty aina ennenkin.

Perustuslakivaliokunta on siis paljon vartijana. Jos sote ei valiokuntaa läpäise, Sipilän koko korttitalo kaatuu - ja olemme taas alkuruudussa.

Jälleen kerran sullemulle-politiikka osoittaa järjettömyytensä, sillä jos kaikki eivät kaupassa osaansa saa, mikään ei muutu - ja Suomi pysähtyy taas vuosiksi paikoilleen.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Perustulaki on toki kaiken perusta ( joskin demareiden ryhmäpuheenjohtajalle se ei näytä olevan aivan selvä ). Mutta kun hallituksessa sovitaan jostakin puolin ja toisin, niin siitäkin on hyvä pitää kiinni. Tai jos ei sopimuksista pidetä kiinni hallituspuolueiden kesken, niin eihän siinä pääministerin sitten auta kuin ottaa taas kirje kainaloon ja sekä tarttua lentokoneen puikkoihin ja ottaa suunta Turkuun.

Eiköhän asia kuitenkin selviä kun PM palaa Kiinan reissultaan. Turha tässä on riidellä. Suurimmat haasteet ovat edessäpäin joka tapauksessa, kun SoTe:a aletaan ottamaan käyttöön samoin kuin maakuntahallintoakin. Sen verran sekavia molemmat tuntuvat olevan. Ensin meillä oli läänit ja maaherrat, joka tuntui ainakin maallikosta selkeältä järjestelmältä.

Sitten tuli epämääräiset AVI:t ja ELY:t ja ennen kuin ne saatiin kunnolla toimimaan ollaan jo siirtymässä epämääräisiin maakuntahallintoihin.

Mitähän keksitään seuraavaksi ?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kepu haluaa tuhlata maakuntamalliin ja Kokoomus valinnanvapauteen. Olisi ehdottomasti uusien vaalien paikka!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset