Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Donald Trumpista pelastus?

Yhdysvaltain senaatissa on hyväksytty lakiehdotus Venäjään kohdistuvien pakotteiden lisäämiseksi. Lain mentyä edustajanhuoneessa ja Trumpista läpi, sen kohteena ovat länsimaiset firmat, jotka puuhasteleva Nord Stream2 rakentamiseksi.

 

Tällaisia firmoja on Suomessakin ja asiaan liittyy tunnettuja nimiä kuten entinen pääministeri ja nykyinen konsultti Paavo Lipponen. Lohdutuksen sanana, Saksasta löytyy samanlaisia. Suomella ja Saksalla on tässäkin yhteinen pala purtavana. Ehkäpä toivo on pistettävä Donald Trumpiin bisnesten pelastamiseksi.

 

Suomelle Nord Stream2 on ollut ympäristökysymys Vanhasen hallituksesta alkaen. Voihan sitä sellaiseksi nytkin väittää, mutta kyllä se kysymyksenä on ennen kaikkea poliittinen. Se on pakotelain mahdollisesti tultua hyväksytyksi kysymys valtioille transatlanttisesta suhteesta ja lain kohteille todellinen ongelma.

 

Lähde: http://www.bbc.com/news/world-europe-40299760

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Suomen suhtautumisen ymmärtää kun peilaa sitä suomettumisen historiaan - ja nykypäivään.

Sen sijaan Saksan asenne on aivan käsittämätön. Saksa haluaa tulla yhä riippuvaisemmaksi Venäjän kaasusta vaikka suunnan pitäisi olla toisin. Samalla Eurooppa rahoittaa pahinta uhkaajaansa, joka sitkeästi ja monin eri tavoin pyrkii hajoittamaan Eurooppaa.

Entä jos NS2 toteutuu? Silloin putkipari olisi Venäjän länsivaluutan runsaudensarvi, jota se sotilaallisesti turvaisi päivin öin 365 päivää vuodessa. Sotalaivaa ja -konetta partioisi putkilinjalla ruuhkaksi asti.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Kalliiksi tulee se kaasuputkiparin turvaaminen 24/7/365. Kyllähän Venäjän puolustusbudjetilla on rajansa vaikka siellä voidaan painottaa esim. SoTe -menojen ja puolustusmenojen suhdetta ihan eri tavalla kuin esimerkiksi EU:ssa ja Suomessa.

Totta on, että kaasuputkia voidaan käyttää tarvittaessa Venäjän ulko- , turvallisuus- ja puolustupolitiikan välineenä: "Me haluamme Itämerellä meri-, ilma- ja maavoimillamme turvata kaasuputket ja EU-kansalaisten kaasun saannin, ettei heille tule talvella kylmä." ... tms.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Hyvä! Itänaapuri on ollut innokas tarjoamaan apuaan milloin mihinkin (Unkari -56, Tsekkoslovakia -68, Afganistan -79...), miksei sitten suojattomalle kaasuputkelle Saksan rannikolla?

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Itse asiassa en oikein jaksa uskoa putken kannattavuuteen Venäjälle muuten kuin strategisessa mielessä. Sen suojaamisella voi perustella omaa politiikkaa.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

NS2 mahdollistaisi Ukrainan reitin kautta kulkevan kaasun ohjaamisen uudelle reitille. Tällöin Ukraina menettäisi ainoan diplomaattisissa väännöissä tarvittavan painostustyökalunsa Venäjän suhteen ja samalla suuren tulonlähteen, mikä olisi Venäjälle suuri voitto. Saksa taasen saisi kaasun kauttakulkumaksut ja ilmeisesti myös huojennusta kaasun hintaan.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Vaikutuksia olisi Ukrainan lisäksi myös esim. Valko-Venäjään.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Piti oikein kerrata mistä maakaasussa on kysymys. Hyvä johdatus siihenkin löytyy jälleen kerran Wiki:stä:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Maakaasu

Tuosta ja myös siitä BBC:n jutusta tulee mieleen, että toki USA:laisilla maakaasua tuottavilla ja vievillä firmoilla on omat intressit vaikeuttaa Venäjältä tuotavan maakaasun osuutta. Tarjonta ja kysyntähän vaikuttavat hintaan.

Toisaalta, kun maakaasu kuin myös öljy ja kivihiili ovat uusiutumattomia, mutta energiatehokkaita ( esim. MW / tonni tai MW / m^3 ), niin miksi ei hyödynnettäisi Venäjältäkin saatavaa maakaasua, niin kauan kuin sitä on sieltä saatavilla. Kyllähän Venäjän aggressiivisiin ja kansainvälisen oikeuden vastaisiin sotilasoperaatioihin voidaan muilla viennin ja tuonnin rajoituksilla ym. pakotteilla reagoida.

Tokihan EU:ssakin tulee pitää huoli siitä, että meillä ei olla pelkästään Venäjän kaasun tuonnin varassa. Tähänhän liittyy varmaankin mm. Suomen ja Viron välille rakennettava kaasuputki ja Suomen rannikolle rakennettavat LNG -kaasusäiliöt. Venäjällähän on silloin tällöin aina viitattu siihen, että jos he panevat hanat kiinni, niin EU:ssa tulee kansalaisille kylmä. Tämä on sitä venäläistä luottamusta lisäävää toimintaa. Sinänsä mielenkiintoisia nuo nuo venäläiset puheet hanojen sulkemisesta, kun tietää miten riippuvainen Venäjä on energian viennistä.

Jo niin aikaisin kuin vuonna 1982 USA:n silloinen ulkoministeri ( kenraali evp ) Alexader Haig, varoitti Länsi-Eurooppaa liiallisesta Venäjän maakaasun toimitusriippuvuudesta.

" Referring to the dispute over the pipeline project, Mr. Haig said the American position had been ''longstanding and consistent.'' He said the American view was ''one of great concern'' that the Western European allies ''not permit themselves to be come overly dependent on Eastern sources for natural gas or any energy product.'' "
http://www.nytimes.com/1982/02/11/world/haig-oppos...

Viitaten vielä siihen BBC:n juttuun, jälleen kerran tulee mieleen, että jos Trumpin hallinnossa joku on tolkun mies, niin se on ulkoministeri Rex Tillerson: " ... voiced concern about the new sanctions. He said he wanted to maintain "flexibility" with Russia, to keep channels open for dialogue."

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Tätä köyhää saamatonta Venäjää on tässä pelätty jo 70 vuotta ja sukupolvet vaihtuvat samassa hengessä.
Silloin sodan jälkeen kun kommunistit olivat vallassa oli todella vallankumouksen pelko puna-armeijan avustuksella mutta nyt vuosikymmenet samaa jokapäiväistä miehitystä.
Venäjä tarvitsee energiatuloja ja europpa on maksukykyinen.
Tuskin myyjä asiakastaan vahingoittaisi.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Tuskin myyjä asiakastaan vahingoittaisi.

Asiakkaalla on varoja, joilla ostaa raaka-aineita ja energiaa Venäjältä. Alenevien hintojen aikana asiakkaan varojen siirto Moskovaan hidastuu.
Kreml pohtii keinoja nopeuttaakseen tätä.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren
Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #10

Kuuluu myyjän työnkuvaan.

Aivan. Pariisin rauhansopimuksessa (1947) siirtyi viiden vesivoimalaitoksen ja kahden selluloosatehtaan omistus.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #11

Merkillistä, Ruotsissa on samanlainen Venäjän vastaisuus/pelko vaikka heidän voimalamenetyksestään on kulunut jo yli 200 vuotta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset