Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Vainko vankkuriin hyppäämistä?

Ylen julkistama uusin mielipidemittaus on hunajaa Petteri Orpolle ja kokoomukselle. Kannatus 21,1 % on selkeästi suurempi kuin eduskuntavaaleissa 2015 saavutettu 18,2%.

 

Ei Rinteelläkään ole syytä pukeutua säkkiin ja levittää tuhkaa päällensä. SDP:n kannatus 18.6 % on selvästi suurempi kuin eduskuntavaalien 16,5%.

 

Enemmän murehtimisen aihetta on Juha Sipilällä kannatus 18,4% on pienempi kuin eduskuntavaalikannatus 21,1% mutta toki pieni nousu kunnallisvaaleista lohduttaa.

 

Vihreiden tulos 14, 6 % kertoo siitä, että Ville Niinistö on napannut koulutetuimman ja nuoremman väestön keskuudessa pääoppositio puolueen asemaan. Kasvu eduskuntavaalien 8,5 prosentista on huima. Puolue saattaa uuden puheenjohtajan kanssa ylittää seuraavissa eduskuntavaaleissa ensimmäisen kerran kymmenen prosentin rajan. Puheenjohtajan valinnalla on väliä.

Perussuomalaisten tulos 9.6% voi osaltaan olla herrojen Halla-aho ja Tervo ansiota.  Puheenjohtajakisa ei kuitenkaan näytä nostavan puoluetta eduskuntavaalien 17,7 % tasolle. Oletan puolueen puheenjohtajavaalien jälkeen yhä selvemmin asemoituvan oikealle. Ehkäpä siitä muodostuu eräänlainen IKL.n toisinto oman tyylisensä nationalismin ja sosiaalipolitiikan yhdistelmänä.

 

Vasemmistoliiton kannatus 7,7% Li Anderssonin johdolla on setään parempi kuin viime eduskuntavaalien 7,1%, mutta vasemmiston renessanssi antaa vielä odottaa itseään.

 

RKP:n 4,5% osoittaa, ettei oppositio Anna-Maja Henrikssonin johdolla hyödytä. Eduskuntavaaleissa kannatus oli 4,9%.

KD:n 3,6% prosenttia Essayhin johdolla. ei paljoa eroa eduskuntavaalien 3,5 prosentista.

Selitys, että voittajien vankkureihin on helppo hypätä, pitää varmasti osittain paikkansa, mutta itse näen tämä mielipidetutkimuksen tuloksen viitteenä paluusta pidempään poliittiseen trendiin. Pitkällä juoksulla poliittinen kilpailu politiikan suunnasta tapahtuu kokoomuksen ja vihreiden välillä, vähän samaan tapaan kuin se oli maalaisliitto/keskustan ja SDP:n välillä. Oletan vihreistä muodostuvan uuden ei-sosialistisen vasemmiston. Voi olla, että jossain vaiheessa saamme Suomeen unionipuolueet Saksan tapaan kokoomuksesta ja keskustasta, mutta se on pitkän prosessin takana.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Onko Kok uusi SDP, johon herrahissi aikanaan nosti porukkaa laidasta laitaan?

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Suuri puolue vetää aina monenlaista porukkaa. Usein monelle on yllätys, että puolue ei olekaan sellainen kuin sen luulee olevan tai millaiseksi se on yhteiskuntaopin tunnilla kuvattu.

Herrahissiksi voisi paremminkin kuvata perussuomalaisia.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Herrahissiksi voisi paremminkin kuvata perussuomalaisia."

Heh, perussuomalaisethan sitä ovatkin kaikkein näkyvimpiä valtion ja kuntien virkamieskunnan tuolileikeissä.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman Vastaus kommenttiin #5

Katsotaan nyt mihin kerrokseen kunkin jytkyn mukana tuleen hissi pysähtyy. Veikkaan hommia löytyvän.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #7

Perussuomalaisten kannatus on jo laskusuunnassa, ja sitä myötä Perussuomalaisten vaikutusvalta virkamiespaikkojen läänityksiin.

Tuskinpa ovat hirveän paljon pystyneet tunkeutumaan järjestelmään jota muut puolueet ovat saaneet betonoida vuosikymmenet, joten eiköhän ole niin, että virkoihin pätevöidytään jatkossakin ihan muiden puolueiden jäsenkirjoilla.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman Vastaus kommenttiin #9
Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #10

Niin, sitä lienee turha toivoa, että pätevyydellä olisi joskus jotain merkitystä. Kyllähän se on kaikkien edun mukaista, että jätetään valintaprosessista se rapiat 95% sitoutumattomia pois, ja valitaan virkamiehet 5% jäsenkirjapätevöityneiden joukosta.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Johtuuko vasemmistopuolueiden alamäki mahdollisesti johtohenkilöiden muppetmaisuudesta? Varsin huvittavaa on katsoa kyselytunteja, Lindman Kermittinä, Rinne ja Heinäluoma kahtena vanhempana herrana parvekkeella. Naisista en kerro mitään, mutta... Imagokonsulteilla olisi monta tuhatta mies- ja naistyövuotta tässä projektissa saattaa asiakkaat tälle vuosituhennelle.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Enää ei liitto, puolue, edistysmielinen osuuskauppa pysty hoitamaan kaikkia asioita. Työväenkulttuuri, ainakin vanhassa muodossa on kuollut. Osa katkerista taaksepäin pettyneistä siirtyi perussuomalaisiin. Osa uskollista pitää Sdp:tä pinnalla.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

70-luvulla sanottiin, jotta SDP:ssä on katto korkealla ja seinät levällään.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman Vastaus kommenttiin #6

Näin sanottiin, silloin moni oli valmis uskomaan vaikka sosialismiin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Puoluesihteeri Pesonen ennusti joku aika sitten keskustalle haasteita maakuntavaaleissa.

https://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/pesonen%20maa...

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Oletan, että maakuntauudistus oli keskustalta virhe, vaikka sitä maakuntien määrällä pyrittiinkin minimoimaan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Samaa mieltä. Monissa keskusta -johtoisissa kunnissa ei vielä ole tajuttu
vallan siirtoa maakuntakeskukseen.

Käyttäjän AskoRahikainen kuva
Asko Rahikainen

Vihreiden kannatuksen nousu on urbaanien nuorten ansiota. Jyväskylän kuntavaalituloksen takana on opiskelevat fillaristit ja vanhempaa autoilevaa väestönosaa vastustavat cityketut. Maamme hyvinvoinnin ja turvallisen kehityksen kannalta joutuu kokoomuskin pohtimaan nuorten mielenmuutoksia vaikka puolue on ymmärtämätkin ympäristön merkityksen.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

21,1% suomalaisista kokee, että hallituksen politiikka tuloerojen lisäämiseksi tukee heidän talouttaan... tai suuri osa heistä vain kuvitteleen niin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

RKP kunnostautuu aina vaaleissa kun äänestysaktiivisuus on korkealla, siihen pyheenjohtajalla ei ole merkittävää vaikutusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset