Populismin vastainen trendi?

Trendi?

Hollanti, Saarland ja Bulgaria. Tolkun puolueet näyttävät säilyttäneen valtansa näissä unionin alueen viime vaaleissa. Olisikohan tämä nyt sitten trendi jatkossakin Ranskassa, Saksassa ja Italiassa? Jos populismia ajatellaan, niin miksei Suomenkin kunnallisvaaleissa.

 

Itse epäilen, että globaalien tai edes unionin kattavien trendien merkitys vaaleissa on vähäisempi kuin julkisuudessa annetaan ymmärtää, Niillä on vain helpompi selittää tuloksia, kuin paneutumalla paikallisen politiikan monimutkaisuuksiin.

 

Edellä kuvatun sukuisella helpolla tavalla voisi kuvata myös Hollannin, Saarlandin ja Bulgarian tapahtumia. Voisi väittää, että vaalitulosten taustalla on trendi, joka syntyi Trumpin ja brexitin seurausten uutisoinnin vaikutuksesta ja on muuttamassa ilmapiiriä populismille viileämmäksi. Mikä on juuri se lahja, jota 60-vuotisjuhlia viettänyt unioni on kaivannut.

 

Brexit, Trump ja populististen puolueiden kannatuksen kasvu unionin alueella selittyy mielestäni kuitenkin parhaiten siirtymisellä teollisesta yhteiskunnasta jälkiteolliseen palveluyhteiskuntaan. Muutos ei ole ollut helppo varsinkaan alueilla, jotka ovat olleet elinkeinorakenteeltaan yksipuolisia. Työttömyyden lisäksi ihmisten on vaikea sopeutua siihen, että pätkätöitä tarjoava digitalisoituva palveluyhteiskunta ei tarjoa juurikaan mahdollisuuksia elintason nousuun vähiten koulutetuille ja ei aina koulutetuillekaan. Ei ihme, että populismilla on markkinoita.

 

Peli ei siis populistien osalta ole pelattu. Oikeita tyytymättömyyden aiheita löytyy, mutta ne eivät kosketa kaikkia, eivät ainakaan enemmistöä. Populistien tarjoamat vastaukset poliittisiin ongelmiin, saattavat olla syy heidän poliittisen menestyksensä jäämiseen ennustettua vähäisemmäksi.

 

jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu