Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Populismin vastainen trendi?

Trendi?

Hollanti, Saarland ja Bulgaria. Tolkun puolueet näyttävät säilyttäneen valtansa näissä unionin alueen viime vaaleissa. Olisikohan tämä nyt sitten trendi jatkossakin Ranskassa, Saksassa ja Italiassa? Jos populismia ajatellaan, niin miksei Suomenkin kunnallisvaaleissa.

 

Itse epäilen, että globaalien tai edes unionin kattavien trendien merkitys vaaleissa on vähäisempi kuin julkisuudessa annetaan ymmärtää, Niillä on vain helpompi selittää tuloksia, kuin paneutumalla paikallisen politiikan monimutkaisuuksiin.

 

Edellä kuvatun sukuisella helpolla tavalla voisi kuvata myös Hollannin, Saarlandin ja Bulgarian tapahtumia. Voisi väittää, että vaalitulosten taustalla on trendi, joka syntyi Trumpin ja brexitin seurausten uutisoinnin vaikutuksesta ja on muuttamassa ilmapiiriä populismille viileämmäksi. Mikä on juuri se lahja, jota 60-vuotisjuhlia viettänyt unioni on kaivannut.

 

Brexit, Trump ja populististen puolueiden kannatuksen kasvu unionin alueella selittyy mielestäni kuitenkin parhaiten siirtymisellä teollisesta yhteiskunnasta jälkiteolliseen palveluyhteiskuntaan. Muutos ei ole ollut helppo varsinkaan alueilla, jotka ovat olleet elinkeinorakenteeltaan yksipuolisia. Työttömyyden lisäksi ihmisten on vaikea sopeutua siihen, että pätkätöitä tarjoava digitalisoituva palveluyhteiskunta ei tarjoa juurikaan mahdollisuuksia elintason nousuun vähiten koulutetuille ja ei aina koulutetuillekaan. Ei ihme, että populismilla on markkinoita.

 

Peli ei siis populistien osalta ole pelattu. Oikeita tyytymättömyyden aiheita löytyy, mutta ne eivät kosketa kaikkia, eivät ainakaan enemmistöä. Populistien tarjoamat vastaukset poliittisiin ongelmiin, saattavat olla syy heidän poliittisen menestyksensä jäämiseen ennustettua vähäisemmäksi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Bulgarian johtavaa puoluetta, joka siis voitti eiliset vaalit, kuvataan populistiseksi.

Henry

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

EU myönteiseksi verrattuna paikallisiin sosialisteihin, jotka kallistuvat Venäjään päin, kuten monella eurooppalaisella populistipuolueella on tapana.
Voittanut puolue on EPP:n jäsen kuten kokoomuskin, joten sitä voisi ehkä kuvata paremmin populääriksi kuin populistiseksi.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Mitkä kaikki tekijät ovat saaneen populismin kasvun.

Monissa maissa populistista EU-vastaista liikettä johtaa enemmän tai vähemmän yksinvaltiaan tyyliin joku oman edun "kellogas"(Ranska, Hollanti, Britannia, Itävalta, Väyrynen jne).

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Vahvan johtajan haikailu on aika yleinen ilmiö maassa kuin maassa, niiden keskuudessa, jotka kokevat pudonneensa vauhdista. Johtaja tarjokkaita aina löytyy.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Ei populismista eroon pääse. Aina on ihmisiä jotka haksahtavat uskomaan helppoheikkeihin.

Vaaralliseksi tilanne tulee siinä vaiheessa kun helppoheikit voittaa vaalit, kuten kävi Trumpin ja brexitin tapauksissa.

Juha Kuittinen

Olen aina äänestänyt populisteja ja niin äänestävät kaikki- Populismi on katsojan silmässä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Olet varmaan aina äänestänyt jotain realistista vaihtoehtoa, kuten minäkin.

Ero on vain siinä että pidät populismia realistisena ja toteuttamiskelpoisena ja hyvänä vaihtoehtona, minä en pidä sitä sellaisena.

Ero voi johtua myös pelkästään sanan "populismi" merkityksen erilaisesta tulkinnasta.

Eihän kukaan nyt tosissaan oikeaati voi kannattaa huonoa ja toteutuskelvotonta vaihtoehtoa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset