Vähäisen demareista

Päivän demarijutuissa minua kiinnosti erityisesti uuden puoluesihteerin Rönnholmin valinta ja entisen puheenjohtaja Urpilaisen antama haastattelu. Niissä näin jotain uutta poliittista sisältöä. Antti Rinne puolestaan varmistaa kannatuksen minun ikäisieni ja vanhempien joukoissa, joissa joskus demareita äänestäneitä ja välillä perussuomalaisissa käyneitä on paljon. Sen luulisi riittävän vaalivoittoon eduskuntavaaleihin ja kuntavaaleihin verrattuna.

 

Sosialidemokraatit kirjoittavat nimensä yhdellä a:lla. Kyse on viittauksesta sosialismiin ei sosiaalisuuteen. Tässä se mielenkiintoinen kysymys onkin. Sosialismista ollaan ujosti luopumassa ja muistamassa, että suutarit ja räätälit olivat puoletta perustettaessa yrittäjiä. Näyttäisi siltä, että demareiden valtaosa olisi jo valmis hyväksymään yrittämisen, kunhan se on pientä esim. yrittämistä vuokratulla kampaamotuolilla, eikä uhkaa sosialistista sektoria, vaan täydentää sitä.

 

Milttonin konsultin valinta puoluesihteeriksi ja varsinkin entisen puheenjohtajan puhe vapaasta markkinataloudesta saattavat olla merkki halusta irrottautua sosialidemokratiasta ja siirtyä sosiaalidemokratiaan. Vapaan markkinatalouden ympärillä on monenlaista vivahdetta, Euroopan unionissa puhutaan sosiaalisesta markkinataloudesta, joka on kokoomuksen veljespuolueen CDU:n Ludwig Erhardin ajatus markkinataloudesta, jolla on sosiaalinen ulottuvuus. Se, että suomalainen demari hyväksyisi näin kokoomukselle haiskahtavan käsitteen on tietysti mahdotonta. Siksi kai, Urpilainen heittää esiin eettisen markkinatalouden.

 

Voi tosin olla, että sosialidemokraattien puoluekokouksen Antton Rönnholmin valinta ei ollut aatepoliittinen, vaan enemmänkin seurausta kuulumisesta demareiden mahtisukuun.

 

Olisi tärkeää, että poliittinen keskustaoikeisto ja keskustavasemmisto löytäisivät toisensa, niin unioni kuin kotimaisella tasollakin, sillä vain tämä yhteistyö luo vakautta. En kuitenkaan usko, että tällainen yhteistyö ainakaan kotimaisella tasolla on lähiaikoina todennäköistä. Demarit ovat näkemykseni mukaan pattitilanteessa puolueensa suunnan suhteen.

 

Ps. Urpilaisen haastattelu löytyy Helsingin Sanomista.

jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu