Trumpin tarjous

Trump olisi valmis harkitsemaan Venäjään kohdistuvien pakotteiden poistamista Venäjän osallistuessa yhteistyössä terrorismin vastaiseen taisteluun tai jonkin muun Yhdysvalloille tärkeän tavoitteen saavuttamiseen.

 

Mitä Putin mahtaa arvella? Voi hyvinkin olla, että tarjous houkuttaa, sillä terrorismin uhka on todellisempi Venäjälle kuin Yhdysvalloille. Kotimaisten vähemmistöjen lisäksi Venäjällä on jihadismille alttiita naapureita eteläisellä rajallaan enemmänkin. Ongelma on siinä, minkä roolin Trump tarjoaa Venäjälle palkinnon saavan avustajan vai tasaveroisen kumppanin, jolla on omaa liikkumatilaa rajojensa ulkopuolella?  Tämä jälkimmäinen malli sopisi Venäjälle varmasti.

 

Ongelmaksi lähentymiselle voi muodostua Iran. Yhdysvalloille Iran on, terrorismin suurin rahoittaja. Venäjälle Iran on Syyriassa käytännössä liittolainen.

 

Molemmille osapuolille ongelmaksi voi muodostua myös Turkki, joka on Iranin luokkaa oleva alueellinen vaikuttaja, sillä on omat terroristeiksi luokitellut kohteensa.

 

Mitä ovat ne muut kohteet, jossa Venäjä voisi avustaa Yhdysvaltoja sen tavoitteiden saavuttamisessa. Kiina näyttää olevan Trumpin huolen kohteena. Sen suhteen tuskin mitään tapahtuu. Ukrainassa Venäjä tuskin perääntyy pelkästään pakotteiden poiston hinnalla. Pohjois-Korea voisi olla sellainen kohde jossa Venäjä ja Yhdysvallat saattaisivat löytää yhteistä. mutta eipä niillä ole tämän Kiinan suojatin suhteen ratkaisevaa vaikutusvaltaa ja nyt Trumpin aikana vielä vähemmän.

jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu