Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Vanhasuomalaisuus on vallassa

Minä pidin Tasavallan Presidentti Sauli Niinistön televisiopuheesta. Puhe edusti mielestäni kauniilla tavalla vanhasuomalaista ajattelua. Siinä korostui vastuu lähimmäisistä, mutta myös vastuu itsestä ja pyrkimys kansalliseen eheyteen.

 

Jos haluaa vanhasuomalaisuutena voi pitää myös Euroopan unionia koskevia osia, niissä heijastui poliittinen realismi, turvan hakeminen sieltä, josta meillä on oikeus sitä odottaa. Niinistö tunnisti puheet sopimisesta eurooppalaisten yli ja oli avoin keinoille, joilla unionimme voi kansojemme aseman yhteisvoimin turvata.

 

Vaikka omasta mielestäni tunnistankin puheen aatehistoriallisia taustoja, niin sisältö sopi varmasti useimmalle. Yläviitonen oli ehkä siinä ja siinä setämäisyydessään, mutta kaikkeahan ei voi vaatia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Se oli ylevä retorinen puhe. Mutta valtaosalle Suomen kansaa olisi monta asiaa, varsinkin ulkopolitiikan ja Suomen geopoliittisen aseman osalta, ollut syytä selittää suoremmin ja ymmärrettävämmin.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Kyllä meillä osa väestä kaipaisi hiukan nuorsuomalaisuuttakin, mutta tyydytään siihen mitä saadaan. Politiikka myös ulkopolitiikka on mahdollisuuksien taidetta. Ehkä Niinistön puhe kuvasi tarkoin mahdollisuuksiemme rajoja, en tiedä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ehkä ja tarkoin, mutta et tiedä - enkä minäkään.

Juuri tuota tarkoitin, että ei olisi ollut pahitteeksi, jos olisi puhunut suoremmin ja konkreettisemmin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #3

Vaikeahan sitä on suoremmin selittää jotain, jota ei itsekään tiedä. Ei ole Niinistön vika, ettei kukaan voi tietää.

Esitän ennustuksen, jonka mukaan Trump joutuu luopumaan kesken kauden silkan ilmiselvän dementian tähden. Kreationistipelle Pence osoittautuu Euroopan kannalta vielä pahemmaksi kuin Ford.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Minulle tärkeimmät kohdat puheessa olivat EU:n roolin korostaminen
ja puolustusyhteistyön määrittely, ettei EU:n puolustusyhteistyötä pidä määritellä, mitä yhteistyö ei ole.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Niin tämä poikkeaa siitä asenteesta, joka oli Lissabonin sopimusta tehtäessä. Saa nähdä avautuuko keskustelua tämän aiheen ympärillä vai vaietaanko se kuoliaaksi. Olisi mukava kuulla Vanhasen, Heinäluoma tai vaikkapa Tuomiojan kanta.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Sauli Niinistö on idän suuntaan myöntyväisyysmiehiä. Siinä mielessä presidentin puhe oli enemmän vanha- kuin nuorsuomalainen. Sen kyllä huomasin, että Niinistö on syvästi huolissaan EU:n voimattomuudesta ja demokratioiden kriisistä, josta diktatuurit ottavat hyötyä.

Olisin toivonut kuulevani enemmän siitä puhelinsoitosta, jonka Niinistö otti Putinille. Näen, että se vahvisti Suomen asemaa, koska Putin onnitteli sadannelle vuodelle ehtinyttä itsenäistä Suomea. Suhteessa Nato-jäsenyyteen Niinistö on ratkaisevasti lähempänä demari Tuomiojaa kuin demari Ahtisaarta:
http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/228799...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset