Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Vaihtoehtoina epävarmuus tai pysähtyneisyys

 

Donald Trumpin voittaessa Yhdysvaltain presidentinvaalit alkaa epävarmuuden aika. Hillary Clintonin voittaessa edessä voi olla Obaman ajan kaltainen pysähtyneisyyden aika. Hillaryn osalta ennustukseni toteutuminen riippuu kongressista, Trumpin osalta pitkälti hänestä itsestään.

 

Yhdysvallat elää mullistusten aikaa perinteinen valkoinen väestö on jäämässä nopeasti vähemmistöön, valta on luisumassa suurien ikäluokkien käsistä ja talouden rakenteet ovat uudistumassa. Näissä vaaleissa tuntuisi olevan kysymys siitä miten paljon vanhaa ja millä keinon vanha halutaan säilyttää. Kyse on yhteiskunnallisesta muutoksesta, jota kumpikin presidentti tavallaan yrittää rajoittaa, toinen jyrkästi toinen hidastaen ja sopeuttaen.

 

Obaman ja nyt mahdollinen Clintonin valinta ovat merkinneet vanhojen raja- aitojen murtumista. Musta ja nainen ovat symboli tasa-arvon etenemisestä ja henkisesti tärkeää ja monta rohkaisevaa myös muualla kuin USA:ssa. Tässä Trump edustaa ainakin vaalipuheidensa perusteella niitä, jotka haluavat korjata raja-aidat mieluimmin niitä korottaen.

 

Clintonin poliittinen linja edustaa sellaista konservatismia josta minä pidän. Siis muutoksia ei tehdä pelkästään muutoksen vuoksi, vaan sen mukaan mikä on tarpeellista ja mahdollista. Tämän takia ymmärrän hyvin sen, että nuori polvi tykkäsi enemmän Sandersista ja hänen Yhdysvaltain poliittisen todellisuuden huomioiden ainakin toistaiseksi utopistisista ajatuksistaan. Clinton edustaa ulkopolitiikan ja talouden osalta ennustettavuutta ja ehkäpä vakauttakin. Huom. tiedän kyllä, että amerikkalaisessa mielessä Hillary on liberaali.

 

Obaman kauden hedelmättömyys, obamacarea lukuun ottamatta, johtui pitkälti siitä, että kongressi esti uudistukset. Sama saattaa toistua Clintonin kohdalla.

 

Donald Trump on populisti, mutta jos hän vaalit voittaa hänen ei tarvitse ainakaan vähään aikaan välittää ”populasta” joka häntä äänesti. Epävarmuus siitä mitä, Yhdysvaltain ulkopolitiikasta ja taloussuhteissa ulkomaihin on odotettavissa, heijastuu kaikkialle maailmaan. Jo nyt monet ja minä niiden joukossa pistän toivoni Yhdysvaltain monimutkaiseen poliittiseen järjestelmään myös Trumpin osalta. Mitään aivan kauheaa tuskin tapahtuu, vaikka meillä täällä katsomossa sitä moni sellaista pelkää. Itse uskoisin Trumpin voiton pakottavan EU:n jälleen syventämisen tielle ainakin turvallisuuspolitiikan osalta.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Ei saanut b-luokan näyttelijäkään maata sekaisin, nopeutti kommunismin ikeestä vapautumista varsin montaa eurooppalaista maata, josta varmaankin johtuu noiden maiden myönteisempi suhtautuminen jenkkeihin. Niin se olisi Suomessakin josko oltaisiin oltu ikeen alla.

Lars-Erik, jos et katsonut A-Talkia, katso ihmeessä Areenasta. Varsin hyvä keskustelu, hyvin valikoituneet keskustelijat ja varsinkin Tampereen Yliopiston USA-tutkimuksen professori, niinkuin Jussi Lähde toteaisi, sinulla Markku (en muista sukunimeä) on pointti.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Komppaan tutkija Mika Aaltolaa. Trump olisi katastrofi erityisesti Suomelle. Törkyturpaisuus ja huono hygieniakin ovat lähinnä vain kosmeettisia asiakohtia silloin, kun relevantti epäilys kohdistuu suurvaltajohtajakandidaatin mahdolliseen strategiseen tai jopa ideologiseen allianssiin jälkistalinistisen roistovaltion diktaattorin kanssa ja siten myös Nato-liittolaisten ja -yhteistyöpartnereiden heitteillejättövalmiuteen joissain kuviteltavissa olevissa uhkaskenaarioissa. Sitä puolta ei kerta kaikkiaan voida katsoa kulttuurieroja ja temperamenttierikoisuuksia lievästi hymähdellen, se on nollatoleranssi piste nolla.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Tulemme näkemään mustan muuttumisen valkoiseksi, jos Trump voittaa. Näin johtajien valtiomiesten voi olettaa käyttäytyvän. Välttämättömyys tekee takinkäännöksestä hyveen. Näin aluksi, mutta uskoisin Trumpin voiton keskipitkällä tähtäimellä heikentävän transatlantista yhteyttä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kun tuohon muutokseen on uskottu, niin monien vaaleilla valittujen "mustia pisteitä" ona katsottu läpi sormien, kun on miellytty joihinkin muihin heidän ajamiinsa asioihin. Yllätys onkin ollut sitten suuri, kun he ovat lähteneet kirjaimellisesti toteuttamaan ilmoittamaansa agendaa. Silloin on myöhäistä rypistää, kun on jo housuissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset