Aleppo

Vaikka muutamaan Syyrian sodan saarrettuun kaupunkiin onkin saatu apua, niin sodalle näytä olevan loppua. Kaksisataatuhatta ihmistä on saarroksissa Itä-Aleppossa ja koko miljoonakaupungista on vesi poikki.

 

Tilanne tuskin muuttuu pitkään aikaan, elleivät kapinalliset antaudu.  Itä-Alepposta on muodostunut poliittinen symboli. Assadin hallitus ja sitä tukeva Venäjä tarvitsevat voittoa siellä. Kiire valtaustaistelulla on, sillä ratkaisematonta tilannetta tuskin halutaan pitkittää USA:n presidentinvaalien yli. Uusi hallinto USA:ssa tuskin jatkaa samalla tavalla Syyriankaan osalta aivan samalla tavalla, mitä Obaman hallinto tekee.

 

Ratkaisu jota Assad ja Venäjä toivonevat olisi eräänlainen etupiirijako, jossa Syyria jäisi Venäjän klientiksi ja että kyseistä mallia voitaisiin USA:n ja Venäjän välillä soveltaa muuallakin. Yhden maailmapoliisin sijasta olisi kaksi tai useampia, jotka heiluttaisivat pamppua omissa etupiireissään.

 

Toinen vaihtoehto on, että USA aktivoituu julistamalla esimerkiksi lentokieltoalueen osaan Syyriaa. Lentokieltoalueen toteuttamisen se joutuisi tekemään ilman YK:n turvallisuusneuvoston suostumusta, mutta tämä tuskin estää sitä toteuttamasta, jos Yhdysvallat tämän linjan valitsevat.

 

Nähtäväksi jäisi haluaisiko Venäjä uhmata lentokieltoa. Todennäköisimmin lentokieltoalue pakottaisi syyrialaiset osapuolet neuvottelupöytään, kun sotilaallinen voitto olisi mahdottomuus. Pattitilanteessa käydyissä neuvotteluissa Venäjä varmaan säilyttäisi tukikohtansa Syyriassa. Kapinallisten voittaessa tukikohtien menetys olisi todennäköistä.

 

Valtiolla, niin USA:lla kuin Venäjälläkin on yhteinen intressi jihadistien suhteen, mutta epäilen vahvasti, että suurvaltaintressit ovat niille tärkeämpiä. ISIS ja kumppanit ovat sittenkin marginaalitekijöitä.

 

On murheellista, että tuhannet kuolevat ennen kuin poliittinen kenttä on valmis ratkaisuun. Yhdysvaltain vaalit ovat nyt ratkaisua jarruttava tekijä. Yllättyisin, jos ennen, kuin niiden tulokset ovat selvillä Syyriassa päästäisiin askeltakaan lähemmäksi rauhaa.

 

jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu