Epävarmuuden aika

Kun kaksi viidesosaa äänestäjistä ei halua tai osaa sanoa mitä puoluetta eduskuntavaaleissa äänestäisivät herää kysymys ovatko poliitikot ja politiikkaa seuraava media menettäneet otteensa äänestäjistä? Enää ei kiinnosta, kun politiikka ei tuota äänestäjille mitään muuta kuin sekaannusta. Isot puolueet ovat aatteellisia sekatavarakauppoja tai etujärjestöjen poliittisia jatkeita? Jos 40 prosenttia kansasta ajattelee näin, niin jotain on pahasti pielessä.

 

Kuvaava oteen menettämiselle on tänään gallupin julkaisseen HS:n otsikko ”Petteri Orpo ei vielä lennätä kokoomusta”. Tästä saisi sellaisen kuvan, että kokoomuksen kannatus riippuisi vain sen puheenjohtajasta, Minusta myös kansanedustajien lausunnoilla on niilläkin vaikutusta kannatukseen. Sama koskee muitakin puolueita. Perussuomalaisten osalta se näyttää koskevan myös varavaltuutettujen ulostuloja. Puheenjohtajat ovat tärkeitä, mutta eivät kaikki.

 

Otteen menetyksestä kertoo myös käsitteen totuudenjälkeinen politiikka esille tulo, jossa tosiasioilla ei ole merkitystä.  Meillä on jo tällaisesta politiikkaa levittäviä medioita

 

Poliittisen mielipiteen ilmaiseminen HS-gallupin kaltaisessa mielipidetutkimuksessa ei vaaranna yhdenkään vastaajan asemaa millään tavoin, joten haluttomuus vastata on aitoa.  Seuraavien vaalikampanjoiden suurin kysymys on saako jokin ryhmä tai jotkut ryhmät edes pari neljännestä noista vastaamatta jättäneistä taakseen. Jos niin kävisi muutos suomalaisessa poliittisessa kentässä olisi suuri.

 

Jos nyt vastanneet 60 prosenttia ovat ne jotka äänestävät, niin kallistun HS:n arvion taakse eli saisimme punamultahallituksen täydennettynä vihreillä. Se merkitsisi suhteellista taantumusta, jos ajattelemme Suomen modernisointia, mutta saattaa olla, että pysähtyneisyys on juuri sitä mitä kansa kaipaa. Jokaisessa monipuoluehallituksessa on omat sisäiset ristiriitansa, tuossakin pohjassa ne olisivat ilmeiset.

 

Vaaleihin on toki aikaa, mutta äänestäjien epävarmuus pistää varmasti puolueet miettimään. Ongelmaksi voi muodostua se, että kovin monimutkaiset vastaukset, joita monimutkaiset ongelmat edellyttävät eivät myy. Eri suuntien populistit tietävät, että moni haluaa vain yksinkertaisia vastauksia ja kokee sellaiset rehellisyyden osoituksiksi.

Lähteitä gallupista ja totuudenjälkeisestä politiikasta:

http://www.hs.fi/kotimaa/a1472266991520

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1472269157416

 

 

jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu