Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

"Minne tuuli kuljettaa"

Kokoomuksen puoluekokous on alkamassa. Nyt on aika arvailla.  Arvaan näin, Elina Lepomäen kannatuksen suuruus ensimmäisellä kierroksella ratkaisee pelin. Petteri Orpolla näyttäisi olevan suurin henkilökohtainen kannatus, mutta jos se ei riitä voittoon ensimmäisellä kierroksella, niin Orpo on vaikeuksissa. Toisella kierroksella ratkaisu voisi olla, että Lepomäen kannattajien äänet siirtyvät Stubbille ja Alex jatkaa.

 

Ratkaiseva ei kuitenkaan ole ennakkoasetelma, vaan valinnan ratkaisevat ne, jotka eivät ole kantaansa lukkoon lyöneet. Tämä päivä ja ensi yö ratkaisevat kenestä tulee kokoomuksen puheenjohtaja. Puolue on hetken poliittisessa ”minne tuuli kuljettaa”- tilanteessa ennen kuin valinta on tehty.

 

Mitään salaliittoteorioita Iltalehden tapaan puheenjohtajavaaliin ei kannata liittää. En esim. usko, että Stubb lupaisi Lepomäelle tämän himoitsemaa valtionvarainministerin paikkaa toisen kierroksen äänistä. Toisaalta tuommoinen äänten testamenttaaminen tekisi Lepomäestä perintöprinsessan ainakin joidenkin mielestä. Kokoomuksen puoluekokouksessa ei ääniä kukaan kuitenkaan pysty varmuudella kenellekään lupamaan.

 

Oma veikkaukseni on silti se, että puolue tekee paluun keskiluokan luo. Tässä suhteessa Petteri Orpo on yhtä turvallinen valinta kuin lehtipihvi ABC:llä. Kannatuksen kannalta tämä olisi nopein piristysruiske.

 

Jos valinta on Alexander Stubb, niin toiset tykkäävät toiset ei, mutta puolueen vene ei siitä keiku. Kannatuksen kannalta paljon riippuu siitä, kenelle kiitos talouden käänteestä ihmisten mielissä lankeaa Stubbille vai Sipilälle.

 

Elina Lepomäen kannatus puoluekokouksessa on minulle hiukan arvoituksellisempi. Ne ”vanhat broilerit”, jotka tunnen, näyttävät olevan mainittujen kahden herran takana. Oletan, että Lepomäki saa kannatusta ns. ”yrittäjäsiipeen” kuuluvilta puoluekokousedustajilta ja niiltä jotka painottavat kokoomuslaisuutensa sisältöä Lepomäen tapaan. Puoluekannatuksen kannalta Lepomäki tuntuisi riskipitoisimmalta valinnalta ajatellen vaikkapa nyt vain edessä häämöttäviä kunnallisvaaleja.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Iltalehden likasanko on ehtymätön. Näitä kavereita kannattaa Lappeenrannassa varoa: Marko-Oskari Lehtonen, Jukka Lehtinen ja "politiikan erikoistoimittaja" Tommi Parkkonen.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016060921700340_u...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Jos P Orpo valitaan, kuten näyttää, ensi viikon perjantaina on
tasavallan presidentin esittelyssä neljän mnisteripostin uudelleen nimittäminen.
https://www.kokoomus.fi/ota-yhteytta/yhteystiedot/...

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Joskus ministerikierrätys muodostuu osaksi puheenjohtajavalintaa. En kuitenkaan usko, että sitä, ainakaan heti, tuossa laajuudessa toteutettaisiin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

MTV3:n Timo Haapala puhui tuosta presidentin esittelystä tänään Huomenta Suomessa kuin olisi asian Sauli Niinistön kanssa jo itse sopinut.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Kysyn vain mikä on Haapalan motiivi? Veikkaan dramatiikan lisäämistä. Journalismi ei ole enää vain tiedonvälittämistä, vaan usein myös tapahtumien lietsomista.

Saa nähdä, olisi kiva nähdä ministeriveikkauksia eri valintavaihtoehtojen pohjalta. Itse uskon, että jos joku vaihtuu se on valtionvarainministeri puheenjohtajan mahdollisesti vaihtuessa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #5

L-E enpä voisi olla enempää samaa mieltä tästä toteamuksestasi kanssasi "Journalismi ei ole enää vain tiedonvälittämistä, vaan usein myös tapahtumien lietsomista." Tähän sortuu myös YLE, jolta ei tätä odottaisi laisinkaan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Siinä on heti EU-kokouksia ja pidän varmana, että
17.06.2016 presidentin esittelyssä ovat nämä ministerinimitykset esillä.

Jos Stubbia ei valita, ilmoittaa hän heti erostaan VM-ministerin tehtävistä,josta seuraa kaksi nimitystä. VM-ministeri ja SM-ministeri.

Uusi puheenjohtaja tuskin voi jatkaa entisillä muilla ministerinimillä, lukuunottamatta Stubbia, joka on kaikesta huolimatta vahva ehdokas ulkomaankauppa- ja kehitysministeriksi. Opetuksesta ja koulutuksesta on määrörahoja karsittu ja uskottavuus pitää palauttaa ministeriön johtamiseen. Siksi sille paikalle tulee kokenempi naisministeri.

Jos Stubb edelleen valitaan pj:ksi, ennustan aarin minisyterin vaihtoa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kirjoitat aivan kuin Stubb olisi ilmoittautunut ehdolle ulkomaankauppaministerin virkaan. Julkisuuteen Stubb kertoo jatkuvasti, että mitään "Plan B:tä" ei ole.

Kokoomuksen kunniapuheenjohtaja Ilkka Suominen puhui eilen asiaa Talouselämässä. Pääministeri Sipilä ja ilmeisesti nyt myös kokoomus uhraa Sanni Grahn-Laasosen vasemmistopopulismin pedolle.

Heitetäänkö demari Harakan vainoama Lenita Toivakka samaan kitaan? Jos olisin Stubb, miettisin kahdesti.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #8

"Yök"

Vasemmistopopulistit paljastavat viime metreillä todelliset karvansa:

http://www.ksml.fi/kotimaa/Sirpa-Pietik%C3%A4inen-...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset