Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

2017 voi olla vaikea vuosi

Samana vuonna jolloin Suomi täyttää sata vuotta se saattaa olla suurimmassa sisäpoliittisessa kriisissään miesmuistiin. Vuodelle näytetään nyt lykättävän kovasti sisäpoliitista paineitta. Ei pidä unohtaa sitäkään, ettemme elä umpiossa paineita tulee muualtakin ja ne on käsiteltävä.

 Vuosi 2017 on kuntavaalivuosi, mutta se on myös vuosi jolloin uusi SOTE-järjestelmän alueineen tulisi käynnistyä, hallituksen mahdolliset kilpailukykyä parantavat leikkaukset astuisivat voimaan, työllisyys-ja kasvusopimuksen jälkeisistä sopimuksista tulisi sopia, eläkeuudistus käynnistyy, työttömyyskorvauksia leikataan jne.

Kotimaisten ongelmien kasautuminen on itse aiheutettua. Osasyynä on nyt uusi hallitus, päätöksenteon ja lainvalmistelun hitaus, mutta myös tarkoituksellinen hidastelu ja suoranainen jarrutus. Tällä kertaa hidastamisen taktiikkaa käyttänee SAK strategisen asemansa säilyttämiseksi, mutta osaavat sen taktiikan muutkin.

Osa kuten eläkeuudistus toteutuu varmasti, mutta suuri osa on vielä muotoutumassa ja lopputulosta on tarkasti vaikea ennustaa. Kansalaisreaktiot tulevat voimakkaina vasta silloin kun uudistukset alkavat tuntua jokapäiväisessä elämässä. Kun kyseessä ovat suurelta osin säästöt ne varmaan tulevat heijastumaan itsenäisyyden juhlavuoden ilmapiiriin.

 Pakolaisongelma voi kasvaa, Ukrainan sota käynnistyä uudelleen voimakkaampana, päätös Natoon liittymisestä voi tulla ajankohtaiseksi jne. Näistäkin asioista ja miten niihin pitäisi suhtautua vallitsee kansalaisten keskuudessa erilaisia näkemyksiä.

Taloudellamme on vaikeuksia sopeutua uuteen globaaliin maailmaan. Vaikeudet koskevat myös poliittista järjestelmäämme, joka on kovin hidas reagoimaan. Miten saisimme poliittisen päätöksentekomme ja päätösten voimaansaattamisen nopeutettua uhraamatta sen kansanvaltaisuutta? Ongelmaa ei näytetä edes tiedostettavan.

 Olemme pysyvästi verkottuneet, jopa siinä määrin, että verkottumisestakin on tullut kotoisten päätösten hidaste tai ainakin tekosyy päätösten lykkäämiselle. Suomi ei kuitenkaan itse päätä kohtalostaan kaikilta osin, joten verkottuminen on välttämätöntä. Vanha ajopuu vertaus olisi paikallaan, ellemme olisi mukana Euroopan Unionin kaltaisessa koskiveneessä. Unionillakin on ongelmansa, jotka ovat meistä riippumattomia, mutta jotka saattavat heijastua meille voimakkainakin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Olen täällä jo ihmetellyt, miksi sote -lain antaminen eduskunnalle on mahdollista vasta ensi vuoden syksyllä. Senhän piti tapahtua nyt heti syksyllä. Kannattaa lukea, mitä kukin puolue sanoi kevättalvella helmi-maaliskuussa silloisen sote lakiesityksen kaatuessa perustuslaillisiin ongelmiin. Huomiota kiinnittää myös kepulaisen kuntaministerin puuhastelu. Onko kysymys valmistelun hidastamisesta ? Miksi kunnilta taas kysytään tietoa. Kepu raivoisi viime vaalikaudella, että silloinen hallitus on sotkenut muka kuntakentän. Ettei vain asioita kipttaisi yli kuntavaalien.
http://vm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/ministeri....

SAK pelaa, kuten sanoit, taistelua omasta olemassaolostaan ja vaikutusvallastaan. SDP:n oma varjopuuhastelu ex-SAK:n lakimies ja presidentti Halosella vahvistettuna on myös kiintoisaa.
http://demokraatti.fi/presidentti-halonen-vetosi-s...

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Saattaa olla, että hallituksen nopeasti pitäisi kiirehtiä uudistuksia, sillä pieniä merkkejä sisäisestä rapautumisesta on jo päähallituspuolueenkin osalta. Selvästi politiikan arki on nyt tullut pääministeriäkin vastaan useammalla kuin yhdellä tavalla. Se oli odotettavissa, mutta varmasti pettymys monelle hetkeksi hurmaantuneelle.

Jukka Laine

Suomen ulkopuolelta tuleva paine laittaa asiat etenemään. Kreikasta näemme miten uudistukset ovat vaikeita, mutta rahoittajien tahto lopulta toteutuu.

En edes usko, että Sipilä tällä hetkellä kuvittelee tai miettii vaaleja ja kannatusta. Varmaan tuosta hommasta saa tarpeekseen neljässä vuodessa.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

"En edes usko, että Sipilä tällä hetkellä kuvittelee tai miettii vaaleja ja kannatusta." En minäkään usko, mutta eduskuntaryhmässä ja ryhmissä saatetaan miettiä sitäkin enemmän. Toivottavasti toteutetaan nopeasti uudistusten tie eikä vatuloida maata Kreikan tielle.

Jukka Laine

Olen tehnyt johtopäätöksen jo aikaa sitten että muutoshaluttomat suomalaiset eivät pysty uudistamaan talouttaan ja lopettamaan velkaantumista.

Velkaa otettiin hyvinäkin aikoina ja nyt niitä velkoja ei pystytä enää maksamaan. Omaisuus on pitkälti myyty ja syöty, eikä uuden talouden luomiseen ole eväitä ja edes tahtoa.

Maailmantalouden muutos on jatkuvaa kehitystä ja meidän ajattelu pohjautuu valheelliseen kuvaan talouden tilasta.

Meidän rahoitusvaje ei korjaannu tuottavuusloikalla pelkästään. Siihen tarvitaan talouskasvua ja työvoiman maahanmuuttoa. Suomen jäykkä työmarkkinajärjestelmä ei uudistu ikinä, eikä kansa kestä katsoa maahanmuuttajia, jotka työllistyvät.

Professori Haaparanta kirjoitti tuottavuusloikan jo toteutuneen. Hänen mukaansa vaihtotaseen vaje on luonnollista seurausta vaihtotaseen aikaisemmasta ylijäämästä. Suomeksi sanottuna eläkepommi iski.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Minusta maamme pysähtyneisyyttä kuvaa hyvin se parin opiskelijatytön juliste "Työntäkää innovaatiot perseeseenne". Investointien niukkuudesta päätellen niin on tehtykin.

Jukka Laine

Uudistuksia ei tehdä niinkään kansaa vastaan vaan rahoittajia. Kurjistumisen kierteeseen ajaudutaan ilman teollista loikkaa ja kasvua.

Troikka vaatii nyt nähtyjä esityksiä, jotka ovat vasta alkua. Jos hallitus ei tee, alkaa Kreikasta tutut toimenpiteet. On suorastaan koomista kuunnella esim. Antti Rinnettä, joka tietää tilanteen, mutta tekee politiikkaa.

Tsipraskin Kreikassa joutui vastaamaan puheistaan. Nyt vaalilupaukset olivat realistisempia. Aikamoinen farssi siihen vaadittiin.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Muistuttaisin tämänhetkisestä pitkittyneestä matalasuhdanteesta ja vakavammistakin poikkeusnäkymistä huolimatta vastuullisen ja hyvin perustellun positiivisen ajattelun myönteisistä potentiaaleista. Vuosi 2017 voisi sittenkin olla nyt uskomaamme enemmän haluamamme kaltainen, kunhan näemme relevanttien realististen hyvienkin kehitysskenaarioiden vihjaamat mahdollisuudet, myös talouden kannalta.

Samaan aikaan kuin tehdään aiesopimus, mielellään itsenäisyytemme 100-vuotisjuhlavuoden 2017 loppuun mennessä, Suomineidon alueellisesta palauttamisesta alkuperäiseen vuonna 1920 neuvotellen sovittuun asuunsa, myös ns. sotakorvaukset tulee vaatia takaisin maksettaviksi Neuvostoliiton kv. seuraajavaltiolta Venäjän federaatiolta. Kansalaiset voivat osallistua eri tavoin tämän juhlavuoden erityisteeman esilletuomiseen:

http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/202336-s...

http://facebook.com/Viestihopeat.fi

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Niin että hyvää 100 vuotista syntymäpäivää suomelle silloin...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset