Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Sähköä ilmassa

Venäjä, Ukraina, Ranska ja Saksa näyttävät edelleen pitävän kiinni Minskin sopimuksesta. Ulkopuolisen silmin sopimus ei näytä toimivan, muuta kuin todistuksena Stalinin suuhun laitetun lausunnon oikeellisuudesta: ”Paperi on paperi, käytäntö on käytäntö.”

Toivoa sopii, että Minskin sopimus alkaa pitää. Pelkkä aselepo ei toki Ukrainan sotaa ratkaise, kovimmaksi kysymykseksi jää lopulta Krim.

Idän suunnalla on muitakin huolestuttavia asioita. Armeniassa mellakoidaan sähkön hinnasta. Sähkö on siellä lujasti venäläisyhtiön käsissä. Nyt Venäjällä puhtaan jo värivallankumouksen yrityksestä Armeniassa ja taustalla on tietysti USA. Venäjällä on Armeniassa sotilastukikohta ja 3000- 5000 sotilasta. Venäjän suhtautuminen värivallankumouksiin tiedetään, joten on syytä toivoa sopua sähkön hinnasta.

ISIS on saanut uusia uskovaisia. Ns. kalifaatti ilmoittaa laajenevansa Pohjois – Kaukasukselle. ISIS on tekijä, joka saattaa olla omiaan vähentämään jännitystä Venäjän ja meidän välillämme, sillä mikään ei yhdistä niin hyvin kuin yhteinen vihollinen. Silti paluuta aikaan ennen Putinia on turha toivoa, jotain liennytystä sentään.

Venäjä näyttää kiristävän taas talouspakotteitaan. Ikävä asia Suomelle ja sen Venäjälle kauppaa tekeville yrityksille. Taitaa olla niin, että vientituotteet kannatta jatkossa jalostaa länsimaisen maun mukaan, sillä pakoteet jatkuvat vielä pitkään. Venäjän markkinoilta ei tietenkään pidä lähteä, ellei pois ajeta.

Sitten vielä ajankohtaista Venäjän kaupasta. Enpä haluaisi olla Olli Rehnin housuissa nyt kun Fennovoiman kohtalon hetket lähestyvät.  Parasta olisi, että osaomistusta ydinvoimalayhtiöön saataisiin ETA-maista ja ilman epäilyä venäläisten bulvaanista. Huonoin vaihtoehto olisi hankeen kaatumisen leimautuminen, perusteetta, osaksi Venäjän vastaisia pakotteita. Ministeriä kannattaa onnitella toistaiseksi osoitetusta suoraselkäisyydestä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Etyk 40-vuotisjuhlakokous on parin viikon päästä.
Saapa nähdä, mitä kokouksen ympärillä tapahtuu.
Ainakin kokous työllistää poliisia.

Puheet siitä, ettei Venäjän valtuuskuntaa päästettäisi kokoukseen EU:n matkustuskiellon johdosta, ovat ihmmeellisiä. Se vastasi palvelesi toisen osapuolen etuja.
Mielenkiintoinen tulee olemaan Sauli Niinistön puhe.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Ellei taustalla ole tapahtunut edistystä kokoukselta ei voi toivoa paljoa. Muistelen kuitenkin ETYK:issä sovitun esim. että rajoja siirrellään vain rauhanomaisesti. Tältäkin osin paluu ETYK:issä sovittuun olisi myönteistä.
Mielestäni venäläisvaltuuskunnan osallistumisen estäminen olisi typerää.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Armeniassa kysymys on olevinaan vain sähköstä, mutta kiistelty sähköyhtiö on venäläisomisteinen...

http://armenianow.com/news/64763/armenia_public_se...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Vaikuttaa siltä, että ETYK:in periaatteita, Minskin sopimusta, EU:n peruskirjaa ja EMU-säännöksiä noudatetaan yhtäläisellä tarkkuudella.
Samalla kolmelle Ässälle tarjotaan visaista lisäpulmaa EU:n ytimestä, jossa Suomi haluaa olla:
http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2015/06/2...

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Lännessä ja Euroopassa on katsottu Suomen ja Venäjän hyviä välejä pahalla ja Sillointälloin Suomi saa kuulla tästä. Mietin vain että olisiko siis parempi jos mast olisivat huonoissa väleissä tai ettei ettei toisistaan välitettäisiin laikaan?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset