Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Valoa ja varjoja

Viime vuonna ennustettiin kasvun alkavan maailmalla tämän vuoden loppukesästä. Näin näyttää käyvän. Mutta koska kasvua alkaa Suomessa ja koska työllisyyskehitys alkaa parantua?  Nordea on antanut oman positiivisen ennustuksen ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen ennuste on samansuuntainen, vaikka maltillisempi.

Lama nopeutti muutenkin edessä ollutta rakennemuutosta. Paperiteollisuus olisi Suomessa supistunut, joka tapauksessa, mutta ehkä hiukan hitaammin.

Rakentaminen on aina ollut suhdanneherkkä ala. Myönteisesti ajatellen lama teki tilaa tarpeellista tilaa korjausrakentamiselle. Odotan mielenkiinnolla tietoa, tartuttiinko tähän tilaisuuteen kunnolla.

Rakennemuutos tuottaa aina vaikeaa työttömyyttä. Rakennemuutoksen lisäksi lama tuotti myös suhdannetyöttömyyttä, jonka voi olettaa korjautuvan suhdanteiden parantuessa.

Työttömyyslukuja helpottaa suurten ikäluokkien kiihtyvä siirtyminen eläkkeelle. Tämä tietysti on täysin päinvastainen ilmiö kuin pyrkimys korottaa eläkeikää. Todellisessa elämässä eläköidytään kuitenkin ennen säädettyä eläkeikää, lainsäädännöstä riippumatta. Työurien pitenemiseen tarvitaan paljon muutakin kuin lainsäädäntöä.

Nyt esillä on ollut kuntien toimesta järjestettävä neljän tunnin aktivointi jakso viikossa pitkäaikaistyöttömille. Tähän suhtaudun epäillen, vaikka tarkoitus olisi hyväkin. Työttömät saattavat kokea tämän lisänöyryytyksenä. Epäilen myös, että tällainen aktivointi-idea saattaa johtaa myös epäterveisiin ilmiöihin.

Yhteen uhka tekijään haluaisin kiinnittää huomiota. Työttömyyden ja velkaantumisen vaaralliseen kytkyyn.  Viime viikolla julkisuudessa oli esillä tietoja asuntokuntien velkaantumisasteesta eri kunnissa, joukossa oli yllättävän suuriakin lukuja. Toivottavasti pankit ovat kärsivällisiä asuntovelallisia työttömiä kohtaan. Inhimillisyyteen tuskin kannattaa vedota, mutta omaisuusarvojen laskeminen tuskin olisi hyväksi pankkibisnekselle.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Eagles fly singly (nimimerkki)

On meillä vielä varsinainen vientituotteemme käyttämättä. Täysin reservissä. Aivojen viennillä työttömyys ja talouden ongelmat ratkaistaan.

http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/2009/07/01/os...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset