Kallis virhe ay-demareilta?

Pian nähdään tekivätkö ay-demarit, jota usein virheellisesti ay-liikkeeksi tulkitaan, pahan virheen tukiessaan joukolla Antti Rinnettä Sdp:n puheenjohtajaksi. Voi olla, että Jutta Urpilaisen kanssa mahdollisuus sisältäpäin päästä vaikuttamaan hallituksessa nykyisen korporatiivisen Suomen puolesta ja sen säilyttämiseksi olisi ollut siloisempaa. Nyt se korporaatio Suomi on vakavasti uhattuna.

Tähän mennessä Rinne on profiloitunut avaamalla edellisessä hallituksessa jo sovitut asiat, rajaamalla puolueensa ulos neljän ison puolueen yhteistyöstä, ilmoittamalla poliittisista linjariidoista Sdp:n sisällä ja nyt viimeksi mikrofonimokailulla. Se, että Rinne pyrkii noudattamaan sellaista sosialidemokraatista politiikkaa, jota voi kutsua perinteiseksi, ei yllätä. Se politiikka voi kuitenkin olla Sdp:n ja sen ay-siiven kannalta se pahin mahdollinen virhe. Liioitellen voisi sanoa, että kenttä meni ja jäljellä on vain ”työläisaateli” ja vanhat toverit.

Sdp on siis kovan paikan edessä, joutuessaan vastaamaan Sipilän kysymyksiin, nyt sen on pikku pakko madella Kepun edessä. Jonkunmoista Yhteiskuntasopimustakaan edes julistuksen muodossa tuskin syntyy ilman, että työelämän uudistaminen on siinä mukana.  

Seuraavat mahdolliset tulosopimukset tehdään suuremmalta hallituksen ehdoin, jos niitä lainkaan tehdään. Se, että työmarkkinat uudistuvat, on globaalikehityksen takia varmaa. Olennaista on sopeudutaanko muutokseen sopien vai sotien. Suomalainen yhteiskunta ei ole enää samanlainen kuin Esko Ahon hallituksen aikana. Evasta käsin on haikailtu jo ”tatcherien” perään, pikkuisia sellaisia istuu jo eduskunnassamme, joten näyttäisi siltä, että ay-demareiden painajaisuni on mahdollinen ja ihan itse aiheutettuna.

Voi olla, että tulosopimusten aika on jo ohi ja Yhteiskuntasopimuksen yrittäminen jää viimeiseksi mahdollisuudeksi tekohengittää sellaisia. Tulosopimusten pois jäänti kiskoo Sdp:n ay-hampaat hallituspolitiikkaan vaikuttamisessa. Se voi tuntua raskaalta sekä osasta ay-liikettä, että demaripuoluetta, mutta vierottaminen on molemmille tarpaan vaikka se tuskallisellta tuntuisi.

jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu