Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Stalinin suosio nousee

Tutkimuslaitos Levadan mukaan Josef Stalin saa yhä suurempaa ymmärtämystä ja ihailua venäläisten keskuudessa. http://www.themoscowtimes.com/news/article/was-stalins-terror-justified-poll-shows-russians-increasingly-think-it-was/518298.html

Liiteenä olevan jutun ,mukaan erityisesti Stalinin terrori näyttää koettavan hyväksyttävänä osana maan vahvistamista. Missä määrin tällainen Stalinin maineen palautus liittyy siihen miten venäläiset nyt kokevat maansa tilanteen on vaikeaa arvioida. Nythän monet venäläiset samoin kuin Stalinin Neuvostoliitto kokivat olevansa vihamielisten ulkovaltojen piirittämiä. Tässä yhteydessä on samantekevää onko piiritys todellinen vai kuviteltu tai itse aiheutettu.

Stalinin ihannoinnissa voi olla takana myös uhmakasta kansallista uhoa muuta maailmaa kohtaan, jonka koetaan vähättelevän ja nöyryyttävän Venäjää.

Se että venäläisistä yhä suurempi osa hyväksyy Stalinin terrorin avaa sikäläisille valtaapitäville mahdollisuuksia kiristää otettaan kansalaisyhteiskunnasta  ilman, että sitä suuremmin ryhdyttäisiin vastustamaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Stalin oli kaikilla mittareilla sankari. Pehmoksi häntä ei voi kukaan syyttää.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Kullakin on omat mittarinsa ja sankarinsa.

Pekka Iiskonmaki

#2
Ilman Stalinin puhdistuksia olisi Neuvostoliitto miehittänyt Suomen Talvisodassa. Kyllä gruusialainen maantierosvo on sankari on suomalaisille.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman Vastaus kommenttiin #6

Tunnettiin paremmin pankkirosvona. Tuosta upseeripuhdistusten vaikutuksesta Talvisodassa en olisi niin varma. Jos vieraita pitää kiitellä niin sitten brittejä ja ranskalaisia. Pelko avusta taisi vastarinnan lisäksi olla suurempi syy.

ulf fallenius

Lukekaa historiaa niin kyllä Ville Otto Kuusisellakin oli lusikka sopassa aikalailla Stalinin neuvonantajana tai miksi sitä voisi kutsua.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Otto Ville taisi olla varsinainen päättäjä vasta 1957 jälkeen. Sitä ennen lähinnä korkeamman tason "juoksupoika". Siitä oliko hänellä Stalinin terrorin yhteydessä suoranaisesti käskyjen allekirjoittajana en ole huomannut mainintoja. Tiesi toki ja vaikeni.

ulf fallenius

Kauan sitten oli dokumenttifilmi Kuusisen roolista neuvonantajana ja yllätyin kyllä mikä vaikutusvalta hänellä mutta mistä alkaen sitä en muista.Mutta voidaan sanoa että tavallaan Suomen eniten valtaa pitävä henkilö mikä meillä on koskaan ollut ja kyllä pyöritti pikkusormen ympärille Neuvostojohtajat.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Mikään ei ole muuttunut,,stalinin haamu voi hyvin,samoin aatun,-asekauppiaat tekee tiliä,,!

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Stalinia arvostetaan Venäjällä toisen maailmansodan voittajana, natsi-Saksan kaatajana ja fasismin lyöjänä.

Venäjän Ääni tänään: "Venäjän presidentin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi, että Vladimir Putinia ja entisiä Venäjän johtajia demonisoidaan ulkomailla, koska he ovat aina puolustaneet maan intressejä.

Mitä vahvempi Venäjän johtaja on, sitä enemmän häntä demonisoidaan länsimaailmassa. Maailma ei pidä sitä, että Venäjä puolustaa kansallisia intressejään kansainvälisellä areenalla."

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Venäjä puolustaa kansallisia intressejään monin paikoin myös muiden maiden maaperällä,,,,,

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mitenkähän Neuvostoliiton intressejä vaikkapa talvisodassa edesajoi se, että Stalin oli edeltävien vuosien aikana likvidoinut lähes kaikki parhaat kenraalinsa ja sodan johto joutui amatöörien harteille?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ilmeisesti kuolemantuomiota ollaan palauttamassa Venäjälle:

http://kohudosentti.blogspot.fi/

(k.S. blogi 29.3.)

ulf fallenius

Niin Stalinin puhdistukset on arvioitu pahimmassa tapauksessa 56 miljoonaan ihmishenkeä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset