Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Nyt on Sipilän ja Keskustan vuoro vajota

Juhani Sipilä ja hänen puolueensa ovat pitkään olleet median lemmikkejä. Yleensä tämä lempi loppuu joskus ja nyt näyttää käyneen niin Juha Sipilälle ja keskustalle. Käänne taisi tapahtua Eu-tentissä jänistämisen yhteydessä ja siihen liittyneessä Olli Rehnin performanssi.

Nyt on tullut sitten lisää. Poliittisemmasta päästä on Sipilän kyvyttömyys erottaa Paavo Väyrysen ja Olli Rehnin Eu-poliittisia linjoja, josta Verkkouutiset kertoo. http://www.verkkouutiset.fi/politiikka/sipila_sk_rehn_vayrynen-33930

Sipilän imago perustuu pitkälti hänen maineeseensa bisnesmiehenä.  Millainen ja kuinka menestyksekäs bisnesmies Sipilä on ollutkaan,  siitä kertoo Iltalehti. Juttuun liittyy muunmuassa jätevesiasetus. http://m.iltalehti.fi/uutiset/2013111117701481_uu.shtml

Aamun painettu Hesari puolestaan kertoo  kertoo siitä kuinka läheisiä veronmaksajien rahat ovat keskustalle yleishyödyllisen vuokra-asuntotoiminnan yhteydessä. Tämä on siinä mielessä mielenkiintoinen asia, että tässäkin on pitkälle kysymys siitä hienon hienosta rajasta sen suhteen, kuinka on poliittisia vaikutusmahdollisuuksia on sopivaa käyttää.

Pekkarinen  ja tuulivoima on sekin jo tullut keskustelun piiriin.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Minusta uutinen on myös tässä, kun keskustan ex-pääministeri Esko Ahon nimi löytyy kokoomukseen siirtyneen Juhana Vartiaisen mainoksesta.

Suosittelijoiden joukossa on SDP:n Mikael Jungnerin lisäksi Aalto yliopiston taloustieteen professori Sixten Korkman, entinen valtiovarainministeri Iiro Viinanen, Ruotsin entinen valtiovarainministeri Anders Borg, entinen pääministeri Esko Aho ja elinkeinoministeri Jan Vapaavuori.

http://juhanavartiainen.fi/

ks. linkin lopusta

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Oikeastaan en ihmettele. Herrat ovat sen kaltaisia, että tuntevat tilanteen ja siihen sopivan ehdokkaan. Eikä heillä taida olla tai enää olla puolueesta paineita.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kriisi ja sen syytkin taitavat olla vuosien varrella selvinneet näille herroille...
Kääriäisen "pimeä pelottelu" ja Esko Ahon "D-kortti selän takana" on hyvässä muistissa. :D
https://www.youtube.com/watch?v=TSngJmYPBCE

Käyttäjän velimattivanhanen kuva
Veli-Matti Vanhanen

Entinen pääministeri Esko Aho mainoksen mukaan:"Juhana on erikoinen ilmiö suomalaisen poliittisen keskustelun pyörteissä. Mies, joka uskaltaa ravistella sekä itseään että ympäröivää yhteiskuntaa"

Pietikäinen:"Suosittelijoiden joukossa on...entinen pääministeri Esko Aho ja elinkeinoministeri Jan Vapaavuori."

Stubbikin "saavutuksillaan" on erikoinen ilmiö suomaalisen poliittisen keskustelun pyörteissä, samoin pakoon lähtenyt Katainen.

Missä kohdassa Aho suosittelee Pietikäinen? Pikkusen rehellisyyttä kokoomus peliin!

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Keskustan tärkein tehtävä on saada maan talous kuntoon, ei hienostella lillukanvarsilla. Eu-liturgialla ei maan talous kasva, vaan syvempi keskustelu siitä, missä Eu haittaa tai hyödyntää Suomen kehitystä on paikallaan. Kokoomus ilmeisesti odottaa , että Unioni hyvää hyvyttään laittaa maan talouden kasvu-uralle. Valitettavasti Suomalainen työ tehdään käsittääkseni Suomessa, eikä Brysselissä.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Oletan, että talouden kuntoon saattaminen on kaikkien puolueiden listoilla ja eduskuntavaalien tuloksen pohjalta muodostettavalla hallituksella on siinä osansa. Talouden kuntoon saattamisessa päävastuu on kuitenkin yrityksillä ei puolueilla.

Eu ei ole liturgiaa sen jäsenenä olemme päättämässä koko alueen yhteisistä pelisäännöistä. Ne ovat taloudenkin kannalta mitä merkityksellisempiä. Vaaleissa kannattaa muistaa, että pääministerin tehtävänä hallituksen yhtenäisyydestä huolehtimisen lisäksi on juuri Eu-politiikka.

Jos hallitus muodostetaan Keskustan johdolla, niin todennäköistä on, että valtionvarainministerin paikka menee jollekin toiselle puolueelle. Punamullan tapauksessa demareille ja porvarihallituksessa kokoomukselle. Sitten voi tietysti kuvitella sitäkin, että paikka menee persuille.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Jos joku sanoo, että "euro on peruuttamaton", niin eiköhän sellainen 'uskontunnustus' enemmän liturgiaa muistuta, varsinkin kun katsoo, mitä sillä peruuttamattomuudella on viimeisten 7-8 vuoden kuluessa saatu aikaan eri puolilla euroaluetta, myös omilla päätöksillämme?

Siis "talouden kuntoon saattamiseksi": Suomi, Kreikka, Espanja, Portugali, Italia, Ranska, Belgia? Meillä kai menee vieläkin liian hyvin, jotta äänestäjät heräisivät toden teolla?

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Jos keskusta saa ennakoidun "jytkyn", niin veikkaan keskustan ministerilistaksi seuraavaa:

Perusinsinööri hiljaisesti markkinoimaan Suomea ja pitämään sen puolta Brysselissä: pääministeri Sipilä

Vanhaan YYA -aikakauteen ulkopolittisen linjansa rakentava konkari: ulkoministeri Väyrynen

Uusia tukiaisautomaatteja kehittelevä teollisuusministeri Pekkarinen

Kansalaisen rasitukseksi uusia ympäristölakeja ja -asetuksia laativa ympärisitöministeri Lehtomäki. Toisena tehtävänä Lehtomäellä voisi olla uusi perustettava Venäjä -ministerin tehtävä.

Savoon äänestysalueelleen sotaväelle uuden 200 hengen esikunnan perustava puolustusministeri Kääriäinen

Nuoria maatalaousyrittäjiä velkakiikkuun kannustava maatalousminsteri Anttila

Jalkavammastaan parantunut terveysministeri Vanhanen

Seuraavaa ajokorttiuudistusta valmisteleva liikenneministeri Vehviläinen.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas Vastaus kommenttiin #31

Ihanko kahdeksan ministeriä keskustalle? Mitä ajattelit ministerien kokonaismääräksi?

Saattaapa olla, ettei noista sinun nimistäsi ole mukana kuin yksi, eli Sipilä. Miksi jakaa salkkuja vanhoille pieruille, kun nälkäisiä salkunottajia riittää pilvin pimein.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto Vastaus kommenttiin #32

Noo, laitetaan sitten eduskunnassa sosiaalisista, rakentavista ja ystävällisistä puheenvuoroistaan hallistuspuolueiden suuntaan tunnettu Kimmo Tiilikainen sosiaaliministeriksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Keskustan tärkein tehtävä on saada maan talous kuntoon, ei hienostella lillukanvarsilla."

Hmmm... keskusta ei hienostele lillukanvarsilla ja siksi sen tärkeimpiä ehdotuksia valti0ontalouden tasapainottamiseksi on keskioluen siirtäminen ALKO:on, tupakka-askin hinnan korotus yhdellä eurolla ja investointirahaston perustaminen.

Kyllä se siitä, se rakennemuutos ...

ulf fallenius

Taitaa nyt silti keskusta voittaa nämä vaalit .

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Viidestätoista prosentista nousee varmasti ja sehän on jo voitto.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Ei ollut Kataisen markkinoimasta, saamattomasta "Työväenpuoleesta" Suomen Sammoksi eikä ex-Hyvinvointivaltion pelastajaksi. Karkuun piti lähteä EU:n helmaan.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Keskusta ei tuohon hallitukseen edes uskaltanut. Kiviniemi sanoi jo vaali-iltana puolueensa jäävän oppositioon. Eli sellainen pelastaja keskusta on ainakin aikaisemmin ollut.

Käyttäjän perttikostiainen1 kuva
Pertti Kostiainen

Toi kyllä osoittaa että heillä on jotain tajuakin kun eivät lähteneet Kataisen kusetus porukkaan.

Tapani Lahnakoski Vastaus kommenttiin #9

Entä jos olisi lähtenyt? Mitkä muut puolueet olisivat olleet mukana? Olisi voinut olla niin, että nämä varsinaiset häiriköt, jotka sitten lähtivät hallituksesta, eivät olisi mukana olleet alunperinkään ja tilanne olisi ollut kokonaan toinen.

Persuista voi tietysti tehdä saman spekulaation, mutta siitä porukasta ei ole mitään kokemusta hallitusvastuusta, niin vaikea sanoa.

Menneisyyden ennustaminen on vaikeampaa kuin tulevaisuuden tai ainakaan niiden ennusteiden toteutumista ei voi todentaa. Tulevaisuuden ennusteet taas tulevat helposti todennetuiksi.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #9

Pertti Kostiainen. Näin on. Holkerin "hallitun sinipunaisen rakennemuutoshallituksen" näytöt riittivät varomaan uutta "sekoomushallitusta" ja sen ylimielistä poliittista talousotetta.

"Budjettineuvos" Raimo Sailaskin piti Kataisen/Stubbin hallitusta Suomen huonoimpana hallituksena kuten Osmo Soininvaarakin. Toiseksi huonoimmaksi hallitukseksi Sailas noteeraasi Martti Miettusen hätätilahallituksen. Pronssille kiipesi Harri Holkerin sinipunahallitus. Sailaksen mielestä mennyt vaalikausi päättyi mahalaskuun ja oli häpeäksi koko Suomen poliittiselle järjestelmälle. (HS/A5/24.3.2015).

Taitaa opposition ovi avautua kokoomukselle vaalien jälkeen?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Itse asiassa v. 2011 hallitusta pitkään muodostettaessa Kivinimi halvaannutti koko maan, koska ei halunnut tehdä mitään päätöksiä - vaikkapa torpata yhtä tukipakettia...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ei ollut, mutta kyllä nämä kokoomuksen kaksi "jääkäriä" uskovat yhä.

Käyttäjän TuomoHaavisto kuva
Tuomo Haavisto

En ole huomannut minkään puolueen tai ehdokkaan konkreettisia esityksiä siitä miten Suomen investoinnit, vienti ja kulutus eli kokonaiskysyntä saadaan noin 2-3 prosentin eli noin 6-8 mrd. euron vuosittaiseen kasvuun. Tämän suuruista talouskasvua tarvitaan, jotta työllisyys lisääntyisi ja työttömyys alenisi. Esitetyillä leikkauslistoilla tarvittavaa kasvua tuskin syntyy.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

On jotenkin säälittävää, että kansalaisen muisti on niin lyhyt. Kepu porskuttaa siksi, että media on jättänyt Väyrysen, Vanhasen ja Kiviniemen rauhaan. Erityisesti näin vaalien alla tulisi tarkastella edellisten hallitusten saavutuksia. Voisi tulla monelle yllätyksenä, että jälkiä korjaillaan edelleen.

Jos jälkeenpäin osoittautuu, että kepu osasi munata nämä vaalit, kyse lienee yhden vaalitapahtuman katastrofista, eli Rehnin eräässä EU-tentissä osoittamasta typerästä ylimielisyydestä ja Sipilän ko. tenttiin liittyvästä poliittisesta pelkuruudesta. Kukapa haluaa leimautua tällaiseen porukkaan.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Ehkäpä kansa ja media käyvät vaaleja 2015 j.a.a., ei vaaleja 2011 j.a.a.

Erityisesti vaalien alla tulee tosiaankin tarkastella edellisten hallitusten saavutuksia.

Näin kansa ja media tekee, ja sekä Kataisen että Stubbin hallitusten saavutukset on köykäisiksi todettu.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Hallituksen tarkastelun lisäksi kannattaa tarkastele hiukan syvemmin millaisia uusia/vanhoja valtaapitäviä on tyrkyllä. Ehkä tästä johtuu median nyt jo hiukan kriittisempi kirjoittelu gallupien nykyisestä johtajasta.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas Vastaus kommenttiin #14

Pöö, Väyrynen, Vanhanen, Rehn, Juhantalo ja Pekkarinen tulevat ja syövät sinut suuhunsa, jos erehdyt äänestämään kepua.

Käyttäjän velimattivanhanen kuva
Veli-Matti Vanhanen Vastaus kommenttiin #14

”Ei ilkeilyä, ei valheiden levittämistä” Stubb totesi äsken. Nämä Wilskmannit saavat näemmä hoitaa likaisen työn.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #28

Ääni kokoomukselle, on ääni Stubbin päämisteriydelle, sanoi joku blogissaan. Ehkä näin on ehkä ei.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Majuri, katsoisitteko vähän peiliin ja miettisitte, kuulutteko itsekin tähän kansalaisjoukkoon, jonka muistin sanotte olevan lyhyt.
Wilskman jaksaa päivästä toiseen kirjoittaa keskustan ja Sipilän vajoamisesta. Kannattaisiko miettiä, vetoaako kansalaisten mielipiteisiin enemmän entisen vahvan kokoomusvaikuttajan Raimo Ilaskiven todella asiapitoiset kirjoitukset kuin jatkuva keskustan ja Sipilän mollaaminen. Katsoessani eilen Stillerin ohjelmaa, jossa vieraana oli pääministeri Stubb, kuulin hänen puhuvan kauniisti siitä ettei maata rakenneta toisia syyttelemällä. Jäin miettimään, tarkoittiko Stubb puheellaan pelkästään muita puolueita.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Kirjoituksessani oli toki lähteet mainittu ja se käsitteli lähteiden keskustaan osoittamaa kritiikkiä, jolla saattaa olla jatkossa vaikutusta vaaleihin.

Puoluejohtajien on tietysti pidettävä huolta, että voivat jatkossa istua samassa pöydässä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tämä siis muuttuu:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Eduskuntavaalit_2011

Jos pj. Soini kelpaa lähteeksi, hän puhui tämän aamun TV-haastattelussaan Persujen "loppukiristä" ja siitä, että Kepu-huumoriin kätketystä kritiikistä ei tulisi loukkaantua ("vahakabinetti").

Viime aikoina moni puolue vaikuttaa lähestyvän tukipakettien, maahanmuuton ja euro-ongelmien osalta kannanotoissaan hra Soinia. Erikoista, sillä sellainenhan olisi populismia! Lisäksi kaikki ovat - Vihreitä lukuun ottamatta - EU-liittovaltiorakennetta vastaan. Eilen viimeksi mm. KD.
Mistähän nyt tuulee? :D

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Saattaa olla, että median keskustaan kohdistama kritiikki hyödyttää osittain eniten persuja ja osittain kokoomusta. Nyt kamppaillaan epävarmojen äänistä.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Ilmeisesti ihmiset ovat kaivelleet muistiaan ja hiffanneet, että Kepu oli pääministeripuolue silloin, kun Suomen talouden kannalta todella törkeät tuki ja takauspaketit aloitettiin. Niihin ei ollut silloin eikä sen jälkeenkään kansalta lupaa.Ja Katainen (kokoomus) oli tulloin valtiovarainministeri

Joten ei ole ihme, että molemmat nämä puolueet kyykkääväät huolella. Kataisen hallitushan vei meidät vielä pyramidihuijaukseen nimeltä euroopan Varkaus Mekanismi (EVM).Veronmaksajia on viety kuin litran mittaa umpijärjettömästä päätöksestä toiseen ja jo pitkän aikaa

Puhtaat paperit saa ainoastaan Persut, jotka ovat eduskunnassa äänestäneet jokaista tukipakettia ja EVM vastaan, eli käytännössä ainoana puolueena puolustaneet suomalaisia veronmaksajia, joten heille kiitos ansiokkaasta toiminnasta.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ikävä tilanne sinänsä, että niin Kepu, Kok. kuin sdp:kin iskivät kätensä eurokriisin ns. tukiläjään kyynärpäitään myöten.
Olisin suonut edes yhdelle niistä puhtaat paperit, jotta nyt olisi helpompaa politikoida. :D

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Olen samaa mieltä. Perussuomalaisten ehdottomuus eurokriisin hoidossa vaikeuttaa kyseisen puolueen asemaa politiikassa. Eurokriisi on kuitenkin jäämässä taka-alalle joten mahdollisuuksia on.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Toisaalta, on hyvä, kun muistetaan, että edes yksi neljästä (pienempiä puolueita en tässä huomioi) ei sortunut. Suomalainen euro-korruptio on siten vain 75-prosenttista. :D

Muut voivat sitten professoreineen keskenään miettiä, mitä tuli tehdyksi, kun ollaan vuodessa 2019, jolloin ovat sekä ehdottomat EK- että EU-vaalit ja aletaan laskea kuluja, luottotappioita, leikkauksien seurauksia jne.
Kataisen (kok) ja Rehnin (kepu) mukaanhan valoa on näkynyt tunnelin päässä ainakin 5-6 vuotta, ja Urpilaisen (sdp) mukaan meillä on takuutukset... Populisti Soinin (PS) mukaan taas Kreikka ei koskaan selviä veloistaan.

Tai kun koko rakenne alkaa ilman suomalaisten päätöksiä murentua omiin ongelmiinsa tai Euroopan kansojen kyllästymiseen ja riitaisuuksiin.

Näitä en toki toivonut, mutta...

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Ehkä ihmiset "kannattaa" puolueita melko tunneperäisesti ennenkuin on oikeasti päätöksen aika, sitten mietitään vähän järkiperäisemmin, ja katsotaan syvemmin mihin puolueet oikeasti uskovat ja miltä se jälki näyttää tähän asti. On mahdollista, että oppositiopuolueista perussuomalaiset kuitenkin vetää isomman potin politiikkansa ansiosta, joka on oikeasti oppositiopolitiikkaa ja tarjoaa vaihtoehdon suurten nykypuolueiden joukossa. On myös paljon äänestäjiä vielä, jotka eivät ole vielä päättäneet omaa puoluettaan. Toivottavasti kaikki äänestää, koska vain niin voi vaikuttaa meidän omiin asioihin.

Käyttäjän dottore48 kuva
Kari Ellimäki

Hajuton, mauton,kantaaottamaton Keskusta. Toistuvast Sipilän vastaus TV-tentissä oli: "en tunne asiaa". Hän ei ottanut myöskään kantaa Rehnin ja Väyrysen EU-dilemmaan.

Eniten minua pelottaa kuitenkin ulkopoliittisesti tämä keskustan Venäjää "ymmärtävä" politiikka, Väyrysen-Lehtomäen tyyliin.

Yritystukia on Keskustan mukaan karsittava. Tämä ei jostain syystä kuitenkaan koske kotimaan maataloustukia.

Veijo Ylä-notko

Sipilä näyttää päälle astutulta muovilelta tyyliin marttisyrjä.
Eihän niin lutunen mies saa kauheita aikaan.

Kaltaiseni ilkeämieliset (siis muut) kehtaavat tietenkin tuhahdella Sipilän panokselle miljoonaomaisuuden haalinnassa ja sitä myöten talousosaamisessa.
Lisäksi meitä ateisteja hirvittää miehen yllä haahuileva ristin varjo.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Wilskmanin linkkaama Iltalehden juttu on näemmä syksyltä 2013. Eipä se vaikuttanut keskustan kannatukseen silloinkaan; tuskinpa nytkään.

Tietämättömyys EU-politiikasta saattaisi olla merkityksellistä, jos EU olisi näissä vaaleissa jonkin sortin vaaliteema. Mutta kun se ei ole. Verkkouutisten juttu vaikuttaa muutenkin epätoivoiselta sätkimiseltä kokoomuksen taholta.

Ennen vaaleja keskustan gallup-kannatus on laskenut, mutta siihen on aika lailla selvä selitys. Puolueen kannatus on niin ylivoimainen, että kansalaiset ovat huomanneet että näissä vaaleissa todellinen skaba käydään hopeasijasta. Ja se ratkaisee erittäin paljon, ennen kaikkea sen tuleeko seuraavasta hallituksesta punamulta- vai porvarihallitus. Tilanne siis suosii taktista äänestämistä; tavallaan se muistuttaa viime presidentinvaaleja, joissa todellinen peli käytiin siitä, kuka pääsee haastamaan Niinistön.

Eli ei se keskusta mihinkään vajoa. Ei ainakaan ennen vaaleja, eikä edes vielä pitkään niiden jälkeen. Parempi nyt vain tottua siihen, että Sipilä on melko varmasti seuraava pääministeri.

Tosin sen olen ollut havaitsevinani, että tämänhetkiseen tilanteeseen on rakenteellisesti leivottu sisään vaalitappio myöhemmin tulevaisuudessa. Kampanja on liiaksi yhden silkalla tuurilla ja median armosuosiolla surffanneen diplomi-inssin varassa, ja keskeisiin vaalipiireihin on istutettu aika paljon dinosauruksia ja reservistä kaivettuja kenttätykkejä. Ei vain vaikuta sltä, että siinä näkyisi varmalle ja lavealle pohjalle rakennettu kannatus, ja lupaus samasta suorituksesta tulevaisuudessa puuttuu.

Etenkin tämä vanhoihin ja varmoihin nimiin nojaaminen eri vaalipiireissä on vaikea asia. Sukupolvenvaihdoksesta tulee helkkarin hankala, ellei Sipilä ymmärrä heti kättelyssä nimittää jotain Saarikon ja Puumalan kaltaisia hahmoja ministereiksi.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

En ole havainnut, että Sipilä olisi kantansa muuttanut ja ei kommentoijakaan sitä väitä. Sipilän kannanotto on jos linkin lainauksen lukee huolella sen mukaan äskettäisestä Suomen Kuvalehdestä. Jutussa toki viitataan myös aiempaan kannanottoon.

Minusta suhteiden hoito unionissa on yksi pääministerin tärkeimmistä tehtävistä ja jos se ei kommentoijan mielestä ole vaaleissa tärkeä kysymys, niin olemme erimieltä.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

No, ei Sipilä olekaan kantaansa muuttanut, mutta mitäs ihmeen väliä sillä on? Kysehän on siitä, että juttusi otsikossa otat lähtökohdaksi sen, että keskustan kannatus lähtee nyt laskuun ja siteeraat -- siis tuon SK:n jutun lisäksi -- myös yhtä puolentoista vuoden takaista haastattelua. Ellei se haastattelu vaikuttanut kielteisesti silloin, niin miksi ihmeessä se vaikuttaisi nyt?

Ja ei kyse siitä ole, etteivätkö EU-suhteet olisi minun mielestäni tärkeä kysymys. Mutta väitän, että huomattavalle osalle _äänestäjistä_ ne eivät ole. Tämän kertoo jo osaltaan matala äänestysaktiivisuus europarlamenttivaaleissa.

Sen ainoan kerran, kun EU oli jonkinlainen vaaliteema eduskuntavaaleissa, niin voitto meni puolueelle, joka oli tuolloin rakentanut koko identiteettinsä sen varaan, että EU:lle näytettiin keskisormea. Näissä vaaleissa teemana on kuitenkin kotimaan talouspolitiikka, ja tällä hetkellä lähes neljännes äänestäjäkunnasta on omaksunut Sipilästä hämärän käsityksen "miehenä, joka pistää asiat kuntoon". Ei tälläkään luulolla kovin kummoisia perusteita ole, mutta enpä ole näkemässä, että se olisi horjumassa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

"Sukupolvenvaihdoksesta tulee helkkarin hankala, ellei Sipilä ymmärrä heti kättelyssä nimittää jotain Saarikon ja Puumalan kaltaisia hahmoja ministereiksi."

Hyvin tiivistetty. Uskoisin Sipilän yritysjohtajana tuon myös ymmärtävän. Eihän hän ole pistänyt tätä vanhaa kenttätykistöä ruotuun mutta miksi pistäisikään. Siinähän se lojaalius tarkistetaan, kun vaalien jälkeen jaetaan valtaa ja vastuuta.

Mutta totisesti, Keskusta tarvitsisi Sipilän lisäksi muitakin tekijöitä. Ne on haettava nuoremmista. Väyrysen, Pekkarisen jne. kannattaisi vain omaksua jo Kääriäisen tapaan vanhemman valtiomiehen rooli.

JK. Mutta siitä päätellen, miten paljon kokoomuslaiset (ja osin perussuomalaisetkin) käyttävät paukkuja Keskustan ja Sipilän kaivelemiseen, huoli on ilmeisen suuri siitä, että se Keskustan kannatus ei laskekaan kunnolla.

Veikko Nironen

Keskustan useiden kansanedustajien selvästi enemmän Venäjän mielipiteiden kuulostelua ja huomioimista muita oikeistoon lukeutuvia puolueita enemmän, laittaa ajattelemaan, että onkohan mahdollisesti suunnitteilla jonkunlaista Venäjä korttia?

Toivottavasti on kaukaa haettua, mutta kuitenkin tulee mieleen UKK:n ajat ja kuinka NL:sta tuli sopivissa tilanteissa "Nootteja" ,kun oli vaalit tms tärkeää osoittaa silloisen maalaisliiton ja UKK:n "välttämättömyys" olla vallan kahvassa...

No, onhan nyt tilanne kuitenkin erillainen EU:n yhtenäisen ulkopoliitiikankin vuoksi, mutta keskustassa on paljon voimakastahtoisia kansanedustajia, joidenka "paimentaminen näyttää" olevan Sipilälle ylivoimainen tehtävä...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset