Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Sipilän yhteiskuntasopimus

Puheenjohtaja Sipilä ehdottaa yhteiskuntasopimusta, joka tehtäisiin ennen hallituksen muodostamista. Minusta ajatus on populistinen ja jopa kansalaisyhteiskunnan kannalta vaarallinen. Tämmöisen sopimuksen voi tehdä vain eliitti keskenään  ja sekin tekee sen vain sillä ehdolla, että mitään olennaista ei muuteta. Nykymaailmassa edellytetään reaktionopeutta, eikä pysähtyneisyyden vakiinnuttamista.

Sipilän ehdotusta voi tarkastella jonkunlaisena vastauksena nyt keskusteluun nousseeseen johtajuuden haikailuun. Hallitusohjelman laatiminen on syytä jättää puolueille eikä lähteä virallistamaan elinkeinoelämän ja ay-liikkeen asemaa hallituksen tavotteiden määrittelijänä.

Perusteluna varmaankin  Sipilällä on jonkunlainen kansallinen hätätila, mutta onko sellaista juuri nyt. Minusta sellaista ei ole. Meillä on ongelmia väestön ikääntymisen takia, hajanaisen kuntarakenteen takia, hajanaisen sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmän takia, rakenteellista työttömyyttä jne. Kaikkiin näihin on löydettävissä ratkaisut poliittisen päätöksen teon avulla unohtamatta kolmikantaa. Työmarkkinajärjestöillä on oma roolinsa, mutta se ei ole Suomen hallitseminen. Sipilän mallilla on historiasta löydettävissä nimikin, mutta tuskinpa hän ihan sitä varhaisempaa italialaista  esimerkkiä tarkoitti.

Suomen pääongelma niin kuin minä sen näen on se, ettei perinteisillä tuoteillamme ole ollut kysyntää. Nyt tilanne näyttää paremmalta sellutehtaita suunnitellaan, kun kiinalaiset ovat alkaneet käyttää laajemmin vessapaperia, johon tarvitaan havupuukuitua, jenkeillä menee hyvin ja se heijastuu ristelijätilauksina Turun telakoille. Venäläisetkin alkavat taas palata ostoksille kun saudit ovat alkaneet pomitaa Jemeniä ja siten ölyn hinnannousun avulla helpottaneet myös Venäjän taloutta. Näillä esimerkeillä tarkoitan sitä, että ulkoiset muutokset ovat ne, jotka Suomea vievä eteenpäin tai upottavat. En usko,että millään yhteiskuntasopimuksella saataisiin sovittua uusien vientituoteiden kehittämisesta tai edes vientiin suuntautuneen pk-sektorin kasvusta.

Työmarkkinajärjestöjen käsiä ei Sipilän kannata yrittää sitoa, se ei kumminkaan onnistu. Sitäpaitsi, jos Sipilä tavoittelee tupoa, niin kannattaa muistaa, että kovin pitkinä ne kasvattavat alakohtaisia ongelmia ja eivät suinkaan tarkoita sitä, etteikö rauhattomúuksia työmarkkinoilla voisi syntyä, muita kuin työehtosopimuksiin liittyvistä syistä.

Tässä uutinen Sipilän ehdotuksesta http://www.verkkouutiset.fi/politiikka/mt_sipila_yhteiskuntasopimus-33885

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Kerrankin olen samaa mieltä kokoomuslaisen Wilskmanin kanssa siltä osin, että yhteiskuntasopimus on

"kansalaisyhteiskunnan kannalta vaarallinen. Tämmöisen sopimuksen voi tehdä vain eliitti keskenään"

On tuomittavaa puhua Suomesta "sopimusyhteiskuntana". Tämä koskee myös työmarkkinasopimuksia ja työmarkkinajärjestöjen muita sopimuksia mukaanlukien ns. "eläkesopimus" sekä "sosiaalitupo" kuuden vuoden takaa.

Eliittien sopimusten sijasta täytyy avata tietoa ja kanssavaikuttamisen mahdollisuuksia kaikille kansalaisille. Eilen kuuntelin Suomen Pankin yleisötilaisuutta talousennusteista, periaatteessa oikeanlaista avautumista kansalaisten suuntaan mutta tilaisuuden puhujista huokui kaikkitietävyys ja opettavuus yleisöä kohtaan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Samaa mieltä.

Haluaako Sipilä käydä työmarkkinaneuvotteluja vaalien jälkeen ja vasta sitten hallitusneuvotteluja poliittisen hallitusohjelman kustannuksella.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset