Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Elvyttäminen herättää huolta

Julkisuuteen valtionvarainministeriön toimesta tullut tietoja piiloriskeistä, jotka liittyvät valtion takauksiin. Julkisuudessa ja poliittisessa keskustelussa esillä olleet eurokriisiin liittyvät takaukset, saavat rinnalleen Finnveran, asuntorahaston ja opintolainojen takaukset.

Tämän aamuisessa HS:ssä julkaistaan vertailu vuoden 2005 ja vuoden 2014 valtion takausten välillä. Poliittisen arvionin kannalta näin eduskuntavaalien alla valitut vuodet ovat ongelmallisia. Ehkä parempia vuosia vertailuun olisivat vaikka vuosi 2008  tai vuosi 2011. Vuonna 2005 ei ollut pankkikriisistä tietoakaan ja Nokia oli silloin vielä entisissä voimissaan .  Nykyinen eduskunta ja hallitus saivat taas ohjaat käsiinsä 2011.

Eurokriisiin annetut takaukset ovat sisäpoliittisesti kiistanalaisia ja jokainen voi tehdä oman arvionsa siitä laukevatko ne joskus ja miltä osin.

Paljon vähemmän on keskustelu Finnveran eurokriisin hoitamiseen verrattuna paljon suuremmista takauksista, joiden suuruus oli 2014 20,28 miljardia. Vuoden  2005 6,74 miljardiin nähden takausten kasvu on ollut hurja. Olisi mielenkiintoista tietää hiukan tarkemmin milloin ja minkä tyyppiset takaukset ovat erityisesti kasvaneet. Olisi ehkä syytä tarkemmin selvittää mikä on ollut Finnveran takaustoiminnan palaute valtiolle ja viime kädessä veronmaksajille. Ainakin valtionvarainministeriön raportin takana oleva työryhmä näyttäisi suosittelevan tällaista kurkistusta.

Finnveran takuut ovat elvytystoimia ja luvuista päätellen elvytystä on elinkeinoelämäämme pumpattu vuodesta 2005 alkaen oikein kunnolla. Jopa siinä määrin , että  Finnveran ja muiden takuiden laukeaminen  alkaa jo varmasti myös harkitsevimpia poliitikkoja peloittaa.

Valtionvarainministeriön työryhmä ehdottaa  asuntorahaston sisällyttämistä budjettitalouteen. Asuntorahastonkin takausten kasvu on ollut hurjaa 2005 takauksia annettiin  2,9 miljardia ja vuonna 2014 11,8 miljardia. Asuntotuotantoon ja perusparannuksiin suunnatut takuut ovat elvytystä nekin.

Opintolainojen takauksien  kasvu sen sijaan on ollut vähäistä. Opiskelijat tekevät nollasopimushommia tai nojautuvat vanhempiinsa mielummin kuin ottavat halpaa ja valtion takaamaa lainaa.

Toivoisin, että puolueiden välistä keskustelua syntyy ainakin Finnveran ja asuntorahaston osalta, eurotakuuthan ovat jo pitkään olleet esillä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

ulf fallenius

Ongelma on se että tarvitsemme elinkeinoelämää ja pankit erittäin nirsoja vakuuksien suhteen ja tässähän on kysymys suomalaisesta elinkeinoelämästä joka on tärkeä. Eu takaukset kriisimaihin ei auta Suomea millään tavalla.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Nyt kun takuut alkavat valtion osalta tapissaan, niin on aika luopua nirsoudesta.

Eu-takausten suhteen olen erimieltä. Tilanteemme olisi pahempi jos takausten saajien olisi annettu sortua, mutta tältä osinhan tilanne on vielä auki.

ulf fallenius

Tilanteemme ei voi olla paljon pahempi kuin nyt on ja pahemmaksi menee päivä päivältä ja nyt puhun Suomesta koska tämä lama koskee eniten meitä. Kun vakuusmaksut Kreikasta kaatuu meille enemmin tai myöhemmin niin meillä on jo sitten suuri hätä saada ne maksettua.Eu ja euro kriisi eskaloituu huippuunsa ihan mikä päivä tahansa niin heikolla pohjalla on rakenteet sen asian ympärillä.Matala korkotaso on hyvä merkki miten surkeasti Eu taloudessa menee se ei ole myönteinen asia tämä kohta negatiivinen korkotaso.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Kun en ole ennustaja, en voi olla kommentaattorin lailla tulevaisuuden tapahtumista.

ulf fallenius

Näin suuret tehdyt virheet taloudessa niin on helppo ennustaa menossa olevaa surkeutta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset