Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Muutama kommentti demareiden listasta

Demareiden lista seuraavalla vaalikaudella tarvittavista toimista tuli tänään. Eniten varmaan herättää keskustelua veroasiat, mutta tarkkaan lukevalle löytyy muutakin.

Veroista sen verran, että mihinkähä se mahtaa johtaa, jos kuntien valtiosuuksien indeksikorotuksia ei suoriteta. Minusta se jiohtaa kunnallisverotuksen nousuun kaikissa tuloluokissa. Kunnallisvero on se joka puraisee ison osan pieni ja keskituloisen ansioista. Pienituloinen ei useinkaan valtionveroa maksa.

Sdp edellyttää maltillisia palkkaratkaisuja, niinhän me kaikki. Puolueen mielestä pitää mennä avoinsektori edellä, mutta unohtamatta tasa-arvonäkökulmaa. Mitähän se Rinne tarkoittaa? Avoimella sektorilla ovat ne miesvaltaiset alat ja suljetulla naisvaltaiset.  Ehkäpä Sdp tarkoittaa palkkatasarvoa kunkin sopimuksen puitteissa erikseen, muutenhan esitys on  ristiriitainen. Ehkäpä halutaan vain peitellä, sitä ettei Sdp aja nyt ensisijassa miesten ja naisten palkkaerojen kaventumista, vaan erojen kasvattamista miesvaltaisen vientisektorin hyväksi. Eli ohjelmassa uhrataan aate.

Sdp haluaa vähentää myös passiiviajasta johtuvia sosiaalimenoja. Mitähän tämä tarkoittaa?  Pasiiviajan menojen vähentäminen on toki mahdollista muuttamalla sosiaaliturvan kerryttämisen ehtoja tai leikkaamaalla niihin oikeuttavaa aikaa. Tämä mahdollistaisi senkin, että indeksisidonnaisuuksiin ja itse  euromäärin, kuten Sdp lupaa, ei koskettaisi. Minusta tällä huomiolla on merkitystä sekä sosiaaliturvan edunsaajille, että myös niille jotka mahdollisesti pohtivat hallitusneuvotteluja Sdp:n kanssa. Sdp näyttää olevan myös valmis leikkaamaan kipeästikin. Mutta ihan suoraan sitä ei vaalien alla kehdata sanoa. Tätä voi pitää myös äänestäjän kannalta kuluttajansuojakysymyksenä.

Sdp kuten muutkin  puolueet näkevät aivan oikein, että työtä ja vientiä tulisi lisätä. Puolueiden ja hallituksen keinot siihen ovat vain vähäiset.  Parempia olosuhteita avoimelle sektorille ne voivat toiminnallaan luoda, mutta palkkamalttikin on asian selllainen, että puolueiden osana on sitä kädet ristissä toivoa. Toki palkkamaltti voidaan yrittää ostaa tuloverotusta alentamalla, mutta se taas edellyttäisi tupoa. En oikein jaksa uskoa, että sellainen kattava tupo syntyisi, jossa avoimen sektorin palkat nousisivat suljettua sektoria enemmän. Tällainen kehitys sopii pikemmin liittokohtaisiin sopimuksiin ja silloin malttia ei  takaa kukaan.

Ps.

Ihan ehdotuksena, kun Sdp haluaa, että vientiä suunnattaisiin uusille alueille ja erityisesti nopeasti kasvaviin kehittyviin maihin, niin niitä löytyy erityisesti Afrikasta. Ehkäpä tässä voitaisiin  yhdistää myös maahanmuuttajiemme kulttuurillinen tietotaito viennin edistämispyrkimyksiimme. Ehdotukseni on avoin myös muille julkisuuskuvansa kanssa kriittisiä hetkiä eläville  puolueille,

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

ulf fallenius

Pitäisi olla runsaasti vientivalikoimaa ja kilpailukykyistä hinnoissa ja valitettavasti tämä on se ongelma Suomen kohdalta että ei ole.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset