Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

"Pelon tasapaino", Suomi ja Nato

Pelon tasapaino oli se, joka säästi henkiä maanosassamme "kylmänsodan" aikana. Sen perusajatus on , että ydinsotaa ei voi voittaa ja hyökkääjä tuhoutuu. Nyt " kylmäsota" on palautettu Venäjän toimesta. Se mikä on epäselvää toimiiko "pelon tasapaino" enää, kun Yhdysvalloissa on näköjään Venäjän mielestä heikko presidentti. Syyrian pommituksista pidättäytyminen ja siten Assadin pelastaminen lienee Putinin päässä koettu juuri näin.

Aleksanteri- instituutin esimies Markku Kivisen tämän päiväinen lausunto Krimin miehityksestä, kertoo mitä tapahtuu kun "pelon tasapaino" puutuu.   – Venäjän politiikan perusedellytys on, että se on strategisia ydinaseita hallitseva suurvalta. Se asetelma, miksi Ukrainaa ei voida tukea, perustuu juuri tähän. Krimin valtaus on kansainvälisen oikeuden vastainen, mutta strategisena ydinasevaltiona Venäjä voi tehdä sellaisia operaatioita, joita maat, joilla ei ole ydinaseita, eivät voi tehdä.

Voi olla, että Yhdysvaltain seuraava republikaani ja tai ainakin toisenlaista politiikkaa kuin Obama lännen johtajana. Venäjä saattaa saada osakseen enemmän huomiota kuin se kaipaakaan "kylmän sodan" käynnistyessä myös lännen taholta.

Riipuu siitä mihin Yhdysvallat näkee lännen päättyvän ja venäläisen maailman alkavan piirtää myös sen rajan, jota "pelon tasapainon" tilanteessa ei sovi ylittää. Nato tämän turvan sopimuspohjaisesti tarjoaa muu on epävarmempaa.

Kivisen lausuma on inhorealistinen analyysi siitä miten ydinasevalta voi käyttäytyä sellaista maata  kohtaan, jolla ei ole turvanaan ydinasesuojaa. Sen  edellisen "kylmänsodan" aikana Neuvostoliitossa tiedostettiin, että ydinaseella voi länttä vain uhata, sen käyttäminen johtaisi maan itsensä tuhoon, toivottavasti Putinin Venäjällä tämä ymmärretään.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Jos McCain olisi ollut pressana,-kaikki olisi krimin,ukrainan ja syyriankin osalta toisin,mutta on turha jossitella !
Obama kylläkin on ollut heikko ja arka ulkopolitiikassa,siitä kertoo myös Netanjahun kanssa tullut välirikko !

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset