Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Muutosta ilmassa

Kuluttajien luottamus omaan ja Suomen talouteen on parantunut. Perusturvan varassa olevien tulot ovat kohonneet. Vähittäiskaupan tulos senkun laskee.  Nämä kolme päivän uutista pistää miettimään onko ?suomalaisten kulutuskäyttäytymisessä tapahtunut pysyväkin muutos. Vaalien alla kasvava luottamus talouteen ja positiivinen viesti heikoimmassa asemassa olevien huomioonottamisesta lohduttavat ainakin hallituspuolueita. On ajettu politiikkaa, joka vihdoin alkaa herättää luottamusta ja näyttäisi kestävän myös oikeudenmukaisuus tarkastelua.

Tavallisesti luottamus talouteen lisää kulutusta. Sama vaikutus on heikoimmassa asemassa olevien tulotason paraneminen. Olisiko niin, että kuluttajien halu kuluttaa rahaansa vähittäiskaupassa on vähentynyt? Näin se voi olla, kun väestö vanhenee. Kansa kuitenkin syö edelleen. Olisivatko kuluttajat siirtyneet halvempiin ruokiin, vai oppineet mitoittamaan hankintansa todellisten tarpeiden mukaisiksi? 

Vähittäiskaupan tarjonnassakin  vikaa. Jossain määrin minua kiusasi eilisessä Huomenta Suomi lähetyksessä esiintyneen K-kaupan edustajan ajatus siitä että kuluttajen tulisi käyttää kyseistä yritysryhmää isänmaallisuudesta, kun sen tarjoamista tuotteista suuri osa on kotimaisia. Minusta ajatus  oli sekä vanhahtava ja kuluttajia aliarvioiva.  Vaikka kotimaisuus onkin myös arvo, niin ostopäätöksiin vaikuttavat myös valikoimat, muodit, hinnat ja ainakin minun kohdallani halu vaihteluun. Ostan mielelläni kotimaista mikäli hinta-laatusuhde on oikea ja elintarvikkeiden osalta maku mieluinen.

Mielenkiintoista on miten talouteensa luottamustaan kasvattaneet kuluttajat rahansa nyt sijoittavat. Itse uskon palvelujen ja erikoiskaupan kasvuun. Jälkimmäiseen niiden osalta joilla rahaa riittää autojen uusintaan ja veneiden hankintaan, myös asuntokauppa saattaa vilkastua. Onko luottamuksen kasvulla myös työllisyyttä parantava vaikutus näkyy myöhemmin, olettaisin niin  hyvän kierteen lähdettyä liikkeelle.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset