Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Pääministerin haastattelutunti kannattaa kuunnella

Tänään kannattaa kuunnella pääministerin haastattelutunti. Mitä Stubb vastaa kun kysytään erimielisyydestä Niinistön ja Tuomiojan kanssa, joka vuodatettiin Helsingin Sanomiin. Se siitä konsensuksesta houkuttaisi sanoa, mutta eiköhän tämä erimielisyys lakaista maton alle.

Jos minulta kysyttäisiin, niin kannattaisin Stubbin ja Haglundin näkemystä, vaikka olenkin lähempänä Niinistön ja Tuomiojan ikäluokkaa, ja ymmärrän, että he arvioivat maailmaa oman ikäpolvensa kasvatuksen ja kokemuksen mukaan.

Kysymys on pitkälti siitä millaiseksi kukin Venäjän näkee. Mutta se millainen Venäjä on, riippuu Venäjästä, ei meistä. Venäjän suhde Suomeen määräytyy enemmän sen suhteesta länteen, johon Niinistö vahvisti meidän kuuluvan, kuin siitä kuinka syvää se länteen kuuluminen on.

Ulkopoliittisen yksimielisyyden korostaminen on kansanvallassa outo päämäärä rauhan aikana. Siinä on hiukan sellainen maku, että eliitti haluaa puolustaa omaa salatiedettään. Onneksi keskustelu on suhteellisen avointa, vaikka tukahduttavia ääniä menneisyydestä silloin tällöin kuuluukin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kysymys kuuluu myös : Kuka vuotaa UTVAn tietoja ?

P.s. Ei tainut olla ainoa kerta tässä viime kuukausien ajalta !

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

On huolestuttavaa, jos ei edes UTVAssa voi keskustella luottamuksellisesti. Olisikohan supolla aikaa selvitellä tätä?

Käyttäjän velimattivanhanen kuva
Veli-Matti Vanhanen

On se nyt vallan kauheaa, että lehti paljastaa Stubbilla olevan ihan oma ulkopoliittinen linjansa hallituksen sisällä, linjan, joka poikkeaa presidentin, ulkoministerin ja kansalaisten enemmistön linjasta. Onhan tämä tullut jo niin moneen kertaan esille ettei siinä mitään salaista pitäisi olla.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #24

Poikkesiko Stubbin linja kansalaisten enemmistön linjasta? Onko kansalaisten enemmistöllä jokin linja?

Itse en kuulu näköjään kansalaisten enemmistöön. Kuulun siihen vähemmistöön, joka kannattaa sitä, että Suomi saa itse päättää asioistaan miettimättä, miten Venäjä kuhunkin asiaan mahtaa suhtautua. Kuulun vähemmistöön, joka kannattaa itsenäistä Suomea ja itsenäistä päätöksen tekoa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuota ... jos muistellaan kuka niitä Zavidovo-vuotoja eteenpäin levitteli aikoinaan, niin ...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomellahan oli vasta pari viikkoa sitten laajamittaiset maasotaharjoitukset amerikkalaisten kanssa Lapissa. Miten se ei silloin aiheuttanut vastaavaa kränää? Vai onko juuri sen tuloksena aiheutunut jotain, mikä panee korkeimman ulkopoliittisen johdon tarkistamaan asemointiaan Venäjään päin?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Lapin juttu ei kuulemma ollut "yhteinen sotaharjoitus", vaan meiltä tilattua "arktista koulutusta".
Koulutusta voi tilata sieltä, missä osaaminen on parhainta, mutta yhteisiin harjoituksiin liittyy turvallisuuspoliittinen salatiede. :D
Niinpä vaikka Hornet -pilotteja koulutettiin mm. Yhdysvalloissa, sitä ei pidetty sotaharjoituksena...?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ylen juttu aiheesta:

http://yle.fi/uutiset/hs_presidentilla_ja_hallituk...

Kyllä voisi vapaa lehdistö nyt kaivaa esille senkin, kuka on jutun vuotanut.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Minusta tuntuu, että lähdesuojan takana värjötellään vuosikymmenen verran ja sitten muistellaan Kuvalehdessä. Suomen lehdistö lienee niin kollegiaalista, että se ei edes yritä nyt vuotajaa paljastaa, vaan käsittelee asiaa ihan toisesta näkökulmasta.

Ehkä kannattaisi miettiä mikä laskee vuodosta hyötyvänsä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuossa kuvassa ...

http://img.yle.fi/uutiset/kotimaa/article7744215.e...

... Tuomioja näyttää aivan siltä kuin joku taidemaalari olisi ikuistanut hänet sormi pystyssä varoittelemaan nuorempiaan.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Ekillä on kaunis peace-rintamerkki, jonka oikeanlaisella viestillä on varmaan estetty useampia konflikteja kuin hänen aiemmalla kehityskaudellaan 60-luvulla miekkarissa kantamansa kyltin 'vittuun shaahi' viestillä. Ajat muuttuu ja joskus voisi kokeilla uudenlaisiakin lähestymistapoja suomettuneisuuden sijaan. Miten olisi tuon rauhanmerkin vierelle tai silloin tällöin korvaajaksi Tarton rauhan mukainen Alkuperäinen Suomineito -pinssi, ks. http://www.facebook.com/Viestihopeat.fi

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Pressamme mainostama itsestäänselvä kuuluminen Läntiseen yhteisöön ei ole pelkkä ilmoitusasia kuin palovakuutuksen voimassaolon toteaminen ilman sopimusta vasta kun nurkat käryää. Eikä pitäisi lähettää vääriä viestejä ilman aikojaan...

Ilmavoimat ei siis saisi osallistua Virossa pidettävien kaltaisiin kansainvälisiin katastrofiharjoituksiin, eikä sitä paljon puhuttua 'optiota' oikeasti ole eikä puolustusliiton jäsenyys kelpaa eikä maamiinatkaan? Jääköhän Suomineidolle tosipaikan tullen muuta mahdollisuutta kuin hakea joltain kukkahattutätineuvoston globaaliverkostolta itänaapurillemme siviilineutraaliparisuhteen lähestymiskieltoa - ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/179615-y...

Eikä meille saisi olla yhdentekevää, että itsenäinen Ukraina menetti Krimin vain koska Venäjän imperialistit miehittivät sen hetkeksi tataareilta joskus samoihin aikoihin kuin miehittivät hetkeksi Suomenkin ja Alaskan. Itä-Ukrainan ottowillekuusisten ym. venäjämielisten quislingien mukamas johtama sota on Venäjän putinististalinistifasistien masinoimaa ja ylläpitämää. Emmekä varmaan toivoisi jäävämme yksin jos tynkä-Suomestamme alettaisiin taas lohkaista osia. Siis vaikkapa Lapin kansantasavalta, sen lisäksi että Viipurin läänimme lisäksi Petsamo ja Sallan itäosat ryöstettiin 1939-47 (jopa Korvatunturi, joka pitäisi demilitarisoida Korvatunturi - rauhantunturi -hankkeella, ks. ao. blogilinkit).

Veteraanitkin olivat valmiit kiristämään vyötä silloin kun oli sen aika, vaikka herroilta olisi jäänyt joku bisnes odottamaan tulevaisuutta. Kun on pelastettava länsimainen demokratia ja isänmaa uusstalinismilta, hopearuplat painavat vaakakupissa vähemmän. Kirjoitin noin puoli vuotta sitten blogivision Venäjän pakotekuvioiden kehityksestä, joka näyttää etenevän jopa odotettua tehokkaammin nykyiselläänkin. Mutta ehdottomasti linjaa on kovennettava ja Suomen pysyttävä tiukasti lännen ruodussa etteivät jälkipolvemme saisi hävetä heikkoa suomettunutta lenkkiä joka petti ihmiskunnan kriittisellä hetkellä - ks. blogilinkit.

t. Res Cordis
http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tämä vuoto on enemmän harmillista presidentin kuin pääministerin kannalta.
Vuotajan taktiikka epäonnistui. Stubb selvisi asiasta hyvin äsken haastattelutunnilla.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Niin minustakin, mutta odotan mitä tästä jatkossa julkisuudessa kehitellään.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #15

No, saittekos SJP:n kanssa vastauksia alkuperäisiin kysymyksiinne. Minusta se ei vastannut oikein mihinkään esitettyyn kysymykseen suoraan.
Aika ketku mutta keskustaahan se kovasti kehui.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Aina selviää haastattelusta kun jättää vastamatta ja alkaa puhumaan muista asioista.

Käyttäjän velimattivanhanen kuva
Veli-Matti Vanhanen

Pietikäinen:"Stubb selvisi asiasta hyvin äsken haastattelutunnilla."
Joo, yhtä hyvin kun Suomi on selviää tästä kokoomuksen johtamasta hallituskaudesta. Ei muuta kun kännyt ristiin, että maaliviiva (=UUDET VAALIT) ylitettäisiin nyt mahdollisimman pian, jotta jäljelle jäisi vielä ulkopolitiikassa muutakin kuin savuavat rauniot.

Lana Kortie

KANSAN täytyy valita PÄÄMINISTERIN, pääministerivirkkaan!

Jukka Laine

Nuorempi polvi haluaa oman talvisotansa. Sodan jälkeen taas kunnioitus ja luottamus voi palautua.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Sinulla kun on suhteita siihen suuntaan niin voisitko jotenkin yrittää puhua järkeä ja rauhanasiaa niille nuoremman polven stalinisteille eli putinistifasisteille? Kerro vaikka ettemme täällä Suomessa ja lännessä yleensäkään kaipaa emme uusia talvi- emmekä jatkosotiakaan. Yritä edes, ei yrittänyttä laiteta!

Ja lähdetkö mukaan Korvatunturi - rauhantunturi -hankkeeseen demilitarisoimaan kv. kulttuurikohdetta, ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/183291-n... ja http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/184488-y...

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Sadankomitean taakka painaa Erkin selkärankaa kieroon, mitä korostaa vielä 2 numeroa liaan iso ja ryppyinen takki. Olisiko Kekkoseen iskenyt "virus" asialla? Joku voisi kurkata prujuista ja mitata tekstin korkeuden ja onko tavuviivat oikeissa paikoissa.

Käyttäjän Timo-PekkaMustakallio kuva
Timo-Pekka Mustakallio

"Kysymys on pitkälti siitä millaiseksi kukin Venäjän näkee. Mutta se millainen Venäjä on, riippuu Venäjästä, ei meistä." (Lars-Erik Wilskman)

Tarkoitatko, että voit soittaa kovaäänistä musiikkia aamuyön tunteihin asti - ja jos seinänaapurisi suuttuu siitä se on hänen vikansa - ei Sinun? Yleisen elämänkokemuksen mukaan näin ei ole, ja jos elämänkokemus olisi vielä puutteellinen on järjestyssäännöt joissa asiallista käytöstä naapureita kohtaan säännellään.

Meidän tuoreeltaan vallan kahvaan kiinni päässeet nuoret ministerimme eivät näytä vielä ymmärtävän miten valtaansa käyttäisivät, ja taitavat olla virkamieskoneiston tai/ja puolustusvoimien NATO-myönteisen siiven vietävissä. Onneksi on vuotajia ja raskaan sarjan konkareita, jotka estävät meidän vänrikki Nappuloita ajamasta Suomen naapuruussuhteita umpisolmuun.

Omaa katastrofiammeko ne Hornetit ajateltiin lähettää harjoittelemaan?

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

#18

Eihän tuo itärajamme takana tapahtuva valtava sotilaallinen varustautuminen ja hyökkäyskelpoisten yksiköiden vahvistaminen ole muuta kuin sitä kuvaamaasi kovaäänisen musiikin soittamista kellon ympäri.

Tuomiojat sun muut vanhan liiton jäärät kertovat uskottavan puolustuksen olevan pumpulin korviin työntämistä. Virossa ja muissa länsimaissa ollaan viisaampia ja tiedetään uskottavasta, pelotearvoltaan riittävästä puolustuksesta paljon enemmän.

Käyttäjän Timo-PekkaMustakallio kuva
Timo-Pekka Mustakallio

Itsenäisen maan omalla alueellaan tekemät ratkaisut eivät ole meidän asiamme - Venäjä ei varustaudu Suomen takia, vaan pystyäkseen edes mitenkuten puolustautumaan muita suurvaltoja vastaan.

Alakurttiin tuodaan vahvoja joukkoja. Suomihan meni kesken maailmanpoliittisen kriisin ilmoittautumaan HNS-renkimaaksi (HNS siis tarkoittaa faktisesti alueluovutusta ulkovalloille ja kauttakulkuoikeutta - haluttiinpa se virallisesti selittää parhain päin), eli julistautui epäluotettavaksi. Etpä Sinäkään, naapuri-juonta jatkaakseni, tykkäisi jos naapuriasuntoosi muuttaisi liivijengin (tässä tapauksessa luotiliivijengin) "hang around"-jäsen.

Nämä Sinun halveksimasi "jäärät" ovat Suomen todellista etua itsenäisenä maana ajavia ihmisiä, Tuomioja vieläpä tohtorismies kuten moni muukin nappulaliigan temppuilua huolestuneena seuraileva politiikan konkari, ja siinä sivussa sivistynyt ajatteleva ihminen. Sitä, AJATTELUA, Suomi juuri nyt tarvitseekin, koska maallamme ei oikeasti ole varaa kisailla omassa aseistuksessa suurvaltanaapurin kanssa, ja koska liittoutuminen naapurimme vihollisen kanssa on erittäin tohelo teko. Tarkoituksiamme palvelevan aseistuksen pohtimisen lisäksi on kenties muitakin uhkia, joita asefiksaation vallassa emme ole funtsineet riittävästi läpi, ja joista keskusteleminen naapurimme Ruotsin kanssa olisi varmaan hyödyksi. "Jääriä" löytyy kenties myös PV:sta, minkä ilmeinen älynvälähdys on ollut pyrikä ulkoistamaan maamme puolustaminen "Arskalle".

Baltian tilanne on jännä. Se saa olla rauhassa juuri niin kauan kuin "Arska" on vain pelote. Sillä hetkellä kun NATO tuo hävittäjälentäjien koulutuskeskuksen Viroon muuttuu tukikohta uhaksi Kaliningradin huollolle mikä nyt tapahtuu meriteitse/ilmasiltana, ja Baltia viholliseksi, mikä on sille kuolemantuomio. Mielestäni tämä olisi hyvä ymmärtää ennen kuin Suomen Hornetit lähetetään ei ainoastaan ulkomaille vaan juuri tuohon Ämarin kipupisteeseen. Suomen on paras säilyttä puolueettomuutensa ja olla sekaantumatta NATO-Baltian asioihin.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #25

Aivan samoin Baltian mailla on tasan yhtä suuri oikeus kuin Venäjälläkin järjestää puolustuksensa miten haluavat. Myös yhteistyössä muiden länsimaiden kanssa. Ja niin on muuten myös Suomella.

Meillä ei ole, eikä ole syytäkään olla sanavaltaa muiden puolustusratkaisuihin ilmansuunnasta riippumatta. Eikä muilla meidän.

Joku lentäjien koulutuskeskus Virossa tai meillä ei voi koskaan kiistää Venäjän alueellista koskemattomuutta, eikä se ole sen tarkoitustkaan.
Sensijaan Venäjällä on varsinkin meidän rajamme tuntumassa joukkoja joiden tehtävä ei ole puolustuksellinen. Silloin se asia koskee myös meitä.

Käyttäjän Timo-PekkaMustakallio kuva
Timo-Pekka Mustakallio Vastaus kommenttiin #26

"Meillä ei ole sanavaltaa muiden puolustusratkaisuihin, eikä muilla meidän." (Tomi Ketola, tiivistetty)

NATO ei ole enää puolustuksellinen liitto, vaan voi nykyisen doktriininsa mukaisesti tehdä ennalta ehkäiseviä iskuja alueensa ulkopuolelle. Se ajautuu yhä selvemmin Venäjän vastaiseksi liittoutumaksi. NATO:n ja Venäjän välinen konflikti missä päin maailmaa tahansa nostaa myös Baltian maat vihollisen asemaan. Jos Viro haluaa astella tätä vaarallista polkua niin siitä vaan, ei kuulu Suomelle.

Suomalaisten hävittäjien lentäminen ulkomailla NATO-harjoituksissa leimaa Suomen käytännön tasolla NATO-maaksi eli Venäjän viholliseksi, ja ujuttaa se Baltian puolustajaksi kriisitilanteessa. Tällainen ei kuulu ilmavoimien tehtävän eli oman maan puolustamisen piiriin, ja on selvä viite mitä aikomuksia NATO:lla on Suomen suhteen. Vähintäänkin tämä välikohtaus tarkoittaa, että kansanäänestys NATO-ratkaisusta on tullut välttämättömäksi nykyisten pää- ja puolustusministerin yritettyä ilmeisesti toimia omavaltaisesti ja salaa kriisiaika huomioiden erittäin herkässä asiassa.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #25

#25

Oletpa sinä Timo-Pekka ennakkoluuloinen. Minulle on aivan sama minkälaiset liivit naapurilla on, kunhan osaa käyttäytyä sääntöjen mukaan. Sellaisesta naapurista en toki pidä, joka ottaa toisen omaisuutta suuremman oikeudella.

Käyttäjän Timo-PekkaMustakallio kuva
Timo-Pekka Mustakallio Vastaus kommenttiin #27

Mi-mitäh, onko Ruotsi mennyt viikonlopun aikana tekemään jotain noin kauheaa? :)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #29

Ei osunut, oliko liian vaikeaa ymmärtää mitä tarkoitin?

Käyttäjän Timo-PekkaMustakallio kuva
Timo-Pekka Mustakallio Vastaus kommenttiin #31

En tohtinut epäillä Norjaa :)

Yhdyn Viljo Heinosen mielipiteeseen, että Stubbin esiintyminen eilisen kyselytunnin aikana oli epäuskottavaa, kaikkea muuta kuin valtiomiesmäistä. En jaksanut kuunnella hänen naukumistaan ja parhain päin selittelyään loppuun asti... rumat luonnehdinnat jätän nyt pois. Haglund on toinen samankaltainen selittelijä, joka normaalissa demokratiassa olisi erotettu jo taannoisesta "trolli"-ulostulostaan. Niin, mutta Suomestahan yritetään "läntistä demokratiaa" - ne suhtautunevat käsitteinä toisiinsa kuin "lääke" ja "kuolemantauti" :)

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen

Katsoin haastattelutunnin. Mitään varsinaisesti uutta ei tunnin aikana ilmennyt. Ulkoisesti Stubb on palannut alkuaikansa tekorentoon tyyliin. Siinä vain käy niin, että uskottavuus kärsii. Vastaukset tuntuivat paljolti viisastelulta, ei sentään mennyt Soinin lohkaisulinjalle. Aika usein toistui "On itsestään selvää." Välillä Stubbin esiintymisessä oli jo valtiomiesotetta, vaan ei enää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset