Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Isännän ääni

Maataloustuottajain Keskusliiton puheenjohtaja Juha Marttila esitteli eilen ajatuksiaan hallituspohjasta. Odotin Marttilan punamultapuheista, jotka uutisoitiin asiaankuuluvan näyttävästi myös Ylen uutislähetyksissä, enemmänkin keskustelua. Mutta keskustelun sijaan kommentointi näyttää tapahtuvan vaikenemalla.

Marttilan lausunnossa ne yllättävimmät osat olivat se, että hallituspohjaan etujärjestön puheenjohtajan suulla näin vaalien alla puututtiin ja haja-asutusalueiden kaavoitukseen liittyneet perusteet.

Vaikka varsin monella kansalaisella on omat epäilyksensä eri edunvalvontaa harjoittavien keskusjärjestöjen poliittisista sympatioista, niin Marttilan tapaista kannanottoa ei niiden puheenjohtajien suusta ole lähi menneisyydessä kuulunut. Jossain määrin tässä on sitä saamaa kuin SAK:n vaalitöppäyksessä, vaikka SAK sentään pidättäytyi suosittamasta hallituspohjaa. MTK:n puheenjohtaja on varmaan loppuun asti ajatellut lausuntonsa heijastusvaikutukset. Kokoomuksen kansanedustaja Sankelo näyttää ainakin ottaneen nokkiinsa.

 Ymmärrän hyvin niiden kokoomuslaisten pettymyksen, jotka ovat nähneet Keskustan ensisijaisena yhteistyökumppanina. Itse kuulun niihin, joille on tärkeintä mitä kumppanin kanssa on saatavissa aikaan ja siksi myös demarit käyvät minusta kumppaneiksi

MTK:n puheenjohtajan opastuksella on varmasti painoarvoa Keskustassa ja näin myös merkitystä tulevaan hallituspohjaan. Jos vaalitulos antaa siihen mahdollisuuden Marttilan toivoma hallituspohja, jonka en usko edes noususuhdanteessa kykenevän julkisten menoja ja velan laskuun.

Tämä haja-asutusalueiden kaavoituksen vaikeutuminen, jäi minulle hiukan hämäräksi. Ehkä joku osaa sitä selittää. Onko kysymys tuulivoimarakentamisen vaikeuksista, megamarkettisuunnitelmien tyssäämisestä, kesämökkitonteista vai mistä? Nämähän ovat niitä semmoisia hankkeita, joista on ollut puhetta ja joilla ehkä olisi merkitystä haja-asutus alueilla työllistäjinä ja maatalouden sivuelinkeinoina.

Oma epäilykseni on, että tuommoinen Marttilan hallituspohja käy kovin kalliiksi kaupunkilaiselle palkanansaitsijalle, opiskelijalle ja eläkeläiselle omistipa metsää tai ei.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

"Vaikka varsin monella kansalaisella on omat epäilyksensä eri edunvalvontaa harjoittavien keskusjärjestöjen poliittisista sympatioista, niin Marttilan tapaista kannanottoa ei niiden puheenjohtajien suusta ole lähi menneisyydessä kuulunut."

---------
Eipä muistu minullakaan mieleen.

Oli tässä eilen itselläni nk. näppis liipasimella valmiina,
mutta ajattelin, että vielä tässä ehtii ja säästän sen sähköpostin lähettämiseen Marttilalle.

MTK:n puheenjohtajan töräytys , että keskustan ka SDP:n näytöt puhuvat puolestaan , oli minulle myös liikaa. Milloinka punamulta on sopeututtanut julkista talouttaa Suomessa -ei muistu mieleen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset