Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Brisbanesta uusi München?

YK:ssa pelätään, että Ukrainassa syntyy täysi sota. Tuskinpa kuitenkaan ennen kuin G20-kokous 15-16.11 Australiassa saadaan päätökseen. Putin tuskin antaa joukoilleen, tunnuksin varustetuille tai ilman tunnuksia oleville, ennen Brisbanen kokouksen päättymistä. Minä pistäisin toiveeni tilanteen rauhoittumisen suhteen tuohon Brisbanen kokoukseen ja sen kulisseissa käytäviin keskusteluihin.

Brisbanen kokouksen jälkeisistä tapahtumista riippuu onko aihetta kiristää Venäjään kohdistuvia pakotteita entisestään. Saattaa olla niinkin, että pakotteet ja vastapakotteet johtavat yhä sulkeutuvampaan Venäjään. Sellainen suljettu venäläinen maailma saattaa olla, jopa olla osan venäläisistä nationalisteista haaveena, oma venäjää puhuva ortodoksinen onnela. En kuitenkaan usko, että Venäjän poliittinen eliitti ihan sellaisesta haaveilee. Pikemmin se haluaa puolifasistisen yhteiskuntamallinsa tulevan hyväksytyksi tasavertaisena lännessä ja tulevansa jälleen rinnastetuksi Yhdysvaltoihin supervaltana. Jälkimmäisestä kertoo hyvin Yhdysvaltojen syyttely Ukrainan kriisin yhteydessä.  

Yhdysvalloille niin kuin suurelle osalle maailmaa Venäjän toimet Ukrainassa ovat toki merkittäviä, mutta poliittisesti mitä pitemmälle länteen mennään sitä varmemmin ISIS ja ebola keräävät ulkomaantapahtumista enemmän kansan huomiota. Toki avoin hyökkäys Ukrainassa muuttaisi tilanteen. Putin saattaa salaa toivoa, että Obama osottautuisi Brisbanessa uudeksi Neville Chamberlainiksi ja lähtisi ostamaan venäläistä rauhaa meidän ajallemme.

Emme tiedä varmuudella mitä Venäjä tavoittelee. Ehkä kun kovan uhatessa tulla kovaa vastaan tilanne rauhoittuisi. Aseellisen konfliktin sijaan kamppailu pehmeästä vallasta maailmalla jatkuisi. Venäjän vanhoilliset asenteet viehättävät monia politiikan äärioikealla laidalla niin Yhdysvalloissa kuin unionimaissakin. Niminä vain Ron Paul, Marine Le Pen, Nigel Farage ja Viktor Orban, jotka kaikki ovat ilmaisseet sympatiaansa Putinin poliittista toimintaa kohtaan. Suomen tekee hiukan poikkeukselliseksi se, että osa vasemmistosta ei ole huomannut, että se Venäjä jota he vanhastaan tukevat on kovasti toisenlainen kuin se entinen.

Suomeen nyt perusteilla olevan Venäjän valtion ”Sputnik” tietotoimiston voi huoletta olettaa osan tätä sydämistä käytävää taistelua. Saamme lisää uutistarjontaa ja nettikirjoittelua muokattuna venäläisellä arvomaailmalla ja maailman hahmottamisella. Oletan, että tämä ”Sputnik” saavuttaa arvostusta niiden kansalaistemme keskuudessa, jotka aikoinaan suosivat TASS:ia ja APN:ää luotettavina tiedonlähteinä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Venäjän tervehtii G20-kokousta lähettämällä sotalaivoja kärkkymään Australian aluevesien tuntumaan. Australian hallitus sanoo ettei ole hädissään niin kauan kun laivat pysyvät kansainvälisillä vesillä.

“THE Russians are coming but the federal government isn't about to panic.

FOUR Russian warships are exercising in the Coral Sea before this weekend's G20 summit in Brisbane, in a move being interpreted as a show of force by President Vladimir Putin.
But the Australian government says as long as the vessels stay in international waters there's nothing to worry about.”

The Courier Mail November 13, 2014 1:58PM http://www.couriermail.com.au/news/breaking-news/r...

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Kyseessä lienee saman sarjan voiman osoitus, kuin pommikoneiden lähettäminen pitkin Yhdysvaltain ja Euroopan rannikkoja. Mielenkiintoista nähdä miten demokratiat reagoivat tällaiseen viestiin.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

"Eihän Krimilläkään tullut sotaa," Ei tullut aikanaan Itävallastakaan.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Eikä Sudeettialueistakaan...

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

"Ymmärrän kyllä sen, että Venäjän hurjat aikomukset aseistuksen lisäämiseen ja uudistamiseen herättivät monissa pelkoja, aiheellisestikin, mutta se ei ole kansan syy, kansa on aina se, joka joutuu kärsimään." Nyt olen kirjoittajan kanssa tästä yhtä mieltä, minäkään en usko kollektiiviseen syyllisyyteen. Tuskinpa kukaan on Venäjän kansaa Haagiin viemässä hyökkäyssodan aloittamisesta. Tuskinpa ketään muutakaan.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Pitäisikö Venäjältä kieltää nyt myös kansainvälisten vesialueiden käyttö? Kv. ilmatilan käyttö kun on jo kriminalisoitu?

Tunnettu yhdysvaltalainen kirjailija, politiikantutkija ja radiotoimittaja Steve Lendman: "Käyttäytyminen näin röyhkeästi ja avoimesti ydinasevaltiota (Venäjä)vastaan näyttää jo täydelliseltä mielettömyydeltä.

Tällä hetkellä avainongelmina USA:ssa pidetään Venäjää ja Kiinaa. Kiina on ensisijassa taloudellinen ongelma, mutta Venäjä sotilaallinen. Ainoastaan sen ydinaseet ja sen kuljetusjärjestelmä voivat kilpailla yhdysvaltalaisten kanssa. Voitteko kuvitella mielessänne sotaan johtavan vastakkainasettelun näiden kahden suurvaltion (Venäjä - USA)välillä?

Syntyy vaikutelma, etteivät täysin normaalit henkilöt työskentele politiikan parissa Washingtonissa."

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Tämän Lendmanin ajatuksiin voi jokainen tutustua ja arvioida niitä tästä linkistä http://www.veteranstoday.com/author/lendman/ .

Merkille pantavaa Venäjän sotilaallisen voiman esittelyssä on sen uudelleen ilmentyminen alueilla, jossa sitä ei ole vähään aikaan nähty.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Wilskman on pannut merkille Venäjän esiintyminen sotilaallisesti alueilla joiossa sitä ei ole vähään aikaan nähty.

Tuollainen "lipunnäyttö" kuuluu yleiseen sotilaalliseen pullisteluun ja on merkki, että hekin haluavat olla merkittävä maailmanpolitiikan peluri eikä muut voi heitä jättää huomiotta kuten oli tilanne miltei 20 vuotta.

Samaan sarjaan pistäisin myös Sakartvelon ja Ukrainan tapahtumat. Molemmissa tapauksissa länsi yritti edetä mutta sen yllätykseksi Venäjä ei näillä kerroilla antanutkaan periksi ja vetäytynyt vaan puolustautui. Ainakin Sakartvelossa se onnistui ja aika näyttää miten Ukrainassa käy.

Kylmäsota ei siis ole loppunut vaan olemme ilmeisesti siirtyneet siinä uuteen vaiheeseen kun lännen eteneminen näyttäisi, ainakin tällä erää, pysähtyneen.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman Vastaus kommenttiin #14

Siitä olen samaa mieltä, että Venäjä kokee, ettei sille anneta sille kuuluvaa arvoa maailmanpoliittisena pelaajana. Siitä taas olen erimieltä, että länsi olisi ollut jonkunmoinen hyökkääjä Georgiassa tai Ukrainassa ja Venäjä vain puolustautunut.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #17

Sakartvelon tilanne eskaloitui sodaksi kun Sakartvelon armeija hyökkäsi vastoin voimassaollutta aseleposopimusta Etelä-Ossetiaan. Hyökkäystä oli nimen omaan masinoimassa läntiset maat. Konkreettisesti paikanpäällä oli jopa israelilaisia ja baltteja. Käsittääkseni Saakasvili jätettiin lopulta yksin juuri siksi, että Venäjä ei perääntynytkään vaan iski takaisin.

Ukrainan kriisi taas alkoi EU:n yrityksistä kaapata Ukraina vaikutuspiiriinsä kauppasopimuksilla. Sen jälkeen masinoitiin Maidanin mielenosoitukset vallankaappaukseksi. Tilanteessa jossa USA oli jo "investoinut" viisi miljardia dollaria Ukrainan oppositioon.

Molemmat tapahtumat on liitettävissä n.s. värivallankumousten jatkumoon joissa kaikissa on kulkenut samaa ammativäkeä NED:n ja USAIDin rahoittamana.

Nämä ovat nimen omaan länneltä kylmän sodan operaatioita joissa n.s. "istutaan tuleen toisen pe**eellä".

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman Vastaus kommenttiin #18

Pidän väitettä lännen osuudesta Georgian sotaan virheellisenä. Venäläisten "rauhanturvaajien" osuus tapahtumissa on sekin mielenkiintoinen.

Yhdysvaltain osuudesta, sen laivaston avustusaluksen saapuminen tuomaan humanitaarista apua auttoi lopettamaan sodan.

Ukrainan osalta pidän vapaakauppasopimusta pyrkimyksenä irrota Venäjän uuskolonialismista. USA:lla ei ole Ukrainan tai edes Venäjän suhteen kummempia intressejä. Venäjä on enemmän meidän eurooppalaisten päänsärky.

NED:istä ja USAID:ista löytyy kiinnostuneille näistä osoitteista www.ned.org/ , www.usaid.gov/

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #20

Wilskman kirjoitti: "Pidän väitettä lännen osuudesta Georgian sotaan virheellisenä."

Minusta taas Saakasvili oli nimen omaan läntisten toimeksiantajiensa käsikassara. Toki ilmeisesti hieman yli-innokas ja kuumapäinen mutta ilman tukea ja yllytystä ei hänkään olisi uskaltanut tuollaiseen uhkayritykseen lähteä.

EU:n tutkintakomission puheenjohtajan Heidi Tagliavinin sanoin: "But the conclusions will discomfit the western-backed Georgian leader, Saakashvili, who was found to have started the war with the attack on Tskhinvali, the South Ossetian capital, on the night of 7 August last year, through a "penchant for acting in the heat of the moment"

Wilskman kirjoitti: "USA:lla ei ole Ukrainan tai edes Venäjän suhteen kummempia intressejä."

Käsittääkseni USA:n intresseistä on joltisenkin kirkas kuva m.m. Zbigniew Brzezinskin teoksessa "The Grand Chessboard: American Primacy and Its Geostrategic Imperatives". En vähättelisi niitä.

Wilskman kirjoitti: "Ukrainan osalta pidän vapaakauppasopimusta pyrkimyksenä irrota Venäjän uuskolonialismista. "

EU:n tavoitteenako vilpittömästi ja ilman taka-ajatuksia vapauttaa Ukraina? Ehkä ei pitäisi nykyisessäkään todellisuudessa sortua naivismiin. Minun käsittääkseni kyseessä oli nimen omaan EU:n ajattelusta jossa laajeneminen tuo lisää markkinoita, halpaa työvoimaa ja raaka-aineita. Samaan aikaan ukrainalaiset oligarkit kilpailivat siten, että osa katsoi hyötyvänsä paremmin ajamalla sitoutumista EU:iin. Vallassa ollut Janukovitsin oligarkkiryhmä taas yritti taiteilla keräämällä etuja molemmista suunnista. Samaten jo vuosia USA oli "investoinut" Ukrainan oppositioon miljardeja.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #22

Lisäksi Israelin osallisuudesta: http://electronicintifada.net/content/tel-aviv-tbi...

Yksi käsitys NED:stä: "Back in the Reagan years the National Endowment for Democracy was created as a cold war tool. Today the NED is a neocon-controlled agent for US world hegemony. Its main function is to pour US money and election-rigging into former constituent parts of the Soviet Union in order to ring Russia with American puppet states. " ja sen politiikasta Georgiassa ja Ukrainassa: "The neoconservative Bush Regime used the NED to intervene in Ukrainian and Georgian internal affairs in keeping with the neoconservative plan to establish US-friendly and Russia-hostile political regimes in these two former constituent parts of Russia and the Soviet Union. (http://www.counterpunch.org/2008/08/13/quot-presid...)

j.n.e.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman Vastaus kommenttiin #22

Olemme siis yhtä mieltä ettei länsi aiheuttanut Georgian sotaa. Georgian halu liittyä Natoon on toki ollut tunnettua-

Brzezinskin ajatukset vuodelta 1997 ovat toki mielenkiintoista pohdintaa Euraasian merkityksestä, mutta vain mielipide. Brzezinkin suomettumisajatukset viime ajoilta ovat nekin mielenkiintoisia, mutta mikä niiden merkitys muuten kuin mielipidetasolla on hämärä.
Minusta olisi mielenkiintoista tietää, jos EU haaveili vain raaka-aineista ja halvasta työvoimasta, niin mistä sitten Venäjä haaveili kun se alkoi toteuttaa näitä haaveitaan asevoimin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #25

Emme taida olla yhtä mieltä. En varmaankaan tuonut kantaani tarpeeksi selväksi. Tässä uusi yritys: Länsi yllytti Saakasvilia ja hän yllyttyi. Kun homma lähti heti menemään pieleen, länsi vetäytyi hankkeesta mutta Saakasvili jatkoi aloittaen sodan. (toki loppuun asti yllyttäjinä ja neuvonantajina oli m.m. baltteja).

Brzezinski ei ole vain mielenkiintoinen yksityisajattelija vaan hän on tulkinnut ja linjannut USAn politiikkaa pitkällä tähtkäyksellä.

Minun käsittääkseni Venäjän tavoite Ukrainassa on, että USA eikä sen liittolaiset, m.m. NATO, ole silläkään suunnalla sen rajanaapurina.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman Vastaus kommenttiin #27

Eipä taida löytyä näyttöä siitä, että länsi olisi yllyttänyt Saakasviliä hyökkäämään Venäjän tukemia Etelä-Ossetian kapinallisia vastaan.

Brzenzinki vaikutti USA:n politiikkaan erityisesti Carterin kaudella.

Se, ettei Venäjä halua Natoa naapuriksi on asia, josta voimme olla yhtä mieltä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #28

Tulkitsemme varmaankin USA-laiset sotilasneuvonantajat (silloin Blackwater, nyt Academia) sekä israelilaiset aseet ja neuvonantajat toisin. Samaten tulkinnemme balttineuvonantajien (esimerkiksi Vitautas Landsbergis ja Eerik-Niiles Kross) roolit toisin. Nuo joukot ja neuvonantajat eivät minun mielestäni olisi voineet toimia siellä ilman, että olisivat olleet toteuttamassa siellä USAn korkeimman johdon tavoitteita.

Brzenzinski, samaten kuin Kissinger, ovat pitkän linjan taustavaikuttajia USAn ulkopolitiikassa myös ennen ja etenkin jälkeen julkisten asemiensa. Samaten he ovat sisäpiiriläisinä pystyneet tulkitse maan myös muiden toimijoiden asenteita ja pyrkimyksiä julkisuuteen laskmissaan analyyseissä kuten Przenzinski edellä mainitussa kirjassaan.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman Vastaus kommenttiin #29

Minä en usko, että länsimaita, johdetaan jostain Keskuksesta. Tämä nyt näiden taustavaikuttajien osalta. Idässä tämmöinen ajattelu on kyllä ollut muodissa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #30

On olemassa tietyt ylikansalliset yritysryppäät joiden etu sanelee valtioiden politiikkoja. On syntynyt monimutkainen verkosto jossa useiden toimijoiden edut yhtyvät samansuuntaisiksi tavoitteiksi. Ne tulevat yleensä julki Washington D.C:stä ja omaksutaan ohjenuoraksi läpi n.s. läntisen arvoyhteisön ja se johtaa yhteiseen ymmärrykseen ja käytännön politiikkaan. Siten maailmasta on tullut yksinapainen jossa ainoasta ja oikeasta politiikasta lipeäjä saa seurauksensa (esim. Ranska kun ei lähtenyt mukaan n.s. halukkaiden liittoutumaan Irakiin).

Venäjä, Kiina et al (BRICS) yrittävät muodostaa muita napoja rinnalle ja sitä ainutkertaiseen ja ylivertaiseen asemaan noussut nykyinen valtakeskittymä ei aio sietää.

Aiemmin kuvittelin, että EU:kin haluaisi haastaa USAn johtoaseman mutta näyttää siltä, että talouseliitin edut kummassakin ovat niin yhteiset, että sama verkosto kelpaa molemmille.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #17

Pako vapaudesta: Vedomosti-lehden kolumnisti Maria Snegovaja analysoi Venäjän viime vuosien kehitystä ja vertaa sitä Weimarin ja Hitlerin Saksaan. Kysymys on hänen mielestään puuttuvista sosiaalisista siteistä ja yksinäisyydestä. Tästä artikkelista nousee varmasti haloo, ulkomaalaisomisteinen Vedomosti on jo valmiiksi viranomaisten hampaissa. Snegovaja näyttäisi asuvan New Yorkissa.

http://www.vedomosti.ru/opinion/news/35916331/begs...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #19

Natsismin nousua on varmaan analysoitu monellakin tavalla. Yhteyden hakeminen stalinismiin ontuu kuitenkin pahasti. Uskottavampi selitys natsismin nousulle on se, että oli taho joka sitä tarvitsi ja sillä taholla riittävästi resursseja nostaa se. Niinpä Saksan teollisuus- ja pankkipiirit rahoiottivat Hitleriä ja hänen joukkioitaan.

Stalinismin nousu taas liittyy puhtaasti siihen, että venäläinen yhteiskunta ei feodalistisena ollut vielä kypsä sosialismiin ja niinpä vallan sai se joka sen häikäilemättömimmin osasi ja halusi ottaa sekä sen jälkeen pitää.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

#10

Joko siellä Venäjällä kansalle kerrotaan noin?

Missäs Lintunen Venäjää on kielletty käyttämästä kansainvälistä ilmatilaa ja merialueita? En löytänyt sellaisista sanktioista mitään tietoa saati edes millä perusteella ja kuka sellaisen voisi kieltää?

Toivottavasti ei kielletä jatkossakaan. Eihän Venäjälle jää Suomenlahdella silloin muuta mahdollisuutta kuin koukata Suomen kautta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Venäjä ja separatistit hyökkäävät Ukrainassa ensi sunnuntaina 16.11., tietää toimittaja Andrii Tsaplienko. Tieto on urkittu separatisteilta.

Ukrainan armeija odottaa hyökkäystä ensi vaiheessa kolmella suunnalla: Luhansk, Donetskin lentokenttä ja Debaltsevon rautatiesolmu. Mahdollinen suunta myöhemmässä vaiheessa on myös Mariupol.

http://zn.ua/UKRAINE/boeviki-nachnut-polnomasshtab...

http://www.unian.net/politics/1008859-boeviki-goto...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset