Keskusta etenee kohti punamultaa?

Keskusta ponkaisi nyt tuoreimmassakin gallupissa johtoon. Puheenjohtaja Sipilän kausi on selkeä gallupmenestys ja antaa aiheen odottaa menestystä myös varsinaisissa vaaleissa. Puolueen nousu 15,8%  jo 22,3% on huima. Se saa myös miettimään mille linjalle Keskustan politiikka, jatkoa ajatellen asettuu. Yksinkertaistettuna se mikä ulkopuolisia kiinnostaa on valitseeko Keskusta mieluimmin sinivihreän vai punamullan, jos valitseminen tulee mahdolliseksi? Oma oletukseni on, että jos vaalitulos on gallupin kaltainen, niin punamulta tulee.

Kokoomuksen pääsy hallitukseen riippuu siitä kykeneekö puolue säilyttämään suurimman puolueen asemansa vaalien jälkeen. Jos Kokoomus siihen kykenee niin, silloin sinivihreäkin on mahdollisuuksien rajoissa.

Kokoomuksen mielipidekannatus tulos laski alle edellisten eduskuntavaalien tuloksen 20,4%  ja se oli nyt julkaistussa gallupissa 19,4%. Tällainen pudotus herättää jo hermostuneisuutta niin puolueen kentällä kuin juuri ehdokkuuden saavuttaneiden keskuudessa. Kokoomuksen kentällä pelätään, että Stubbin uusi ”Dream team” suunnittelee ”suurta harppausta oikealle”.  Onko sellaista tiedossa on vielä epävarmaa, valtamedia kuitenkin uskoo näin ja markkinoi yksittäisiä puheenvuorojakin osoituksena tästä. Stubbilta puolueväki odottaa selkeää poliittista linjausta,  jotta entisenlainen innostus vaaliteltoilla ja esitteiden jaossa jatkuisi. Mielipidetutkimuksen osuminen aikavälille 22.9 -16.10 voi sekin selittää jotain, mutta ehkä nyt kannattaisi jo miettiä, mitä tehdä kun pitkäaikaistyöttömyys kasvaa myös Espoossa ja Helsingissä, jotka tunnetusti ovat Kokoomuksen vahvoja alueita. Edellinen puoluesihteeri siirtyi menestyksen myötä Ellun kanoihin uudempaa näyttää gallupin valossa uhkaavan ”Kentucky fried chicken”. Vielä on kuitenkin aikaa.

Sosialidemokraateilla on nostetta, ehkä yksi puheenjohtaja Rinteen tärkeimmistä tavoitteista on saavutettu kun puolueen kannatus ylitti hitusen Perussuomalaiset puolueen vastaavasta. Silti kannatus oli viime eduskuntavaaleissa 19,1% ja nyt vain 16,2%. Rinne on valinnut linjan, jossa hallitus pysyy koossa, vaikka sosialidemokraatit esiintyvät julkisuudessa kuin oppositio. Tähän mennessä taktiikka näyttää onnistuneen, mutta säilyykö uskottavuus vaaleihin asti ja sellaiseen tulokseen, jolla puolue lähtisi hallitukseen, on vielä ns. ”herrassa”.

Perussuomalaiset puoleen alamäki eduskuntavaalien 19,1% nyt gallupissa saatuun 16,1%  on ollut odotettavissa kun puolue on alkanut muuttua kansalaisten silmissä vaihtoehdosta hallituspaikkaa kyttääväksi ”vanhaksi puolueeksi.”  Olisi ehkä pitänyt mennä hallitukseen silloin kun sitä tarjottiin. Nyt hallituksen pääsy on epävarmempaa, vaikka Perussuomalaiset puolueen kynnyskysymykset lienevät jo hioutuneet olemattomiksi.

Pienemmistä, mahdollisista hallituksen tilkepuolueista, Vasemmistoliitto on nostanut kannatustaan eduskuntavaalien 8,1% gallupin 8,7%.  On jännittävää kummasta ns. vasemmistopuolueesta Sosialidemokraateista vai Vasemmistoliitosta tulee vaaleissa suurempi puolue Helsingissä. Tosin epäilen, että Vasemmistoliitto kilpailee lähinnä Vihreiden Kahiluoto-siiven kanssa punavihreiden äänistä Helsingissä, ei niinkään demareiden. Vireiden kannatus on sekin nyt puolueen kannalta paremmalla tasolla kuin eduskuntavaaleissa, joissa se oli 7,3%. Nyt Vihreät saivat gallupissa 8,2% kannatusta. Rkp:n kannatus oli eduskuntavaaleissa 4,3% ja samanlainen kannatus oli myös HS:n uusimassa gallupissa. Kristillisdemokraattien kannatus viime eduskuntavaaleissa oli 4 %, nyt se oli gallupissa 3,6 %.

Lopuksi perustelen miksi arvelen edessä olevan punamullan.  Luulen, että Keskustan enemmistö kallistuu enemmin sen kuin Kokoomuksen kanssa tehtävän yhteistyön kannalle. Taustalla on perinnettä, mutta myös arkisia syitä aina virkanimityksistä alkaen päätyen aluepolitiikkaan. Demarien enemmistö, jos puolue saavuttaa edes säällisen so. edellisen kaltaisen vaalituloksen on varmasti valmis Keskustan, Vasemmistoliiton, Vihreiden ja Rkp:n kanssa muodostettavaan hallitukseen. Oikeastaan ratkaisevaa on vaalimenestys. Sellaisen hallitus, jossa mainittujen puolueiden lisäksi, tai jonkun puolueen korvaajana, olisi Perussuomalaiset puolue, en oikein jaksa uskoa, mutta suomalaisessa politiikassa kaikki on mahdollista.

Sen sijaan voisin kuvitella tuommoisen republikaanisen ratkaisun, jossa laidoiltaan arvokonservatiivit ja talouslibertaarit puolueet löisivät kättä Keskustan, Kokoomuksen ja Perussuomalaiset puolueen yhteistyön merkeissä. Sellainen pohja olisi enemmistö, mutta olisiko se mahdollinen?

 

jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu