Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Tuomioja Moskovaan

Ulkoministeri Tuomioja käy Moskovassa kirjanjulkistamismatkalla, mutta ehkä enemmän huomiota saa se, että Tuomioja tapaa ulkoministeri Lavrovin. Huomiota voi tulla varsin monelta tasolta ja varsin monen tasoista.

Itä-Ukrainassa on aselepo, joka käytännössä näyttää tarkoittavan sitä, että laajempiin hyökkäystoimiin ei ryhdytä, mutta naisten ja lasten tappaminen saa jatkua kaikessa rauhassa. Ulkoministeri Tuomioja viestittänee tarvetta aseiden vaientamiseen, jotta Etyjin puitteissa voitaisiin luoda edellytyksiä tilanteen jatko vakauttamiselle. Pari asiaa puhuu rauhoittumisen puolesta. Öljynhinta on nyt noin 89,74 dollaria, kun Venäjän talous arvio on laskettu noin 100 dollarin öljyn hinnan varaan ja dollari maksaa nyt yli 40 ruplaa.  Syy öljyn ja ruplan heikkenemiseen johtuu monista eri tekijöistä, joista Ukrainan sota ei ehkä ole päällimmäinen, mutta rikkana rokassa. Eteneminen sodan lopettamisen suuntaan olisi ainakin taloudellisessa mielessä Venäjän etu. Mutta välittääkö Putin ensisijassa Venäjän taloudesta vai alueellisesta laajentumisesta, näyttää valitsevan erilaisia näkemyksiä.

Suomalaisia kiinnostaa varmasti mitä vaikutuksia Tuomiojan ja Lavrovin tapaamisella on Suomen kannalta. Todennäköisesti julkisuudessa tulee lunta tupaan kahdella tavalla. Toisaalta Tuomioja valjastetaan Venäjän propagandavankkureiden eteen ja toisaalta lännessä kuva Suomesta Venäjän viestintuojana vahvistuu. Se, miten julkisuus tapaamista käsittelee, ei tietenkään ole itse sodan kannalta olennaista.

Vaikka Ukrainan sota näyttää nyt sujuvan säästöliekillä ja on pudonnut ykkösuutisen paikalta, ei tarkoita sitä, etteikö se minä hetkenä tahansa voisi kiihtyä.  Venäjän asialla olevien taholla puhutaan yhä paljon nykyistä laajemman Novorossian luomisesta ja toisaalta Ukrainalla ei ole aikomustakaan antaa periksi, vaan se kouluttaa joukkojaan ja modernisoi aseistustaan. Voi olla, että jäätynyt konflikti on parasta, jota voimme odottaa. Täällä kertaa Venäjän ja lännen, siis meidän, välimme eivät palaa samalle tasolle kuten Georgian sodan jälkeen suurelta osin tapahtui.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Tuosta Tuomiojan kirjanjulkistamisesta.
Kun ei vaan menisi historian uudelleentulkitsemiseksi. Aihe antaa venäläisille siihen hyvät mahdollisuudet. Ja voi olla, että Erkki T ei itsekään pane sitä pahaksi.
Mutta jättäisi sen iänikuisen Sadankomitean merkin kotiin. Luulen, että Venäjällä ei aseistakieltäytyjistä, tai siihen yllyttäjistä, erikoisemmin tykätä.

HÄIVÄHDYS punaista!? Kun kirjan on lukenut, niin mielestäni häivähdys-sanan tilalle pitäisi laittaa tulipunainen!
Vaikka on esiin tuotu, että Hella Wuolijoki oli poliitikkona vain lapsellisen naiivi henkilö touhuissaan, niin maanpetturi hän eittämättä oli.

No,tämä lisäyksenä. Blogisi oli asiallinen.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Erkki Tuomiojan isoäiti maanpetoksesta tuomittu Hella Wuolijoki lienee nykyistenkin viideskolonnalaisten esikuva.

Erkki Tuomiojalla on itsellään räväkän punainen menneisyys ihan Zavidivo vuodon ajoista asti. Onkohon Tuomiojan punaisuus yhtään haalistunut?

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Menkööt sadankomitean mandaatilla polorukkaparka. Toinen jehova Kangaspuro olkalaukun kantajaksi. Tästä paskakasasta on virallisen Suomen parasta pysyä mahdollisimman kaukana.
ps Kommentoin ennenkuin luin blogisi läpi, joten tämä on primitiivireaktio ei niinkään blogisi mollaus tms. Sinulla on ollut ihan mielenkiintoisia blogeja ja ei tämäkään mistään Fabulandiasta ole, silti jyrkkä ei ehdottomasti.

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen

Putin ei mielestäni ole mikään erityinen strategi, vaan voimapolitiikko. Voi olla, että hän tässä tilanteessa kuitenkin katsoo parhaaksi rauhoittaa tilanne luopumatta kuitenkaan valtaamistaan alueista. Laajeneminen tai sen yritykset jatkuvat rauhoittumisen jälkeen jossakin Venäjän rajamaassa.

Kysymys on vain ajankohdasta. 5 - 10 vuoden aikana tuo nähdään. Venäjällä on aikaa. Venäjän perusideologian pitää muuttua lähes täydellisesti ennen kuin se luopuu laajenemispolitiikastaan. Siinä aseet ovat vain yksi väline.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Tarvitseeko sitä perusideologiaa muuttaa kun nytkin iso osa kansasta kaipaa Stalinin aikoja takaisin. Jonkinlainen Tukholmasyndrooma näillä maaorjien jälkeläisillä, ei sitä muuten voi ymmärtää. Toisaalta seuraava maanjohtaja tarvitsee taikurin temppuja palauttaa Venäjän menettämä luottamus globaalisti tärkeiden maiden osalta. Kuubat, Venezuelat Pohjois-koreat ei ole niitä maita maita, jotka ovat tärkeitä.
eikä kaukana tulevaisuudessa järjestetä mitään Kansainyhteisön (Britannia) yleisurheilukisoja vaikkapa nimeltään Varsovan kansaintasavaltojen Liiton spartakiadit tms. paskaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset