Askel kohti rauhaa?

Minskissä on allekirjoitettu rauhansuunnitelma Ukrainan sodan itärintaman osalta. Krimistä siellä ei näy sovitun mitään. Siviiliväestön kannalta tykistön etäännyttäminen 30 kilometrin päähän toisistaan ja hävittäjien ja lennokkien lentokielto Luhanskin ja Donetskin alueiden yllä on rauhoittavaa. Etyjin rooli sopimuksen valvojana on sekin myönteistä.  Epäillä sopii riittääkö 30 kilometriä ja riittävätkö Etyjin valvojat.

Jos, nyt Minskissä sovittu on pohja tulevalle, se saattaisi merkitä uusia jäätyneitä konflikteja.  Nyt niitä ovat Abbhasia, Etelä – Osettia ja Transnistria. Luhanskin ja Donetskin ”kansantasavallat” näyttävät muodostuvan seuraaviksi. Krim on hiukan eri juttu nyt kun Venäjä on sen miehittänyt ja liittänyt sen kansainvälisen oikeuden vastaisesti itseensä.

Aseiden vaikenemisesta huolimatta vielä ei ole syytä luopua Venäjään kohdistetuista pakotteista ja Ukrainan avustamisesta. Ukrainan hallituksen kantaa on mielestäni odotettava ennen kuin pakotteita voidaan alkaa karsimaan tai niistä luopumaan. Sille ei tuntuisi olevan nyt edellytyksiä.

Jos kriisi jää tähän Venäjä on tosiasiassa vallannut Krimin ja osan Itä-Ukrainaa. Se on menettänyt, ehkä lopullisesti loput Ukrainasta. Se on saanut sotilasliitto Naton arviomaan uudelleen tehtäväänsä, ja yhtenäistänyt Euroopan unionia. Edessä on ainakin eurooppalainen varustautumiskierros ja pohdinta sotilaallisen yhteistoiminnan syventämisestä, josta suomalainen keskustelu myös puolustusmäärärahojen osalta on osoitus.

Lopuksi oma arvaukseni Venäjän tulevasta politiikasta. Venäjä näkee ISIS:in vastaisessa toiminnassa keinon lähestyä Yhdysvaltoja. Mikään ei yhdistä niin hyvin kuin yhteinen vihollinen. Ehkä Venäjä laskee, että Yhdysvallat on valmis vapauttamaan Venäjän pannasta Ukrainasta huolimatta, jos se tarvitsee Venäjää Lähi-idässä. Sisäisesti Venäjä näyttää ajautuvan nopeasti, jonkinlaiseksi valtiokapitalistiseksi Neuvostoliitoksi, mutta se on Venäjän sisäinen asia, jota voi vain surkutella.

jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu