Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Hei, me laajennutaan

Albania on asettunut EU:n jäsenjonoon ja Islantikin taitaa sen kohta tehdä. Tällainen rauhaa rakastava ihminen kuten minä, voi vain iloita, että perheeseemme on tunkua.

Ahneet ja omahyväiset tulevat tietysti sanomaan, ettei meidän pöydästä ole varaa antaa köyhille ja kurjille mitään. Näitähän on joidenka omatunto asuu lompakossa.

Albania on ollut köyhä aina ja Islanti on kokenut tuhlaajapojan kohtalon.

Kun ehdot täyttyvät niin tervetuloa. Molemmat ovat natomaita, joten edes se asia on kunnossa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Monella maalla, niin myös Bulgarialla ja Romanialla tärkein Euroopan unionin jäsenyyden kriteeri on ollut NATO-jäsenyys. Tämä kriteeri ei ole Irlannilla, Itävallalla, Ruotsilla ja Suomella täytetty.

Kun mikä tahansa maa, jonka talous ei kestä Euroopan unionin sisämarkkinaa, liittyy NATO:on, kuuluu se samaan arvoyhteisöön ja on oikeutettu liittymään Euroopan unioniin.

Mielestäni meidän velvollisuutemme Euroopan unionin jäsenvaltiona on huolehtia niin Romanian romaneista kuin albanialaisitakin, koska maat kuuluvat länsimaiseen arvoyhteisöön, vaikka niilä ei olisi varaa Euroopan unionin sisämarkkinaan.

Islannissa on levinnyt kansallisen suvereniteetin vastainen liike: halutaan Euroopan unioniin, jotta päästäisiin direktiivikahleisiin eikä kyettäisi enää tekemään kansallisia päätöksiä.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Nevalle

Eihän se natojäsenyys mikään kriteeri ole, mutta on hyvä että liittyvät maat ovat jo valmiiksi Naton jäseniä se helpottaa yhteisen turvallisuuspolitiikan rakentamista.

Islanti varmaan tulee unioniin mukaan kunhan kalastusoikeuksista sovitaan.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Komissiosta arvellaan - Bryssel 28.4. - että Islannillla on 2 vuoden odotus, Kroatialla ei.
NATOn sijasta kannattaa kait pohtia WHO:n resursseja, koska virukset ovat selvästi isompi uhka kuin Venäjä.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Taitaa se flunssa olla osa luonnon kiertokulkua, mutta WHO:n rahoitusta vastaan minulla ei ole mitään.

Taitaa olla niin, että joillakin on Venäjä trauma tässä Nato asiassa. Natohan on kuin aspiriini auttaa ja ehkäisee monia vaivoja.

Jammu Saloniemi

EU:n jatkuva laajentuminen on sinänsä hieno asia. Mutta ongelma on siinä, ettei unioni pidä kiinni jäsenyyskriteereistä. Ongelma on myös siinä, etteivät edes perusjäsenmaat täytä jäsenyyskriteereitä.

Kriteerien pitäisi olla yksiselitteisiä. Toimiva (eikä näennäinen) monipuoluejärjestelmä, parlamentarismiin perustuva lainsäädäntöelin, kansalaisten perusoikeuksien toteuttaminen, riippumaton tuomioistuin ja syyttäjälaitos, yksityiseen omistusoikeuteen ja yrittäjyyteen perustuva
markkinatalous sekä kattava sosiaaliturva. Bulgarian ja Romanian osalta jäsenyyskriteereitä ei toteutettu lainkaan. Jo etukäteen on selvää, ettei Turkki halua eikä pysty toteuttamaan jäsenyyskriteereitä vuoteen 2020 mennessä.

Toinen ongelma on siinä, että uudet jäsenmaat syövät ison osan unionin voimavaroista. Turkin jäsenyys nostaisi kehittyneiden EU-maiden "jäsenmaksuja" merkittävästi. Jos tätä Turkkia ennen vielä Balkanin maat otetaan jäseniksi ilman kriteerien täyttämistä, on seurauksena lisääntyvä jäsenmaiden kriittisyys laajentumista kohtaan.

Jo nyt EU on menettänyt fokuksensa, jonka pitäisi olla kahdessa asiassa: 1)Kilpailukyvyn parantaminen 2) Ilmastonmuutoksen hillitseminen.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Jammulle

Olet analyysissasi paljolti oikeassa, mutta pidän laajenemista hyvänä. Se takaa rauhaa erityisesti Balkanilla.

Kun olen federalismiin taipuvainen niin olen samaa mieltä kansasi parlamentin ja oikeuslaitoksen asemasta.

Puoluelaitoksen osalta olen samaa mieltä. Minulle on tärkeää EPP:n toiminta jäntevöityisi ja jännitän enemmän sen menestystä kuin näitä vaalipiirimme tuloksia.

Kannatan myös sosiaalisempaa unionia.

Ongelma, jonka uudet jäsenmaat aiheuttavat ovat pitkällä aikavälillä sittenkin siedettäviä.

Mitä kriteereihin tulee, niin edustan linjaa jonka mukaa sovituista asioista on pidettävä kiinni.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset