Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Suomi saavuttaa Kioton tavoiteen



Suomi saavuttaa Kioto I tavoitteensa. En oikein osaa iloita asiasta, kun tuo saavutus ainakin osittain perustui 2009 alkaneeseen talouden alamäkeen. Taloudessa tapahtuva rakennemuutos olisi toteutunut Kioton, tosin hitaammin, kansainvälisen talouden heikkenemisestä huolimatta. Olisi paljon innostuneempi jos saavutus perustuisi vaikkapa Olkiluoto kolmosen käynnistymiseen ja teollisen tuotantomme kasvuun tms.

 

Eduskunnan kyselytunnilla puhuttiin eilen taas energiasta. Hiiltä tuodaan kun se on halpaa, mikä harmittaa lähinnä Keskustaa, joka haluaisi kotimaisesta energiasta tulonsiirtoihin jalostetun lypsylehmän. Tämä on siis osittain eri asia kuin päästöjen rajoittaminen johon Kioton sopimuksella tähdättiin. Hiili on halpaa ja hake ja turve kallista, niiden saaminen kilpailukykyisiksi edellyttäisi veronmaksajien voimakasta tukea. Suo siellä vetelä täällä. Kotimainen energia työllistäisi, mutta samalla se korottaisi voimakkaasti energian hintaa
ja söisi kotitalouksien ostovoimasta yhä suuremman osan ja heikentäisi paljon energiaa käyttävän teollisuuden kilpailukykyä.

 

Saksassa jossa näistä energiasioista jaksetaan melskata ihan mellakoihin asti, ydinenergian korvaaminen muun muassa tuuli- ja aurinkoenergioilla on johtanut myös kielteisiin sivuvaikutuksiin. Sähkön hinta on noussut ja energian tuottamisesta on tullut monelle sivuelinkeino, jossa ahneudella ei ole rajoja. Ihan käytännön esimerkkinä Deutsche Wellen ohjelmasta, jossa näitä haittoja käsiteltiin, mieleen jäi keskiaikaiselta vaikuttava linna, jonka katto oli peitetty aurinkopaneeleilla. Tuulipuistojen maisema, melu ym. haitat lienevät nekin jo keskustelusta tuttuja. Tämä tuli mieleeni kun luin Ylen uutisen, että koko Keski-Pohjanmaan energiantarve voitaisiin täyttää sinne rakennettavilla tuulipuistoilla ja että maakuntakaavaan on jo varattu 16 tämmöistä aluetta. Voi, voi sentään.

 

Oma mielipiteeni on, että energian kulutuksen vähentämiseen tähtäävät toimet ovat ensisijaisia myös päästöjen kannalta, nyt ja nähtävissä olevassa tulevaisuudessa.

 

Siitä, että Kioton sopimuksen päästötavoiteen saavuttaminen on näkyvissä kerrotaan aamun Helsingin Sanomissa.

 

Huom. Blogin moderointilinja edelyttää oman nimen ja kuvan käyttämistä kommenteissa.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Tämä on hyvä asia ja se poistaa Suomelta tehdä kiireellisiä ja sitä kautta huonoja energiapäätöksiä. Voimme välttää juuri mainitsemasi Saksan tekemät suuret virheet omissa energiaratkaisuissaan. Tekniikan kehittyminen tuo myös tullessaan uusia energian säästökeinoja.

Ruohonjuuriotasolla olen aina ihmetellyt katuvalojen polttamista pitkinä talviöinä asumattomilla seuduilla. Kun reitin valitsee oikein, voi ajaa autolla satoja kilometrejä Suomen läpi täysin valaistua valtatietä. Asun pienessä lappilaiskylässä ja meilläkin palaa talvisin täällä katuvalot 20 tuntia päivässä usean kilometrin matkalla, jossa ei asu kukaan. Täysin typerää energian tuhlausta.

Kävin Kiinassa jokin aika sitten ja liikuskelin Keltaisen meren rannalla Pekingistä 1500 km koilliseen, jonne on rakennettu uusia yliopistokaupunkeja.

Kaupungit ovat iltaisin ja öisin melkein pimeitä eikä siellä valojen turhuuteen tuhlattu kuten Euroopassa ja Kiinan suurkaupungeissa. Talvikuukaudet kaikissa asunnoissa olivat pirun kylmää, koska lämpö katkaistiin opiskelijoiden lomakuukaudeksi helmikuussa eikä lämmönjakelu sen jälkeen enää toiminut kuin taas syksyllä.

Maakunta on omavarainen sähköntuotannossaan eikä alueella ole suuria teollisuuslaitoksia. Energiaa ei haluta ostaa naapurimaakunnista, jonka vuoksi kaupungit olivat pakotettuja säästämään energiaansa. Asunnot oliviat kylmiä, mutta siitä huolimatta ihmiset hymyilivät ja kaikki kuitenkin toimi.

Suomessa tuulivoimarakentaminen voitaisiin lopettaa kokonaan. Kun 100 000 omakotitaloon rakennetaan maalämpö, korvaa se yli 300 tuulimyllyn tuottaman energian. Maalämpöä voisi valtio alkaa tukemaan ja meillä siihen olisi muutenkin erittäin hyvät mahdollisuudet laajentaa sitä vesistöjen rannalla sijaitseviin kerrostaloihin.

Tässä vain muutama yksinkertainen esimerkki. Kyllä suuri haaste olisi myös saada kaupunkien cityvihreä väestö käyttämään joukkoliikennettä ja polkupyöriä.

Käyttäjän mikkottaavitsainen kuva
Mikko Taavitsainen

Niinpä. Onko blogistilla kantaa siihen, paljonko Suomelle on ollut hyötyä Kioton sopimuksesta? Entä paljonko Kioton sopimus on torjunut ilmastonmuutosta? Olisi mukavaa saada arvioita em. asioista euroina tai Celsius-asteina.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset