Syyrian konflikti läikkymässä Libanoniin

Lähetimme äskettäin joukkoja Etelä-Libanoniin rauhaa turvaamaan. Kyseessä oli ainakin osittain YK:n turvallisuusneuvostoon pyrkimiseen liittyvästä päätöksestä ja ehkäpä liian luottavaisesta uhkakuva-arviosta.  Suomessa on viime aikoina painotettu ns. perinteisiä rauhanturvatehtäviä, jotka ovat lähinnä olleet status quon valvomista konfliktin osapuolten välillä, toivoen poliittisen ratkaisun saavuttamista neuvotteluteitse. Nyt Syyrian sisällissota läikkyy Libanoniin, viimeksi murhattiin maan tiedustelupäällikkö.

Suomalaiset rauhanturvaajat ovat sijoitettuna Etelä-Libanoniin alueelle, jota käytännössä hallitsee Syyrian presidentti Assadin liittolainen Hizbollah. On syytä pelätä, että Syyrian hallituksen tavoitteena on levittää konfliktia ja houkuttaa mukaan Israel, jonka huomio on jo keskittynyt Syyrian liittolaiseen Iraniin.

YK-joukkojen kannalta konfliktin leviäminen Etelä-Libanoniin olisi erittäin vaarallista, sillä yli jyrätyksi tulemisen vaara on ilmeinen, ilman että joukot juurikaan pystyisivät tilanteeseen vaikuttamaan. YK:n kannalta tilanne olisi onneton.  YK:lle olisi nöyryytys, jos se joutuisi taas kerran laskemaan laukauksia ja kärsimään miestappioita sodan kulkiessa ohi.

Nyt olisi hyvä saada vastuullisilta tahoilta arvio tilanteesta  niin rauhanturvaamisen kuin kansainvälisen politiikankin näkövinkelistä.

jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu