Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Kreikan vaalit suomalaisen politiikan Pandoran lipas?

Politiikassa vallitsee pysähtyneisyyden tila odoteltaessa Kreikan parlamenttivaaleja ja sen seurauksia. Sen voi jo tässä vaiheessa sanoa, että ei sitten Neuvostoliiton mikään ulkomaa ole pystynyt vaikuttamaan Suomeen ja sen tulevaan sisäpolitiikkaan niin paljon kuin Kreikka ja kreikkalaiset äänestäjät voivat nyt tehdä. Kreikan vaalien tulos voi rajustikin, muuttaa suomalaista politiikkaa ja luoda uusia rintamia puolueiden välille ja tuoda niitä esille puolueiden sisältä. 

 

Mielipidetiedustelujen tulokset Kreikasta näyttävät ailahtelevan. Sopii vain toivoa Uuden Demokratian ja Pasokin menestystä vakautta luovina voimina. Vanha taru kertoo Pandoran lippaasta,jonka aukaiseminen päästi kaikki kauhut maailmaan. Nyt kreikkalaisten äänestysuurnat saattavat olla Pandoran lippaita suomalaiselle kuin muullekineurooppalaiselle politiikalle.

 

Kreikan vaaleja odotellessa kotimaan poliittiset tapahtumat tuntuvat toisarvoisilta.

 

Keskustan jäsenäänestys kuin Sdp:n puoluekokous jäivät julkisuudessa Hyvinkään ampumisten varjoon. Poliitikot ovatkin kiiruhtaneet hyödyntämään jälkeistä tapausta myötätunnon ilmauksia ja aselakialoittein, jotka unohtuvat lyhyen ajan kuluessa.  Toisaalta eivät poliitikot juuri muuta voi tehdä ja niin kyyniseltä kuin se tuntuukin mielenkiinnon siirtyminen tällaiseen inhimilliseen tragediaan on poliitikoille usein myös helpotus. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Uusi Demokratia (KOK) ja Pasok (SDP) ovat suurimmat syylliset nykytilanteeseen. Miksi heidän pitäisi voittaa?
Jotta sama meno jatkuisi?

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Jotta lainoille annetut ehdot toteutettaisiin ja kreikkalaisilla olisi pitemmän päälle toivoa paremmasta.

Arvo Kuusela

Olisi tietenkin hyvä jos rikollista rangaistaisiin. Uusi Demokratia ja Pasok ovat selvääkin selvemmin syyllisiä.

Mutta ennenkuin lopullinen tuomio julistetaan niin pitää miettiä missä olosuhteissa rikoksiin on syyllistytty. Onko rikoksiin syyllistytty pakon edessä, sellaisen uhan vallitessa että vielä pahemmat rikolliset, valtaa tavoittelevat populistit, olisivat muussa tapauksessa päässeet valtaan ja vieneetä Kreikkaa vieläkin nopeammin ja entistä syvemmälle.

Muista puolueista ei Kreikassa tällä hetkellä kertakaikkiaan ole vastuun kantajiksi. Uusi Demokratia ja Pasok ovat sitoutuneet uuteen EU:n määrittelemään vastuunkantopolitiikkaan ja se olisi nyt Kreikalle sen ainut tie pelastuksen, toivolle mahdollisuuden antava tie.

Mutta ei Kreikan sortuminen populismiin EU:ta kaada. Ei siitä nyt mikään pandoran lipas aukea. Asiat tosin vaikeutuvat entisestään.

Kukaan ei voi nähdä tulevaisuuteen. Kenties Kreikan vajoaminen säikäyttäisi muiden maiden kansalaiset ja siitä olisi seurauksena se että politiikka Euroopassa voisi olla helpommin ohjailtavissa paremmalle reitille, sellaiselle reitille missä ei olisi jäävuoria esteenä.

.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Olen samaa mieltä, että ei Kreikasta EU:n kaatajaksi ole, mutta populismin nousu ja spekuloivat markkinavoimat voivat aiheuttaa sekä poliittisia että taloudellisia sotkuja, jotka tulevat tavalliselle tallaajalle kalliiksi.

Arvo Kuusela

Niihin tuleviin sotkuihin on jo ennätetty aika pitkään varautua. Jos Eurooppa menisi mullin mallin niin se tietäisi vaikeita aikoja muualla maailmassa.

Kiinassa ja USA:ssa osataan olla hyvinkin tietoisia ja varovaisia tällaisten Euroopasta alkunsa saavien markkinahäiriöiden varalta, Venäjällä kenties myös, mutta Venäjä on taloudellisesti pieni tekijä, tosin sekin on viennistä Eurooppaan riippuvainen, kuten myös Kiina on.

On luonnollista että kaikki Euroopasta taloudellisesti riippuvaiset taloudelliset voimat näkevät parempana vaihtoehtona sen että Eurooppalaiset hoitaisivat omat sotkunsa mahdollisuuksiensa puitteissa itse, tämä vaikuttaa myös oikeudenmukaiselta ratkaisulta ja on luonnollista että kaikkinaiseen taloudelliseen apuun Euroopalle suhtaudutaan niin kylmäkiskoisesti kuin mahdollista niin pitkään kuin mahdollista.

Jos tilanne menee todella vaaralliseksi niin voi olla että kylmäkiskoisuus muuttuu ymmärrykseksi ja että varasuunnitelmat tätä käännetta varten on jo olemassa. Siis, jos näyttää siltä että Eurooppa ei kykene hoitamaan ongelmiaan, apua voi tulla myös yllättäviltä taholta.

Kaiken ydin on tietenkin siinä että eurooppalaisten kulutustaso on liian korkea tuloihin nähden, aivan kuten Kreikassakin ja jos tämän seikan korjaamiseen ei poliittisesti kyetä niin siinä tapauksessa kaikki muut temput ja avustukset tulevat jäämään vaikutuksiltaan lyhytaikaisiksi.

Kreikkalaisia on nyt opetettu elämään varojensa mukaan ja he tekevät niin mikäli nielevät talouskuurinsa seuraavissa vaaleissa. Muulle Euroopalle, Suomelle myös, pitää vielä juottaa sama myrkkykeitto kuin mitä se nyt juottaa Kreikalle, sitten vasta voi kaikki myllerrys vähitellen rauhoittua.

.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Itse asiassa ND ja Pasok ovat pahinta mitä voi vakauden kannalta tapahtua. Sen lisäksi se on pahinta suomalaisten rahalähetysten jatkamisen kannalta.

Yksi asia on varmaa: Kreikka ei saa sellaisia uudistuksia tehtyä, jotka auttaisivat maan maksukykyiseksi. Teoriassa ehkä kymmenessä vuodessa eurokerhossa. Toisaalta siihen mennessä korkomenoihin menee jo älytön määrä. Eli Kreikka ei voi maksaa takaisin.

Lopetetaanko tukirahoitus sen vuoksi, vai jatketaanko vielä niin kauan, ettemme mekään enää saa rahoitusta?

Kreikkalaisille kun nämä kahden tuhopuolueen valehtelu "paremmasta huomisesta" valkenee niin yhteiskuntarauha on todellisessa vaarassa.

Näistä syistä en toivo Kreikan pysyvän eurossa. Ymmärrän kyllä argumentoinnin, että Kreikka halutaan pitää eurossa. Silloin pitää sanoa se todellinen syy, eikä keksiä tuollaista populistista sontaa kreikkalaisten tulevaisuudesta. Ainoa syy miksi Kreikkaa halutaan pitää eurossa on se, ettei Merkelin vaalipäivinä olisi mitään suurta tappiohässäkkää saksalaisten muistissa. Kreikan ero tietää tappioita ja se poliittista myrskyä Saksassa.

Voisi olettaa Wilskmanin olevan saksalainen sukunimi tuon kirjoituksen perusteella. Ackermannin luokkaa.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Sukunimi on kyllä ruotsalainen.

Toki Kreikan jäsenyys eurossa johtuu ihan muista asioista kuin taloudesta. Kreikka tuli euroon kun Ranska halusi eteläistä vastapainoa Saksalle. Euro kuten EU on ensisijassa poliittinen projekti eikä taloudellinen vaikka moni poliitikko siitä mielummin sellaisena puhuu.

Sitä minä en usko, että Saksan asenne Kreikan eurojäsenyyteen olisi vain Merkelistä kiinni. Pikemmin paikalliset demarit ovat tiukempia euron yhtenäisyyden vaalijoita kuin CDU/CSU FDP:stä puhumattakaan.

En usko kreikkalaisten kansana tai edes ND:n ta Pasokin olevan kykenemättömiä uudistamaan yhteiskuntaansa ja talouttaan, mutta aikaa se ottaa sen tietävät kaikki.

Jotenkin minusta tuntuu, että Kreikan ulos manaamisella on ihan muita syitä kuin nuo taloudelliset, ettei vain tässäkin poliittinen tarkoituksenmukaisuus kulkisi talouden valepuvussa?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kreikkalaisten mahdollisuudet ovat nollassa euroalueen jäsenenä pitkän aikaa. Jos kohta joku ajattelee, että kun siitä tehdään euroalueen hikipaja nollapalkkoineen niin maahan tulee investointeja... Niin, sitten on vielä se pitkän ajan perinteitä juhlistava korruptio.

Maan omien kansalaisten ei kannata tehdä juuri mitään, koska vapaan kaupan mukaan sinne tunkee epäreilun halvalla ulkomaisia tuotteita. Työllisyys ei parane (on muuten hieman pahentunut, jos olet laittanut merkille?) ja sitä kautta verotulot sakkaavat. Joidenkin mielestä ehkä tarkoituksenmukaisempaa olisi maksaa niitä velkoja nimenomaan verotuloilla, eikä muiden maiden lisälainoilla?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset