Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Elämän ja kuoleman kysymykset

Sanon heti alkuun, että kannatan eutanasiaa, jos se tapahtuu todistettavasti potilaan pyynnöstä. Poliittisena kysymyksenä eutanasia on ns. omantunnon asia, jonka kirjaaminen puolueohjelmaan on mielestäni vihreiltä poliittinen virhe. Joku voi tietysti väittää, että kirjaaminen lisää vihreiden kannatusta, mutta tuskin kyseistä asiaa puolueohjelmaan ajaneet näin populistiselta kannalta ovat lähteneet. Tässä voi käydä niin, että kun ihmisten mielissä suuret haastavat toisiaan, niin vihreät haastavat kristillisdemokraatit.

 

Jos jollekin puolueelle elämän ja kuoleman kysymykset poliittisina aiheina sopisivat, niin lähinnä kristillisdemokraateille. Puolue on nyt näköjään nyt tarmolla asiaan tarttunut. Aiemminhan puolue tunnettiin jo abortin vastaisuudestaan. Epäilemättä nyt käynnistynyt keskustelu  antaa uutta elinvoimaa, jo hiukan nuupahtaneeseen puolueeseen. Kristillisdemokraatit  vahvistavat kuvaansa moraalisen fundamentalismin puolueena. Tällaisesta puolueesta ei ole nousijaksi edes keskisuurten joukkoon.

 

Eutanasiasta tulee varmasti eräs seuraavien vaalien suurista kysymyksistä, sillä jokaisella on siitä jonkun sortin mielipide. Poliittisena kysymyksenä se on kuitenkin samantapainen kuin ”keskikalja takaisin Alkoon”.

 

Hallitus ei tule eutanasia esitystä tekemään. Tämä on semmoinen asia, jossa kansanedustajien tulee toimia itse, jos eutanasia halutaan laillistaa.

 

Eutanasiasta säätäminen ei tule olemaan helppoa, siihen liittyy monia sellaisiakin asioita, joita ei heti tule ajatelleeksi esim. lääkärin oikeusturva eutanasian toteuttajana ja siitä kieltäytyjänä. Miten potilaan oma tahto todetaan, tuleeko ensisijassa taata saattohoitomahdollisuus ja miten tämän tarjoaminen tulee todistaa. Tällaiset asiat on syytä selvittää, jottei syntyisi epäilyksiä pyrkimyksestä säästää kunnan menoja eutanasian avulla.

 

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinikin on puuttunut eutanasiakeskusteluun. Hänelle toivotan pikaista paranemista. Kyseiseltä puolueelta haluaisin kuulla, onko eutanasia heille omantunnon asia, vai periaatteellinen poliittinen linjakysymys?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Voisiko eutanasiaa siis käyttää siistinä keinona itsemurhan tekemiseen? Elämäänsä kyllästynyt kansalainen varaisi ajan lääkäriltä, kävelisi todistajien seurassa vastaanotolle ja pyytäisi "tappo yhdelle, kiitos".

Aikamoista kanttia vaadittaisiin pyöveliksi ryhtyvältä, mutta wilskmanilainen "kannatan eutanasiaa, jos se tapahtuu todistettavasti potilaan pyynnöstä" ehto täyttyisi.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Lääkärillä tulee olla oikeus kieltäytyä. Ainakaan minä en antaisi päätösoikeutta kuntien sosiaali-ja terveyslautakunnille kaikkine mahdollisine hallintovalituksineen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset