Ihan oikeesti Mielipiteitä politiikan katsomosta käsin.

Muuttuuko Suomen kanta eurobondeihin?

Nyt puhutaan jälleen europondeista. Lainasta, jonka esim. Ranska ottaa ja euromaat takaavat. Eurobondit nousivat pinnalle sosialisti Hollanden voitettua Ranskan vaalit lupailemalla kasvupolitiikkaa. Odotan jännittyneen valtiovarainministeri Urpilaisen kantaa eurobondeihin. Tähän mennessä Suomi on niitä vastustanut, mutta mitenkähän mahtaa olla nyt?

 

Minä en sinänsä eurobondeja vastusta, mutta takuiden ehtojen tulee olla kovat. Takaajien sanavalta lainan ottajien taloudenhoitoon on taattava. Käytännössä se merkitsisi komission vallan kasvattamista .Se taas on semmoista federalismia, joka söisi suvereniteettia.  Eurobondien takuumiehiksi tulisi saada myös euron ulkopuoliset unionimaat.  Semmoiset europondit, jotka mahdollistaisivat kansallisten hallitusten ja parlamenttien lainarahan pumppauksen vanhoihin jopa korruptoituneisiin rakenteisiin ovat turmion tie.

 

Kasvupolitiikka miellyttää minuakin enemmän kuin leikkaukset, mutta epäilen vahvasti, että tuolla kasvun kannattamisella moni tarkoittaa, että rakenteiden annetaan olla entisellään, mutta rahaa jaetaan tukina ja avustuksina entistä enemmän.  Tervettä kasvua saadaan aikaan vain kilpailukykyä parantamalla ja se edellyttää poliittista tahtoa siihen, myös kansalaisyhteiskunnalta ei vain päättäjiltä.

 

Sitten muutama sana Kreikasta. En usko Kreikan eroon tai erottamiseen eurosta. Kreikan ”konkurssi” Syrizan vaalivoiton seurauksena on mahdollinen. Syriza  tuntuu uskovan, että Kreikan vaalien tulos saisi esim. Saksan ja Suomen kaltaiset maat suostumaan Kreikan rahoituksen jatkamiseen ilman, että Kreikka tekee siltä vaaditut leikkaukset. Syrizan johtaja Tsipras näyttää odottavan tukea erityisesti eteläisiltä euromailta. Velanmaksua Kreikka ei voi välttää. Kreikka ei ole  Argentiinan kaltainen tapaus. Helpotusten antaminen nyt olisi ennakkotapaus.

 

Pitemmällä aikavälillä on realistista ajatella, että esim. Kreikka osoitettuaan tuloksekkaita toimia taloutensa kunnostamisessa, voisi saada helpotusta sille annettavien lainojen ehtoihin. Tällöin olisi kysymys vuosien päässä tulevaisuudessa olevista asioista. Erilaisia moratorioita taloushistoria tuntee. Niillä pyritään turvaamaan saattavien edes osittaista takaisinsaantia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Sillä vähäisellä talousjärjellä, joka minulle on suotu. Eurobondit ovat vain keino lykätä ns. talouskriisiä. Sillä suojataan tavaran tai muun velan panttina olevan tavaran arvo ylihintaan. Joka tapauksessa tuo markkina-arvo lainaa myönnettäessä on jo halvempi, saati sitten perittäessä.

Mitä tulee euron ulkopuolisiin EU maihin. Sillä rintamalla on oltu pelottavan hiljaa. Jotkut taisivat jo viimevuoden puolella ihmetellä esim. brittien kannanottojen puuttumista. Peruskysymys lienee nyt se, että mikä ihmeen valuutta se euro on? Sen ostovoima kun vaihtelee ko. valuuttaa käyvien maiden sisällä, vaikkapa tavallisen kuluttajan ruokakassien hinnoissa. YMS.

Kari Ahlava

Eurobondit ovat keino ottaa lisää velkaa. Ei ratkaise ainakaan velkaongelmaa, mutta voi tasoittaa rahan hintaa ja luottoluokituksia. Tämä ei ole meille edullista.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Kyllä ruokakassien hintojen vaihtelu johtuu ihan muusta kuin eurosta. Ne ovat vaihdelleet ilman euroakin.

Eurobondit käytettynä nykyisen taloudellisen menon ylläpitoon ovat juuri tuommoinen lykkäävä ratkaisu. Eurobondien hyödyllisyys riippuu siitä miten niitä käytettäisiin.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Pikku poikana omenia sai käymällä omenavarkaissa. Onneksi rikokseni on vanhentunut.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kysyt vääriltä henkilöiltä, suomalaisilta. Sinun pitää esittää kysymys Merkelille. Hän ainoana tietää Suomen kannan.

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

Suomen kanta eurobondeihin päätetään nyökkäämällä päättävässä pöydässä ytimessä.

Eli se ilmoitetaan suomen edustajalle jossain tulevassa eu-"huippu"kokouksessa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset